Milyen ízvilágokat tartogat a 2021-es év?
Minden évnek megvannak a legkedveltebb ételei, gasztronómiai irányvonalai. A tavalyi év szinte valamennyi szempontból más volt az eddigieknél, hiszen a pandémia miatt az otthon sütés-főzés egészen új, addig elképzelhetetlen szintre jutott. A McCormick & Co. multinacionális cég ezúttal is kiadta a szokásos éves előrejelzését, amit már több évtizede megtesz. Az idei évi szakmai listájának a „Nézz vissza, hogy előre tekinthess” elnevezést adta. A vállalat négy nagy irányvonalat határozott meg:
- az édes és szezonális élvezetek
- a fűszerforradalom
- a nagyvilág kincsei
- a finom és tápláló elnevezésű témakörök
A cég úgy látja, hogy lényegében megszűnik minden eddigi határ és olyan korábban elképzelhetetlen kombinációk dominálnak majd, mint a sütőtökfűszer-kókusztej vagy éppen a füstölt fahéj-kardamom. Arról is tájékoztat a multi, hogy a fűszerek területén folytatódik a csípősek előretörése, ami nem áll távol a magyar konyhától sem.
Emellett azt jósolják, hogy korlátozások miatt az emberek az otthonukban akarják majd elkészíteni a nemzetközi konyhák legjobb fogásait, ezért a hazájuk ízeivel ellentétes, igazi különlegességre koncentrálnak majd. Végezetül a szintén 2020-ban népszerűvé váló chia mag és a kurkuma további térhódítását, illetve ezek mellett a matcha és a lenmag gyakori felhasználását prognosztizálták.