Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egy korábbi bejegyzésben beszámoltam arról a kálváriáról, amelyben azután keveredtem, hogy késett az Intercity vonatom, de az ilyenkor járó kártérítést több körben sem sikerült elintéznem, mert bonyodalmat okozott, hogy e-jeggyel utaztam.

  A poszt megjelenése után sok olvasótól kaptam levelet, és bár volt, aki nem értette, egyáltalán miért kell ilyesmin pampogni, a legtöbben inkább segíteni próbáltak a saját tapasztalataik megosztásával. Volt, aki például megnyugtatott, hogy a kalauztól nem kell igazolást csatolni a vonat késéséről. Apró győzelem!

  Egy levélből pedig kiderült, hogy mégis van mód online kártérítés-igénylésre, csak ezt nem verik nagy dobra: ezen az oldalon lehet az ügyfélszolgálatnak üzenetet küldeni: az Észrevétel, javaslat opció bejelölése után megjelenik egy legördülő lista, ahol a Visszatérítési igény lehetőséget kell kiválasztani. "Az üzenetben jelezni kell, hogy visszatérítési igényed van. Majd meg kell adni a jegyed sorszámát, a vonat számát, amivel utaztál. [...] Csatolni kell az online jegyről egy képernyőmentést, amin látszik a jegyed sorszáma. Androidon sajnos nem lehet a MÁV appból képernyőmentést csinálni a jegyről (le van tiltva magában az appban), így egy másik telefonnal vagy fényképezővel csinálok "képernyőképet" a jegyről. Ugyanezek a lépések érvényesek akkor is, ha nem az appban veszed a jegyed, hanem az oldalon keresztül (pdf esetén)" – osztotta meg tapasztalatait az olvasó.

  Egy másik út, ha az eszrevetel@mav-start.hu emailcímen jelezzük a kártérítési igényt, és a levélbe csatoljuk a jegyet pdf-ben, majd megadjuk a visszafizetés választott módját. (Értelemszerűen appban vásárolt jegynél itt is egy fokkal bonyolultabb a helyzet.) Ugyanakkor az előző pontban leírt módszer célszerűbbnek tűnik, mert az azzal élő olvasónk jellemzően egy hetes átfutásról számolt be, míg az emailező olvasónk szerint általában 1-3 hónapon belül érkezik vissza a pénze.

  Egy harmadik alternatíva, hogy maga a pénztárnál kapott nyomtatvány is letölthető a netről. "Ki lehet tölteni otthon, el lehet küldeni emailben, és arra is jár a kártérítés. Egy sorban állás nélkül le lehet tudni. Csatolmány ebben az esetben nem is kell, a jegy számát kitöltöd (megjegyzés: a rubrikak száma kevesebb lesz, mint a jegy száma...) és ők jól le tudják ellenőrizni, hogy 1) le lett-e kezelve a jegyed 2) késett-e a vonat" – írta az olvasó.

  Aki pedig mindenképpen a papír alapú ügyintézésnél és a személyes leadásnál maradna, kinyomtathatja az e-jegyet, és így csatolhatja azt a nyomtatvány mellé, több olvasónk szerint ez is működik, még ha ezzel el is vész az e-jegy egy fontos előnye, azaz éppen az, hogy nem kell kinyomtatni. (Plusz fölöslegesnek is tűnik, hiszen az e-jegy a száma alapján is visszakövethető, egy sima nyomtatott papír bizonyító ereje pedig amúgy is megkérdőjelezhető.) Persze nem lenne rossz, ha a fenti lehetőségekről a cég dolgozói is tudnának, hogy azokról megfelelő tájékoztatást adjanak, például egy pénztárnál.

  Egy újabb olvasónk arra hívja fel a figyelmet, hogy minimális fejlesztéssel az appban vett e-jegyek után akár automatikus kártérítés is járhatna, amit javasolt is már a fejlesztőknek, de választ még nem kapott. Ez a javaslat egyébként szépen passzolna ahhoz az elégedetlen utasok által épp a minap megfogalmazott követeléshez is, hogy a MÁV tegye pénzügyileg közvetlenül is érdekeltté magát a késések visszaszorításában egy erre alkalmasabb kompenzációrendszer kidolgozásával. Hátha így az appra vonatkozó javaslat is több figyelmet kap majd.

 • Igazából a címmel el is árultam mindent: a Foo Fighters - ami nemrég a Szigeten is lenyomott egy elég jó koncertet - a Belfast Vital Festivalon egy életre szóló élményt szerzett egy kisfiúnak. Dave Grohl frontember kiszúrta, hogy a tömegben csápol az ötéves Taylor Blackburn, és felhívta őt a színpadra, majd miután a lurkó kapott egy fülvédőt, egy dal erejéig a bandával táncolhatott.

  A gesztusról a zenekar is megemlékezett az Instagram-fiókján, és a srác anyukája, Nikki Hooper is büszkén tette ki Twitterre a felvételt. Az anyuka amúgy backstage-ből nézhette, ahogy fiacskája tombol, elvégre mégis csak Taylor élete első koncertje volt ez. Magasan van a léc a továbbiakra, az biztos.

  (Laughing Squid)

 • Közel tízezer ember jelezte a Facebookon, hogy ott lesz egy holland Brexit tematikájú tengerparti partin, ezen kívül több mint hatvanezren érdeklődnek online az esemény iránt. 

  Élvezd a Brexitet a tengerparton!

  - ezzel a felkiáltással (jobban mondva: ennek a holland verziójával) invitálja a bulizni vágyókat az Amsterdam közelében található Wijk aan Zee partjára az október 31-ére meghirdetett esemény.

  A leírás szerint lesz holland csipsz, francia bor és német sör is.

  A program szerint pedig napozóágyakban hátradőlve lehet majd szemlélni a tengert, amelynek túlpartján Nagy-Britannia másnap már az EU-tól elszigetelt országként ébred.

  A buli ötletgazdája egy holland dokumentumfilmes, Ron Toekook, aki az AP-nek azt nyilatkozta, maga is meglepődött a hatalmas érdeklődésen. Hiszen a félig-meddig viccnek szánt eseményre csak egy nagyobb, 100 fős baráti társaságot akart meghívni. 

  Az buli híre azonban elkezdett terjedni a Facebookon, így most már komoly szervezést igényel a dolog, de Toekook azt mondja, mindent megtesz,  - például megpróbálja megszervezni az esemény biztosítását - hogy valóban megtarthassa ezt a tengerparti partit, több ezer ember részvételével is.

  Nagy-Britanniában amúgy nem mindenki fogadta jól, hogy így viccelődnek Hollandiában a Brexit kapcsán, de Toekook szerint a britek többsége érti és értékeli az iróniát az egészben. 

 • Szülési szabadságáról visszatérve, Tāmati Coffey új-zélandi képviselő magával vitte kisfiát a parlamentbe. A házelnök, Trevor Mallard kapva kapott az alkalmon, és a vita ideje alatt vigyázott a gyerekre, akit meg is etetett cumisüvegből. Beleborzongok, amikor elképzelem ezt a jelenetet Kövér Lászlóval!

  Már csak azért is, mert a gyereket a képviselő az azonos nemű párjával, Tim Smith-szel neveli. A két férfi idén júliusban egy béranyától fogadta örökbe a fiút. (via ABC.au)