no

Most a legjobbak, 4 éve még veszélyt jelentettek

2014.01.16. 19:10

A PAKSI BŐVÍTÉST AJNÁROZTA LÁZÁR, 4 ÉVE MÉG MÁST GONDOLT AZ OROSZOKRÓL

Örömmel teli érdekházasságról, olcsó áramról és munkahelyteremtésről beszélt mai sajtótájékoztatóján Lázár János, amikor is részleteket árult el az oroszoknak adott paksi bővítésről. Az elmúlt 40 év legjobb üzletének nevezte a megállapodást. 2010-ben viszont még egészen máshogy gondolkodott az oroszokról: egy videófelvétel szerint arról beszélt négy éve, hogy az oroszokhoz való közeledés kevesebb demokráciát és szabadságot jelent.

HÍREK A BALOLDALI ÖSSZEBORULÁSRÓL

  • Mesterházy Attila szerint az MSZP és szövetségesei, valamint a kormánypártok támogatottsága között csak 350 000-400 000 szavazó a különbség, ami egy jó választási kampánnyal ledolgozható.
  • Még nem tudni, kit indít a romkocsmanegyedben az ellenzék, de sanszos, hogy a DK-s Vadai Ágnest. Közben Hunvald György is mozglódik.
  • Sok párt kimaradt az összefogásból, például mikropárt-gyűjtésünk első részének szereplői.
  • Kuncze Gábor elárulta, Gyurcsány hívására vállalt jelöltséget, és a DK személyesen neki kérte el a szigetszentmiklósi körzetet, ahol már többször is nyert.

NINCS KEGYELEM AZ ÍR GÁZOLÓNAK

Francis Ciarán Tobin, az ír gázoló nem készül kegyelmet kérni – írta a családhoz közel álló forrásokra hivatkozva az Independent.ie. De mindegy is, mert a magyar ítélet esetén az ír köztársasági elnök valószínűleg nem adhat kegyelmet, így Francis Ciarán Tobin aligha úszhatja meg, hogy a Magyarországon megkezdett börtönbüntetését hazájában töltse le. A Magyar Nemzet több ír ügyvédet is megkeresett azután, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán azt mondta: ha az ír gázoló visszatér hazájába, kegyelmet is kérhet. 

MEGSZÓLALT TÖRÖCSKEI A RAIFFEISEN-ÜGYBEN

Meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedések arányát az országban működő bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk – mondta egy interjúban Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója. A Széchenyi Bankban érdekeltséggel rendelkező pénzügyi szakember nyitva hagyta a kérdést, hogy létrejöhet-e még üzlet a Raiffeisen Bankkal. A nagyobb magyar tulajdoni arány mellett kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektől a bankszektor, mondta. 

NEM CSÖKKENTI MINDEN AUTÓ FOGYASZTÁSÁT A SHELL BENZIN

Nem minden autó fogyasztását csökkentik a Shell által reklámozott termékek, pedig a FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányban a cég ezt ígérte. Konkrétan azt, hogy minden esetben legalább tankonként 1 liternyi megtakarítás érhető el. 25 milliós bírságot kaptak a GHV-tól.

TÖBB MILLIÁRD FORINTOT VISSZAUTAL AZ APPLE A SZÜLŐKNEK

Legalább 32,5 millió dollárt (kb. 7,1 milliárd forintot) kell az Apple-nek visszautalnia az ügyfeleinek az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottságával (Federal Trade Commission – FTC) kötött megegyezés alapján. A pénz azoknak a szülőknek jár, akiknek a gyerekei beleegyezésük nélkül vásároltak be különféle alkalmazások segítségével. A döntés alapján a cégnek a számlázási eljárását is szigorítania kell, hogy bebizonyosodjon: a vásárláskor mindenképpen a telefon tulajdonosának akarata érvényesül. Az Apple közleménye szerint azért egyeztek bele a problémás ügyfelek kifizetésébe, mert nem akartak hosszú jogi vitákba keveredni.

NEM JELÖLTÉK OSCAR-DÍJRA A NAGY FÜZETET

Szász János filmje rajta volt azon a kilenc filmet tartalmazó szűkített listán, amelyek közül ma kiválasztották az öt Oscar-jelöltet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A három biztos befutó (A vadászat, A nagy szépség, Alabama és Monroe) mellé egy palesztin és egy kambodzsai film került, így nem jutottunk be a legjobb ötbe. Szász János rendező szomorú és csalódott. A jelöltek teljes listája itt.

ECCLESTONE PAPÍRON KISZÁLLT AZ F1-BŐL

Miután Németországban például vesztegetés, hűtlen kezelés miatt kell bíróság elé állnia, és súlyos börtönbüntetés is várhat rá, Bernei Ecclestone inkább úgy döntött, hogy lemond abban a cégben elfoglalt igazgatótanácsi pozíciójáról, amely lényegében az F1 működéséért felel. Ez szolgálja a sportág érdekeit, indokoltak.

FINNORSZÁGGAL KEZD A MAGYAR VÁLOGATOTT

Március ötödikén Finnországot fogadja a győri ETO-Parkban a magyar futballválogatott. Az új kapitány, Pintér Attila korábban azt nyilatkozta, nem sikerült olyan válogatott ellen lekötni az első meccset, amelyet ő szeretett volna.

MARISSA MAYER KIRÚGTA AZ ÜGYVEZETŐJÉT A YAHOO-TÓL

Távozott posztjáról a Yahoo ügyvezető igazgatója, Henrique de Castro. A vezérigazgató, Marissa Mayer csütörtökön egy levelet küldött a cég minden alkalmazottjának, amiben leszögezte: ő rúgta ki de Castrót. A távozás okait nem részletezte. De Castrót még Mayer vette fel a Yahoo-hoz 2012 októberében. A Google-től csábította át, és négy évre szóló, 62 millió dolláros fizetési csomagot kínált neki. Mesés végkielégítést kap.