no

Micsoda nap, hiba hiba hátán

2013.12.12. 19:02 Módosítva: 2013.12.12. 19:24

HÚSZ ÉVE HALT MEG ANTALL JÓZSEF MINISZTERELNÖK

Gömbös Gyula és Teleki Pál után ő a magyar történelem harmadik miniszterelnöke, akit a hivatali ideje alatt ért a halál. Kormánya nem lehetett sikeres, ezer sebből vérzett az ország, és közben rendszert kellett változtatni. Nagyképes összeállításunkban áttekintettük a rendszerváltástól a haláláig tartó időszakot, összeszedtük, hogyan vált a baloldal bezzegkonzervatív politikusává Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila tolmácsolásában. Megemlékeztünk arról az esetről, amikor pizsamában adott interjút, és arról is, amikor 1990 szeptemberében Hankiss Elemér, a Magyar Televízió elnöke nem engedett leadni egy Antall József-nyilatkozatot. A nemzethez intézett szózat évekig dobozban volt, és csak Antall József temetésének napján ismerhette meg a közvélemény. Sőt, bekukkoltunk Antall József privát életébe is.

001 038 ok 1
Fotó: Antall József Tudásközpont

LETARTÓZTATTÁK KISS ERNŐT

A Központi Nyomozó Főügyészség szerdán őrizetbe vette Kiss Ernő volt dandártábornokot. Az egykori főrendőr csütörtökön előzetes letartóztatásba került. A kilencvenes években Kiss Ernő a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot vezette, ez a rendőri szerv dolgozott egyebek mellett az alvilági leszámolások és robbantásos merényletek ügyeiben is. Azt nem tudni, hogy a mostani őrizetbe vétele összefügg-e azzal, hogy több ilyen alvilági leszámolásos ügyben újra nyomoz a rendőrség.

18.9 MILLIÓ A HAJLÉKTALANOK VEGZÁLÁSÁRA

Ennyi pénz megy el arra, hogy az új szabálysértési törvény értelmében a hajléktalanokat eltüntetik az úri közönség szeme elől. A Fővárosi Közgyűlés rendelete szerint alig akad olyan hely a fővárosban, ahol nem tiltott az utcán aludni.

HIBÁS SZÁMLÁK MIATT BÜNTETTEK

Több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult az idén közműszolgáltatók ellen a rezsicsökkentés elmulasztása, hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket emiatt több száz milliós bírsággal sújtották.

ALÁÍRTUK A SZERZŐDÉST A DÉLI ÁRAMLATRÓL

Megállapodást írt alá Magyarország az oroszokkal a Déli Áramlattal kapcsolatban. Havasi Beralan, a kormányfő sajtófőnöke korábban azt montda, Orbán Viktor nem írt alá megállapodást Alekszej Millerrel, a Gazprom vezetőjével. A Gazprom viszont arról számolt be, hogy igen. Az ellentmondás feloldása egyébként az, hogy bár aláírták, valójában nem konkrétan Orbán és Miller írta alá a dokumentumot.

A MANDELA-TEMETÉS JELTOLMÁCSA ÁLLÍTÓLAG HANGOKAT HALLOTT

Hallucinált és hangokat hallott, ezért nem tudott rendesen tolmácsolni – ezzel védekezik Thamsanqa Jantjie, az a dél-afrikai férfi, aki érthetetlen kézjelekkel tolmácsolt a keddi johannesburgi Mandela-megemlékezésen a beszédet mondó vezetők, többek között Barack Obama amerikai elnök mögött is. Korábban még azt nyilatkozta, elégedett a munkájával és a szakmában szerzett korábbi érdemeit ecsetelte.

MEGHIBÁSODOTT AZ ŰRÁLLOMÁS HŰTŐRENDSZERE

Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik hűtőrendszere szerdán, de a Föld körül keringő állomáson tartózkodó hat űrhajóst nem fenyegeti veszély – jelentette be a NASA. A 450 tonnás űrállomásnak két fő hűtőrendszere van, ezek elsősorban az elektromos berendezések túlmelegedését akadályozzák meg. Az egyik hűtőpumpával voltak gondok, és bár egy NASA-szóvivő szerint súlyos problémáról lehet szó, az űrállomás űrhajósait nem fenyegeti veszély.

BEJELENTETTÉK A GOLDEN GLOBE JELÖLTEKET

Hét jelölést kapott a Steve McQueen körülrajongott rabszolgás filmje, a 12 év rabszolgaság, valamint David O. Russell filmje, az Amerikai botrány. A Gravitáció és a Phillips kapitány is jól szerepelt, négy-négy jelölést kaptak. A jelöltek itt és itt

PERT NYERT A FERENCVÁROS

Az FTC a Reggina Calcio-t perelte a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sport Választottbíróság (CAS) előtt, mert az olaszok egy korábbi átigazolás után nem fizettek a szerződésben előírtak szerint az anyaegyesületnek, azaz az FTC-nek. Most több mint 300 000 eurót nyert tőlük a Ferencváros Kovácsik Ádám  szerződése után.

MEGÖLTÉK EGY OLIMPIAI EZÜSTÉRMES ANYUKÁJÁT

Kiderült, hogy Komáromi Tibor olimpiai ezüstérmes birkózó édesanyja volt, akit kedden délután találtak holtan otthonában, a XVII. kerületben. Az asszonyt halála előtt súlyosan bántalmazták, majd kirabolták.

ANDROIDOS OKOSTELEFONT KÉSZÍT A NOKIA

A Nokia régen menő operációs rendszere, a Symbian bukása óta hallani olyan pletykákat, hogy a gyártó Android-alapú telefont tervez. Most kiderült, hogy tényleg volt alapja a találgatásoknak: a finn cég Normandy kódnéven alsó kategóriás androidos okostelefont fejlesztett. A telefon nagyon hasonlít a Windows Phone-t futtató Lumia sorozatra. A Verge forrásai szerint a Nokia a többi fejlesztőtől függetlenül, saját céljainak megfelelően fejlesztené tovább az operációs rendszert.