Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A lenti videó egy nagyon magányos állatot mutat: Benjamint, az utolsó erszényesfarkast. A tasmán tigrisként is ismert fajt 1936-ban nyilvánították védetté, de akkor már késő volt: Benjamin volt az utolsó ismert példány, és 1936 szeptemberében ő is kimúlt a hobarti állatkertben. Azóta néhányszor fel-felröppentek észleléseken alapuló hírek arról, hogy még élhet vadon egy-két példány, de ezt nem sikerült megerősíteni, és 1986-ban hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a fajt.

  Most viszont megint feléledhet a remény, mert ausztrál kormányzati dokumentumok szerint az utóbbi években újra több bejelentés érkezett erszényesfarkas-megfigyelésekről, a legutóbbi alig két hónapja. A dokumentum [pdf] nyolc észlelést részletez 2016 és 2019 között, és egy tavaly februári esetnél például két ember is 100 százalékig biztos abban, hogy erszényesfarkas baktatott az autójuk előtt. Ezeket az eseteket nehéz bizonyítani, mert Ausztrália legnagyobb szigetének távoli vadonjában történtek, de mutatja, hogy a kormány még nem adta fel a reményt.

  A tasmán tigris kutyára emlékeztető erszényes ragadozó volt, de valójában semmi köze nem volt a kutyához. Hossza hossza akár a két métert is elérhette, bár ennek egyharmadát a farok tette ki. Kisebb kengurukra, erszényesekre és madarakra vadászott éjszakánként, 46 foggal felszerelt állkapcsait akár 120 fokos szögben is ki tudta nyitni (de nem tudott igazán erősen harapni vele). Az 1800-as években már csak Tasmániában éltek a tasmán tigrisek, a nevüket is innen kapták. Sorsukat az pecsételte meg, hogy a tasmániai telepesek birkákat kezdtek tenyészteni, a ragadozók pedig könnyű prédának találták a birkákat. A telepesek által megbízott vadászok bő száz év alatt szinte teljesen kiirtották az erszényesfarkast, a befogott példányok pedig nem szaporodtak fogságban.

  (CNN)

  tasman
  Fotó: John Carnemolla
 • A népszerű animációs GIF oldal, a GIPHY elkészített egy olyan alkalmazást, amivel a már meglévő játékmintákból készíthet saját minijátékot, aminek a neve Giphy Arcade.

  Gyors játékokról beszélünk, kb. 10 másodpercesek. Az elkészült programot egy egyedi URL-en lehet elérni. Nem igényel regisztrációt, sem bármilyen személyes adatot.

  Pár játék az oldal kezdőképernyőjén
  Pár játék az oldal kezdőképernyőjén
  Fotó: screenshot / giphy

  A Giphy vezető termékmérnöke szerint nincs szükség a jó játékélményhez 12 gombra, 60 dollárra, vagy 30 év szakmai tapasztalatra, hogy valaki belemerüljön és élvezze a játékkészítést ezzel az alkalmazással.

  A játékokat különböző előre definiált matricákkal, egyedi hátterekkel és hangokkal szabhatják személyre. Úgyhogy kis túlzás az "egyedi játék", de tény, hogy sokféle variáció készíthető így el a meglévő játékokra.

  Aki szereti a 80-as, 90-es évek konzolos játékait, annak pár percre valódi kikapcsolódást nyújthat. 

  via CNN

 • Egy egypetéjű, ápoló ikerpár vitt ki a szüleihez egy szintén egypetéjű, újszülött ikerpárt az Egyesült Államokban, írja a CNN. Tara és Tori ráadásul eddig külön részlegen dolgoztak a kórházban, most voltak először együtt beosztva a szülőszobára. A kis ikerpár anyukája ráadásul a kórház dolgozója, szóval biztosan tartják majd a kapcsolatot később is, a kislányok tudni fogják, hogy életük első perceit egy hozzájuk hasonló ikerpár kezeiben töltötték.

  191016150101-03-twins-deliver-twins-nurses-and-twins-super-169
  Fotó: Piedmont Athens Regional Medical Center
 • A Vatikánban leginkább középkorú és idősebb férfiak hoznak döntéseket dolgokról, így arról is, hogy hogyan lehetne a fiatalabb generációt visszacsábítani a misékre. Azon a megoldáson pedig, amivel előálltak, eléggé érződik, hogy ebben is olyanok döntöttek, akik leginkább magazinokban szoktak olvasgatni arról, mit szeretnek a fiatalok. Valahogy így képzelem el a dolgot:

  - Padre, nagy baj, hogy a fiatalok nem járnak misére, nem érdekli őket a katolikus egyház. Mit csináljunk?

  - Mondja fiam, mit szeretnek a fiatalok manapság?

  - Jó kérdés. Mondjuk a telefonjukat meg a kütyüket, mint  az okosórákat.

  - Hát akkor csinájunk nekik egy okosórát, ami olyan, mint egy rózsafüzér!

  És íme, el is készült a eRosary, egy divatos, elegáns digitális imaeszköz, egyenesen Ferenc Pápa ajánlásával!

  ihs
  Fotó: erosary.clicktoprayerosary.org

  És hogy mit tud? Egyrészt víz és porálló, méri az ember vérnyomását és a megtett lépései számát és egy töltéssel négy napig működik. Ezen kívül pedig csatlakozik hozzá egy mobil app, amit 

  úgy kell megnyitni, hogy az ember keresztet vet az okosrózsafüzéres kezével!!!

  Az app pedig segít imádkozni, ahogy ugyanis a felhasználó pöncörgeti a kezében a rózsafüzér golyócskáit, úgy megjelennek a telefonban az aznapra rendelt fontos imádságot. Az alkalmazás egy imádságlistát is összeállít az embernek, hogy aznap épp a világbékéért vagy az óceánok egészségéért kell-e Istenhez fohászkodni.

  Sajnos a vérnyomásmérést és az imádságokat nem köti össze, pedig nagyon jó feature lenne, ha érzékelni tudná, hogy valaki nagyon stresszel vagy baja van, és ajánlana gyorsan egy helyzethez illő imát. Talán majd a következő verzióban! Az okosfüzér egyelőre csak Olaszországban rendelhető, 99 euróba, azaz majdnem 33 ezer forintba kerül. Az imakütyühöz való alkalmazás pedig már letölthető androidra és iPhone-ra. (Hvg.hu)