Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Május 22-én egy amerikai mászó halt meg a Mount Everesten,  már a csúcsról lefelé tartva. Az 55 éves Don Cash 8800 méter környékén elájul, majd miután a serpái életet leheltek bele, letámogatták a Hillary lépcső nevű szűkülethez. Ez egykor egy 12 méteres sziklafal volt, ami a 2015-ös földrengés során ledőlt, és azóta egy keskeny hógerinc fut itt a csúcs irányába.

  Ezen a gerincen egyszerre csak egy mászó fér el, így rendszeresen feltorlódnak a mászók, hosszú sorokat alkotva a nagy magasságban. 8000 méter felett minden egyes eltöltött perc sokat számít, így érthető, mennyit jelentett az amerikai mászónak, hogy két órát kellett várnia, amíg el tudtak indulni lefelé. De ezt Cash már nem érhette meg, a várakozás közben meghalt, írja az Outside.

  És hogy értsük, mit jelent, hogy a mászónak várnia kellett, itt van egy aznap készült kép. 

  Mindez 8790 méter magasan zajlik, tehát magasabban, mint ahol a világ második legmagasabb hegyének, a K2-nek a csúcsa van. A várakozás ebben a magasságban évről évre több problémát okoz, ahogy egyre többen érkeznek megmászni az Everestet.

  A torlódás már a hegy egyik legkomolyabb veszélyforrása lett. Már nem csak a hideg, a viharok vagy az oxigénhiány fenyegeti a mászókat, hanem egy olyan probléma, ami eddig nem létezett: a tömeg.

  A magashegyi sorban állás is jelzi azt, amiről már írtunk: a 8000-es csúcsok megmászása már nem hegymászás, hanem menedzsersport. A hegymászáshoz szükséges technikai tudás, kreativitás, problémamegoldás leértékelődött, hiszen a tömeg a serpák által kihúzott kötelek mentén mozog. Hatalmas szerepe van viszont a pénznek, hogy ki milyen szintű szolgáltatást tud megfizetni, továbbá annak, hogy a kuncsaft mennyire van kitéve a többi mászó jelentette veszélynek.

  Arról, hogy a világban mi számít valódi hegymászóteljesítménynek, ebben a cikkben írtunk. 

 • Úgy tűnik, a Google autóján kifogtak a magyar utak, vagy legalábbis figyelmetlen volt a sofőr, mert az autó egy árokban kötött ki a mellette haladó földút helyett – derül ki azokból a fotókból, amelyeket a Vezess.hu egyik olvasója küldött az oldalnak.

  guuug
  Fotó: Olvasói fotó / Vezess.hu

  A képek állítólag Borsod megyében készültek, ami könnyen lehet, mert a Google térképének utcanézetéhez felvételeket készítő autók a projekt oldala szerint május és október között több magyar régióban megfordulnak, többek között Észak-Magyarországon is.

 • alligator pool float
  Fotó: Twitter

  Floridában viszonylag gyakran fordulnak elő aligátorok lakott területen, de ezúttal olyan helyen láttak egyet, ami valószínűleg minden előzetes várokozást felülmúlt: Dél-Miamiben, egy Airbnb-s nyaraló úszómedencéjében, egy aligátor alakú gumimatracon fekve.

  A Miamibe esküvőre érkező georgiai Dave Jacobs a Miami New Timesnak arról számolt be, hogy először a házhoz közeli tó mellett látták az aligátort, ami rendesen felzaklatta a kutyájukat, ami utána alig hagyta abba az ugatást. Másnap az aligátor a medencében várta őket. A család hívta az Airbnb tulaját, aki értesítette a vadőröket, akik kiszedték a medencéből az ott heverésző aligátort. A vadőr egyébként arról számolt be Jacobsnak, hogy az elmúlt időszakban sok a munkája, mert elkezdődött az aligátorok párzási időszaka, és ilyenkor a hüllők az átlagosnál jóval gyakrabban kódorognak el. (Miami New Times)

 • Azt már mi is megírtuk, hogy Tajvan az első ázsiai ország, ahol legálisan házasodhatnak meleg párok. Péntek volt a legkorábbi időpont, amikortól egybekelhettek a párok, és úgy tűnik, nagyon sokan ki is használták a lehetőséget. Az első pár azt nyilatkozta, hogy kimondhatatlanul boldogok, hogy kimondhatják, hogy házasok. A hatóságok közlése szerint pénteken nagyjából 300 egynemű pár fog még egybekelni.