Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A bhut jolokia nevű paprikahibrid a világ egyik legerősebb chilije: a ghost pepperként, azaz szellemchiliként is ismert fűszer az erősséget mérő Scoville-skálán egymillió egység fölött végzett, ami azt jelenti, hogy úgy 3-400-szor erősebb a Tabasco szósznál. A Domino's nevű nemzetközi pizzázólánc japán éttermeiben most pontosan ilyen chiliből készült kivonattal preparálják a pizzákat - illetve csak egy-egy szeletet, ha a vendég úgy kéri.

  dominos-pizza-japan-russian-roulette-halloween-spicy-chocolate-j

  A Halloween Roulette Pizza nevű akcióval a cég Halloweenre készül, és a fantázianév valójában nem egy konkrét pizzát akar. A szeletnyi gyilkos chilit bármelyik pizzafajtára lehet kérni a kolbászostól a hawaii-ig (bár az ananászt sajnos még a ghost pepper se marja le róla), ráadásul ez a feltét ingyen van. Természetesen a szellemchilis pizzákat baráti társaságban érdemes elfogyasztani, aztán röhögni azon, akinek a szájpadlást szétmaró szelet jut. A cég csak nagyon kis mennyiségben használja a chilit, hogy azért meg lehessen enni a - nyilván nagyon csípős - szeletet.

  (Sora News 24)

  dominos-pizza-japan-russian-roulette-halloween-spicy-chocolate-j
 • Lassan vége az ősznek, és a tévében is beköszönt az influenza-ellenes reklámok évszaka, amikor köhög, tüszög, csöpög, szenved az egész család. Ilyenkor érdemes átismételni, hogy miért is nem szabad minden megfázásra antibiotikumért könyörögni az háziorvosnál. Vagy legalább azt, hogy mégis mi az az antibiotikum.

  A Zállatorvost rövid videóit már többször megemlítettük a Mindeközbenben, és nem csak azért, mert ezekben a videókban tűnik fel a legfélelmetesebben Agrárminisztérium logója. Konkrétan horrorzenére úszik be, mint valami gyilkolásra készülő Csillagromboló. Hanem mert érhetően és szórakoztatóan tud elmagyarázni olyan jelenségeket mint a multirezisztens baktériumtörzsek kialakulása. És hogy ennek mi köze a heveny orrfolyáshoz és a közelgő világvégéhez? Kiderül a videóból.

 • A lenti videó egy nagyon magányos állatot mutat: Benjamint, az utolsó erszényesfarkast. A tasmán tigrisként is ismert fajt 1936-ban nyilvánították védetté, de akkor már késő volt: Benjamin volt az utolsó ismert példány, és 1936 szeptemberében ő is kimúlt a hobarti állatkertben. Azóta néhányszor fel-felröppentek észleléseken alapuló hírek arról, hogy még élhet vadon egy-két példány, de ezt nem sikerült megerősíteni, és 1986-ban hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a fajt.

  Most viszont megint feléledhet a remény, mert ausztrál kormányzati dokumentumok szerint az utóbbi években újra több bejelentés érkezett erszényesfarkas-megfigyelésekről, a legutóbbi alig két hónapja. A dokumentum [pdf] nyolc észlelést részletez 2016 és 2019 között, és egy tavaly februári esetnél például két ember is 100 százalékig biztos abban, hogy erszényesfarkas baktatott az autójuk előtt. Ezeket az eseteket nehéz bizonyítani, mert Ausztrália legnagyobb szigetének távoli vadonjában történtek, de mutatja, hogy a kormány még nem adta fel a reményt.

  A tasmán tigris kutyára emlékeztető erszényes ragadozó volt, de valójában semmi köze nem volt a kutyához. Hossza hossza akár a két métert is elérhette, bár ennek egyharmadát a farok tette ki. Kisebb kengurukra, erszényesekre és madarakra vadászott éjszakánként, 46 foggal felszerelt állkapcsait akár 120 fokos szögben is ki tudta nyitni (de nem tudott igazán erősen harapni vele). Az 1800-as években már csak Tasmániában éltek a tasmán tigrisek, a nevüket is innen kapták. Sorsukat az pecsételte meg, hogy a tasmániai telepesek birkákat kezdtek tenyészteni, a ragadozók pedig könnyű prédának találták a birkákat. A telepesek által megbízott vadászok bő száz év alatt szinte teljesen kiirtották az erszényesfarkast, a befogott példányok pedig nem szaporodtak fogságban.

  (CNN)

  tasman
  Fotó: John Carnemolla
 • A népszerű animációs GIF oldal, a GIPHY elkészített egy olyan alkalmazást, amivel a már meglévő játékmintákból készíthet saját minijátékot, aminek a neve Giphy Arcade.

  Gyors játékokról beszélünk, kb. 10 másodpercesek. Az elkészült programot egy egyedi URL-en lehet elérni. Nem igényel regisztrációt, sem bármilyen személyes adatot.

  Pár játék az oldal kezdőképernyőjén
  Pár játék az oldal kezdőképernyőjén
  Fotó: screenshot / giphy

  A Giphy vezető termékmérnöke szerint nincs szükség a jó játékélményhez 12 gombra, 60 dollárra, vagy 30 év szakmai tapasztalatra, hogy valaki belemerüljön és élvezze a játékkészítést ezzel az alkalmazással.

  A játékokat különböző előre definiált matricákkal, egyedi hátterekkel és hangokkal szabhatják személyre. Úgyhogy kis túlzás az "egyedi játék", de tény, hogy sokféle variáció készíthető így el a meglévő játékokra.

  Aki szereti a 80-as, 90-es évek konzolos játékait, annak pár percre valódi kikapcsolódást nyújthat. 

  via CNN