Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Utoljára tavaly jártam kormányablakban, de a jelek szerint azóta komoly fejlődésen esett át az ügyintézés közben szerezhető felhasználói élmény: az ország fantasztikus állapotáról olvashatunk üzeneteket a sorszámmutató kijelzőkön.

  Legalább így van ez egy Pest megyei kormányablakban, ahova az éppen szabadságon lévő Záborszky Ede kollégánk ment el papírokat intézni, de furcsállnánk, ha ez csak az adott hivatal buzgalmának megnyilvánulása, és nem központi utasítás lenne.  Az egyik irány a kormány szebb jövő melletti elköteleződésének bemutatása, például hogy: 

  A másik pedig a már most rózsás jelen felvillantása a kormány egyik legszívesebben emlegetett mutatószámát, a GDP-t segítségül híva:

  A növekedésre vonatkozó adat persze tény, de azért egy kicsit megmosolyogtató, hogy ezzel tömik a várakozók fejét, és hogy bázisévnek a legutóbbi nagy válság legmélyebb pontját, 2009-et választották; mintha félnének, hogy nem fog elég nagynak tűnni az aktuális szám. Pedig egy átlagos év mellett is szépen mutatna az 5,2 százalékos adat, hiszen ez még a Gyurcsány-kormány alatti legnagyobb éves növekedést (2004: 5%) is lepipálja. Bár az igaz, hogy 1948-hoz képest (31,2%) sehol sincs, de ne legyünk telhetetlenek, nem lehet minden évben háború után újjáépíteni az országot. (100 évnyi GDP-adatért kattintson ide.)

  A fantasztikus, lendületes, dübörgő teljesítményt némileg azért árnyalja, hogy kollégánk a kétféle ügyből, amiért odament, csak az egyiket tudta elintézni, mert az a hivatali munkatárs, aki a másikhoz ért, sajnos beteg. És úgy tűnik, ilyenkor más nem tudja átvenni a feladatkörét, amin annyira nem lepődünk meg a legutóbbi felmondási hullám fényében. De hogy valami jót is mondjunk, az ügyintézők Ede szerint szuperkedvesek és segítőkészek voltak, mindannyiunk érdekében reméljük, hogy a mostani közigazgatási létszámstop körülményei között is kitartanak!

 • A bűnügyi filmek és sorozatok egyik izgalmas toposza, amikor a nyomozás a boncteremből indul az áldozat testén található sérülések alapján. Akit vonz a műfaj, az december 6-án a 250. évfordulóját ünneplő Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében a filmek helyszínelőinek bőrébe bújhat. Ezen a napon ugyanis megnyílik az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet és az orvostanhallgatók számára fenntartott Anatómiai Múzeum is.

  A látogatók megnézhetik a bonctermet, és fiktív halálesetek nyomozásában is részt vehetnek az intézet munkatársaival együtt. A korhatáros látogatások mellett, interaktív programok, előadásokkal, workshopok és ingyenes állapotfelmérés és életvezetési tanácsadás is lesz. A gyerekeket Mikulásváró játszóházzal és Teddy Maci Kórházzal várják. A programok egy része regisztrációhoz kötött. Részletes program és jelentkezés itt. 

   

 • Kazahsztán leghíresebb és egyben legszokatlanabb fogvatartottja, a Kátya névre hallgató, 36 éves barna medve 15 év börtönbüntetés után szabad lábon távozhat egy állatkertbe, írja a Mirror.

  0 PAY-Life-sentence-bear-Ekaterina 1 East2west-news
  Fotó: east2west news

  Kátyát a kazah-orosz határhoz közeli, Kostanay nevű város 161/2 számú büntetés végrehajtási telepén tartották fogva 2004 óta, ahol két ketreces cellája, és saját medencéje is volt. A medve az évek során olyan népszerű lett Kazahsztánban, hogy a börtönben – ahol 730 elitét bűnöző mellett egyedüli nőként tartották fogva – egy aranyozott szobrot is állítottak a tiszteletére. Ugyanakkor Kátya (becsületes nevén Jekatyerina) élete közel sem volt örömökkel teli.

  Még medvebocs korában egy cirkusz hagyta Kostanay városban, ahol aztán egy közeli kemping turistalátványossága lett, és egy ketrecbe zárták. Itt történtek azok az incidensek is, amiért a kazah hatóságok börtönbüntetésre ítélték. Előszór egy kisfiú akarta megetetni Kátyát, majd nem sokkal később egy részeg férfi akart vele kezet rázni. Mivel a balesetek rövid időn belül történtek, a hatóságok úgy látták jobbnak, ha elzárják a medvét.

  0 PAY-Life-sentence-bear-Ekaterina 3 East2west-news
  Fotó: east2west news

  Orvosi vizsgálatok és hosszú alkalmazkodási időszak vár rá. Kátya másfél évtizedig semmilyen más állattal nem találkozott, de a börtön szóvivője, Jerlan Zhutajev szerint idővel megtanítják őt majdnem természetes körülmények között élni. Kátya az Abkshino rekreációs központban más medvékkel is találkozni fog, mondta Valentina Dmitrijenko, a központ vezetője.

 • Sajnos azt nem tudjuk, hogy ez a címlap személyesen Ómolnár Miklós bulvárpápa munkája, vagy valaki más volt ennyire kreatív a Ripostnál, de ilyenkor érzi azt a mezei online kisújságíró, hogy nagy kár, amiért a nyomtatott lappiac közel 100%-ban a kormány kezében van, hiszen állati jó lehet egy ilyen kreatív munkaközösség részének lenni. De most komolyan, nézzék már meg ezt a címlapot!

  VONUL A HOLTAK SEREG, A ZOMBIK ENNI KÉRNEK

  Most azt hagyjuk, hogy a Ripost szerkesztőségében nincs senki, aki jelezte volna, hogy ezek nem zombik, hanem "mások" vagy "white walkerek" a Trónok harcából, akik nem enni, hanem ölni akarnak. Az külön nagyon vicces, hogy Gyurcsány Ferencet egy óriásra montírozták ahelyett, hogy ő lenne mondjuk a Night King, aki az egész "éhező zombisereget" vezeti. Helyette Karácsony Gergely lett az, de például Demszky Gábor is előkelő helyett kapott az éj seregében.

  Így csak egy kérdésünk maradt:

  Ki a magyar Havas Jon?

  • 960
   Orbán Viktor
  • 520
   Orbán Viktor
  • 475
   Orbán Viktor
  • 355
   Orbán Viktor
  • 278
   Orbán Viktor