Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Mielőtt elmondanám, mi is ez az egész, gyorsan megmutatom a győztest: ez a rozskovászos, pirított hagymás kovászos kenyér nyerte a Karanténkenyér-sütő Bajnokságot:

  92023747 120241099618971 7336689158234046464 n
  Fotó: Facebook

  A verseny karanténpékje, aki a kenyeret sütötte pedig a mórahalmi Volford Gabriella lett. A Tartsd otthon a nagyit! Facebook-mozgalom március 24-én hirdette meg az online kenyérsütő versenyét, amelyre összesen 134 pályázat érkezett. Voltak, akik több kenyeret is neveztek, így tett Gabriella is, aki a járvány előtt egy lángosozót vitt, majd a kényszerű bezárás után a heti 2-3 otthoni kenyérsütést feljebb tornázta, így látja el ismerőseit. A lángosozó megmaradt nagyjából 200 kilónyi lisztkészletéből dolgozik az otthoni sütések közben, azt mondja, nagyon szigorúan tartja a kijárási korlátozásokat, gyakorlatilag csak tejért megy el otthonról.

  De mit mondott a fenti kenyér láttán a zsűri?

  tökéletesek az arányai, a héj vastagsága is szívmelengető. Talán a pirított hagyma cukortartalma miatt egy leheletnyit túlkelhetett, így a tészta nem tudott akkorát ugrani a sütés elején. Ettől függetlenül gyönyörű, gratulálok!

  - fogalmazott Heiszler Olivér séf, a zsűri szakmai vezetője.

  De miből is készül ez a valóban szemrevaló pirított hagymás kenyér?

  • 450g Mantler BL80-as osztrák búzakenyérliszt
  • 100g vegyesen etetett kovász
  • 330ml víz
  • 30g tejföl
  • 27g só
  • 100g szárított hagyma

  Dagasztás és hajtogatás után, lamináláskor (ilyenkor a tésztát kiterítik, mint egy lepedőt) került rá (és így formázás után bele) a hagyma, majd 8 órát töltött a hűtőben (ami azért jó, mert a 7 fok körüli hőmérsékleten már viszonylag lassan kel a kenyér, így érettebb, karakteresebb ízt kap, mintha pár óra alatt, szobahőmérsékleten érné el ugyanazt a kelési fokot. Vaslábasban sült, ami egyenletes hőmérsékletet biztosít, és a fedő miatt nem szárad ki a tészta. 

  A sütési időt nem tudtam kinyomozni, de saját tapasztalataim alapján kb. 35 percet tippelek 230 fok körüli hőmérsékleten lefedve, majd még egy 10 percet alacsonyabb hőmérsékleten fedő nélkül :) Nekem külön öröm, hogy Gabriella lievito madre kovászt is használ (ez egy tömörebb, kevésbé savanykás kovász), mert én is azzal sütök otthon,  #inlievitomadrewetrust

  Második helyezett Borszéki Ádám lett, ezzel az egyenletesen lyukacsos, barnára sült, vastag héjú kovászos kenyérrel, aminek a sütés előtti bevágását (ami miatt ilyen szépen nyílik ki a teteje) nagyon irigylem tőle: 

  A harmadik helyet pedig Zsom Niki szerezte meg ezzel a magos kovászos kenyérrel, amihez teljes kiőrlésű lisztet használt. Én is próbálkoztam teljes kiőrlésű liszttel, de sokkal nehezebb vele fogyasztható eredményt elérni, mint a normál liszttel, már csak ezért is jár egy virtuális szakajtólengetés Nikinek az így is csodásan megemelkedett kenyeréért:

  92069099 120241216285626 4022557341688791040 n
  Fotó: Facebook

  Próbálkozott már saját kovászos kenyérrel?

  • 146
   Nem, de ha így megy tovább, tervezem
  • 120
   Igen, és azóta nézni sem tudok más kenyérre
  • 111
   Nem, nincs nekem energiám bohóckodni
  • 104
   Tósztkenyér szeletbe lefagyasztva, 'sztannyi
 • A kijárási korlátozások, és az országok határainak lezárásának egyik jótéteménye (azon kívül, hogy lassítja a koronavírus terjedését), hogy kevesebben ülnek autóba, illetve a légitársaságok szinte alig indítanak járatokat.

  EUqmj7PUMAAhTPM

  Emiatt az utóbbi időben sokkal kisebb a levegő szennyezettsége, ami szó szerint meglátszik: Az India északi részén található Dzsálandhár városban annyira kitisztult a levegő, hogy újra el lehet látni a kb. 230 kilométerrel odébb fekvő Himalája egy részét - írta meg az India Today.

  A képeken szereplő hegység a Dhauladhar, amely a Himalája részét képezi. Egy reddit felhasználó szerint a második világháború óta nem volt rá példa, hogy látni lehessen a hegyet.

 • Az ötszörös Garnd Slam-bajnok orosz teniszező nemrég visszavonult, és alighanem nagyon unatkozhat a koronavírus miatti bezártságban, ugyanis arra kéri a rajongóit, hogy írjanak SMS-t neki.

  Az alábbi, Twitterre posztolt videójában ráadásul hangsúlyozza, hogy a megadott telefonszámra küldött üzeneteket konkrétan a saját telefonján fogja megkapni.

  Szóval, ha mindig is tudni szerette volna Sharapova számát, íme:  

  310-564-7981

  Az előhívó alapján ez egy kaliforniai szám, és érdemes lehet sietni az SMS-írással, mert valami nekünk azt súgja, nem örökké lesz elérhető ezen a telefonszámon a korábbi világelső teniszezőnő.

  GettyImages-466910811
  Fotó: Getty
 • suttogas

  Szemenyei János színész-zeneszerző és Horgas Ádám rendező megunta ha nem is az otthon ülést, de a tétlenül otthon ülést, és annak ellenére, hogy ki tudja, meddig, és ki tudja, milyen következményekkel zárva tart az összes színház, összetrombitáltak 168 színházi alkotót, hogy felénekeljenek egy dalt a mostani helyzetről. Az összetrombitálást persze virtuálisan kell érteni: mindenki az otthonában vette fel a saját részét, természetesen: hiszen maga a dal is többek között arról szól, hogy akármilyen nehéz, akkor is otthon kell maradni, sőt, még fodrászt hívni anyunak meg kerti partit szervezni apunak sem igazán jó ötlet most.

  A videó Youtube-oldalán azt is felsorolják, ki mindenki vett részt a videó elkészítésében.