Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Bálint György életéről a napokban jelent meg egy könyv, és ennek alkalmából a Hadik Irodalmi Szalon keretében meghívták egy beszélgetésre.

  69888532 488702025010956 3139444591694970880 n

  A közel másfél órás, felolvasásokkal tarkított beszélgetés során a századik születésnapját a nyáron ünneplő Bálint gazda sokféle történetet elmesélt, a munkatábortól kezdve az élethez fűződő viszonyán át családi anekdotákig. A teljes beszélgetést erre tudja meghallgatni >>>

  Az est végefele közeledve arról kérdezték, hogy számít-e arra, hogy az utódai a nyomdokaiba lépnek, lesz-e olyan, aki továbbviszi az örökségét.

  Továbbviszik Bálint gazda mesterségét

  Bálint György erre elmesélte, hogy ahogyan a felmenői is mind a termőfölddel, a kertészettel, a gazdálkodással foglalkoztak, úgy az utódaira is igaz ez. Olyannyira, hogy a nyolcéves dédunokája nagy gombász, aki sokat is tud a gombákról, így Bálint gazda bízik benne, hogy még a legfiatalabb generáció is a nyomdokaiban jár majd, nem csak a fia és az unokája.

 • Nemrég szabadon engedték azt szélescsőrű pingvint, amire több hónapja teljesen legyengülve találtak rá a a Melbourne-től délre fekvő Lorne közelében. Nem csoda, hogy a madár ilyen rossz állapotban volt, hiszen nagyon hosszú utat tett meg,  Lorne 2500 kilométerre való új-zélandi élőhelyétől. 

  Michael Lynch, a melbourne-i állatkert vezető állatorvosa elmondta, a madár annyira alultáplált volt, hogy eleinte nagyon óvatosan kellett neki adagolni a táplálékot. Később már a testtömege 20-25 százalékának megfelelő ételt fogyasztott el naponta, és ahogy eléggé megerősödött, egyre többet hagytuk úszni, hogy magára tudjon szedni még egy kis izmot, mielőtt útjára bocsátják. 

  A fjordlandi vagy szélescsőrű pingvin (Eudyptes pachyrhynchus) a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sebezhető fajok között szerepel, mindössze 5000 példány él szabadon. 

 • Egy olasz tévéműsorban mondta el Mickey Rourke, hogy Martin Scorsese őt is megkereste egy szerepre a The Irishman című filmjéhez, de a film főszereplője, Robert De Niro megüzente a színész ügynökén keresztül, hogy erről hallani sem akar. Rourke elmondta, hogy az egész hirig ott kezdődött, amikor az Angyalszív forgatásán De Niro azt mondta neki, hogy "Jobb, ha mi nem beszélünk." Hogy miért mondta ezt, azt senki sem tudja.

  MV5BYTkzOWE5N2QtZTIwMS00N2VkLWIxZmMtZWNkOWI1OTQ0YzcxXkEyXkFqcGde

  (Independent)

 • Négy delfin, köztük két borjú napokra egy csatornában ragadt a floridai St. Petersburgben. Szakértők szerint egy közelben lévő híd zavarhatta össze őket. A Floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottságot (FWC) már vasárnap értesítették a bajba jutott állatokról, de akkor még reménykedtek abban, hogy a delfinek maguktól megtalálják a kiutat. Miután rájöttek, hogy erre nincs esély, úgy döntöttek, segítenek nekik.

  dolph

  Az FWC a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatallal és egy közeli ócenáriummal közösen egy mentőakciót szervezett. A terv az volt, hogy egy csapat ember élőláncot alkotva, a vizet csapkodva megpróbálja az állatokat az öböl felé terelni. Negyvenöt perccel azután, hogy az önkéntesek bementek a vízbe, a delfinek átúsztak a híd alatt – írja a CNN.