A hőség és Varga Mihály sokkolt hétfőn

2013.06.17. 19:00
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

A KORMÁNY EMELI A CSEKKADÓT ÉS A KAMATADÓT, NŐ A CÉGES TELEFONADÓ IS

Az ATM-es készpénzfelvételnél és az elektronikus utalásoknál is duplázódik a tranzakciós adó, és eltörlik a felső plafont – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A céges telefonadó másfélszeresére nő, az adó felső plafonja pedig a duplájára. Augusztustól emelkedik a kamatjövedelmek adóterhelése és a bányajáradék is. A bejelentések az OTP-t és a Magyar Telekomot érintik a legérzékenyebben. A felsoroltak mellett 7 százalékos adót vet ki a kormány az önkormányzatoktól átvett adósságállományra. Elemzők szerint a kormánynak a választási program finanszírozásához kell a többletbevétel.

AZ ÁRVÍZNEK VÉGE, ITT A HŐSÉGRIADÓ!

A meteorológiai szolgálat előjelzései miatt az országos tisztifőorvos az egész országra narancssárga hőségriasztást adott ki. A fővárosi buszokon hőségriadó idején kötelező a légkondi működtetése, ennek ellenére hétfő reggel az Index egyik munkatársának kellett kérnie a hetes busz sofőrjét, hogy indítsa el a klímát. Kiderült, hogy a sofőr úgy tudta: az összes buszon meg kell várni a diszpécser utasítását, de a BKK szerint erre kánikulában nincs szükség.     

BANKPÁNIKTÓL ÉS ÁLLAMCSŐDTŐL TART A PÉNZÜGYI FELÜGYELET A DEVIZAHITELESEK PEREI KAPCSÁN

A Kúria devizahitelezéssel kapcsolatban kérdéseket tett fel a pénzügyi felügyeletnek, Szász Károly, a felügyelet elnökének válaszlevele pedig felkerült a netre. Szász szerint államcsődhöz, szélsőséges pabnkpánikhoz vezehet, ha a bíróságok rendre a bankok ellen ítélnének a devizahitelesek ügyeiben. A felügyeleti vezető elismeri, hogy a szerződéseknek egyedi hibái lehetnek, de a szerződésekkel általánosságban nem lehet gond.

MORÁLIS PROBLÉMÁK VOLTAK A LEPONTOZOTT FILOZÓFUSSAL

Demeter Tamás Bolyai-ösztöndíjra pályázott, és a szakmai kategóriákban maximális pontszámot szerzett, ám az összbenyomásra mégis nullát kapott a bírálótól. Most kiderült, miért: a bíráló morális ok miatt érdemtelennek tartja a tudományos ösztöndíjra.

GÖDÖRBEN RABOSKODTAK A SZÍRIAI MAGYAR TÚSZOK

Embertelen körülmények között tartották fogva Szíriában a két elrabolt magyart, akiket nyolc hónapon át olyan helyen őriztek, ahol a túlélési esélyük szinte nulla volt – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. A mérnök és a villanyszerelő mégis túlélte a durva kalandot, kizárólag a „túlélési ösztönüknek” köszönhetően.

A KDNP NEM KÉR ELNÉZÉST KÖVÉRTŐL A FEJETLEN SZOBORÉRT

A XII. kerület alpolgármestere még a levelet is megírta, amiben a helyi KDNP-szervezet mint szervező bocsánatot kér a fej nélküli Mindszenty-szobor avatása miatt. Csakhogy a párt nem érzi magát hibásnak, ezért bocsánatkérésre sem hajlandó.

A KORRUPCIÓS BOTRÁNY MIATT LEMONDOTT A CSEH KORMÁNYFŐ

A múlt heti korrupciós letartóztatási botrány miatt tarthatatlanná vált a jobbközép kormánykoalíciót vezető Petr Necas helyzete. Hétfőn koraeste lemond, de egyelőre nem tudni, ki lesz az utódja. Az egyre erősödő ellenzék időközi választást szeretne, a koalíciós pártok mentenék a menthetőt. A legesélyesebb utódnak a vezető kormánypárt, az ODS alelnöke, Martin Kuba tűnik.

158 a csehek

EZÉRT ÁKOSRÓL LESZEDNÉK A KERESZTVIZET: A HÉTVÉGÉN ORFŰN KEZDŐDIK A FESZTIVÁLSZEZON

Hamarosan kezdődik a Fishing On Orfű fesztivál, a nulladik napon Kispál és a Borz emléknap lesz, ahol többek között a Supernem, a Punnany Massif, Ganxsta Zoliék, a Belga vagy a Hétköznapi Csalódások játszik Kispál számokat. Lovasi tisztában van azzal, hogy más tartana a saját fesztiválján emléknapot a saját zenekaráról, szétszednék. Interjúnkban azt is elmondta, hogy neki miért lehet.

KIDERÜLT, MIT CSINÁL A MACSKÁNK, AMÍG NEM VAGYUNK OTTHON

Brit állatorvosok nyomkövetőt szereltek házimacskákra, hogy választ kapjanak a kérdésre: mit csinál a macskánk, amíg nem vagyunk otthon? Kiderült, hogy az egymás közelében élő állatoknak közös territóriumuk van, de beosztják, hogy melyikük mikor járja azt végig. A svájci kutatók viszont csak addig kötötte le a valódi macskák tanulmányozása, amíg el nem készítették a robotmacskájukat, amely gyorsan tud haladni egyenetlen terepen is.

A MICROSOFTNÁL ELSŐ A HÍRSZERZÉS

Az amerikai hírszerzési botrányban kiderült, hogy a Microsoft először a hatóságoknak jelzi a szoftvereiben található hibákat, az átlag felhasználók később szerezhetnek védettséget. De azt is megtudtuk ma, hogy Németországban az internetes kommunikáció húsz százalékát akarják megfigyelni, de csak azért, hogy ki tudják szűrni a terroristák üzenetváltását.

POCSÉKUL SIKERÜLT A KAJAK-KENU EURÓPA-BAJNOKSÁG, EGYETLEN ARANYAT SZEREZTÜNK OLIMPIAI SZÁMBAN

Tizenegy érmet, ebből három aranyérmet szerzett Magyarország a portugáliai kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ezzel az éremtábla harmadik helyét elcsípte az oroszok és a németek mögött, a szintán hármat gyűjtő lengyelek és csehek előtt. Olimpiai számokban nagyon gyengén szerepelt a magyar csapat, csak egy aranyat szereztek. Ami talán a legfájóbb: az olimpiai bajnok Kozák Danutát a már szerb színekben induló Benedek Dalma győzte le ötszázon

A NAP KÉPE: KÍNOS OBAMA-PUTYIN TALÁLKOZÓ A G8-ON