Móric
11 °C
28 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kevés olyan kalandos életű, nemritkán hányattatott sorsú személyisége létezik a magyar kultúrának, mint néhai világhírű költőnk, Faludy György. Egy ember, egy művész, aki puskaporos, felforgatott világban volt kénytelen boldogulni, aki menekült a nácik elől, mégis a kommunisták börtönözték be. Egy igazi világpolgár volt, aki számos országban élt, de hazáját sosem feledte el, még a pártállamiság idején kiadott A magyar irodalom története összefoglaló mű is hosszabban foglalkozott munkásságával.

  Szülőföldjére 1956-os emigrálása után csak a szocializmus enyhülésével, a nyolcvanas évek végén térhetett haza, ezután reneszánszát élte Magyarországon. Régi és új műveit is kiadták, gyakran hívták előadásokat tartani. Idős korára is aktív volt, egyéni és utánozhatatlan stílusával gyakran kritizált minden olyan társadalmi, politikai történést, ami meghaladta ingerküszöbét.

  A Kossuth-díjat 1994-ben kapta meg. A Pokol tornácán című kötetének bemutatóját már nem érhette meg, 2006. szeptember 1-jén, otthonában érte a halál.

  faludygyörgy.mti
  Fotó: Kovács Attila / MTI
 • Elhunyt Ang Rita serpa, aki tízszer jutott fel oxigénpalack nélkül a Himalája legmagasabb hegyére – közölte hétfőn a Nepáli Hegymászószövetség (NMA).

  ang rita
  Fotó: Andalou Agency

  A 72 éves veterán hegyi vezető Katmanduban, lánya házában hunyt el hétfő délelőtt tíz óra körül. Halála okát egyelőre nem ismerik, annyit tudni, hogy Ang Rita gyengélkedett, 2017-ben agyvérzése volt.

  Bátorsága miatt a Hópárduc becenevet kapta. 1983 és 1996 között tízszer mászott fel a 8848 méter magas Everestre oxigénpalack nélkül, ezzel Guinness-világrekordot ért el, melyet eddig nem döntöttek meg. Egyben ő volt az első, aki télen hódította meg a csúcsot oxigénpalack nélkül.

  1990-ben, hatodik mászásával lett a legtöbb sikeres Everest-hódítás világrekordere, ezután még négyszer jutott fel.