Tudta, hogy a Tour de France–ról még süteményt is elneveztek, illetve az elődjéről
Hol máshol mint a gasztronómia központjában, Franciaországban létezik egy Paris-Brest nevű desszert, amit a világ legjelentősebb kerékpárversenyének, a Tour de France-nak az elődje ihletett – derül ki a magyarkonyhaonline cikkéből.
Azt, hogy a franciák mennyire szeretik a kerékpársportot és a gasztronómiát jól példázza, hogy máig imádják a Paris-Brest süteményt. A desszert megalkotója Louis Durand volt, akinek cukrászüzlete a múltszázadi kerékpárverseny útvonalának közelében haladt, talán innen jött az ötlete. Akkor a táv a két névadó város között haladt oda–vissza. Összesen ezerkétszáz kilométeres utat kellett megtenni, amire hét nap állt a versenyzők rendelkezésére, az első megmérettetést 1891-ben tartották, amit Pierre Giffard, a Le Petit Journal főszerkesztője keltett életre. Mind a cukrászda, mind az édesség népszerűsége töretlen és 1910 óta örvendezteti meg a családi cég az embereket a sajátos süteménnyel.
A desszert tiszteletét tükrözi az is, hogy a Paris-Brest évtizedek óta része a francia cukrászképzés tananyagának. A finomság leginkább az általunk jól ismert képviselőfánkra emlékeztet, ha ön is megkívánta és elkészíteni, íme egy recept hozzá.