Ennyi szomorúságot nehéz feldolgozni

2014.07.24. 19:05 Módosítva: 2014.07.24. 19:38

1700 DOLGOZÓT KÜLD EL A MAGYAR TELEKOM

Hatalmas leépítésre készül a Magyar Telekom, a következő években minden hetedik dolgozójuktól megválnak. Aki önként jelentkezik, megjutalmazzák; a végkielégítésekre 12 milliárd forintot fordítanak. A cég a külső környezetre és a hazai távközlési piacot jellemző erős versenyre mutogat.

NEM SIKERÜLT A DÖNTŐBE JUTÁS A NŐI PÓLÓ EB-N

Egy góllal elveszítette az Európa-bajnoki elődöntőt a magyar női vízilabda-válogatott. A margitszigeti tornán a világbajnok spanyolok 9-8-as győzelmet arattak, a mieink három negyedben jól játszottak, de egyben, a harmadikban nem, és az akkor összeszedett hátrányt már nem sikerült ledolgozni. A magyar válogatott szombaton az olaszokkal játszik a bronzéremért, miután az olasz csapat büntetőpárbajban alulmaradt a hollandok elleni másik elődöntőben.

EZ TÉNYLEG A LÉGIKATASZTRÓFÁK HÓNAPJA

  • Egymotoros gépével a Csendes-óceánba zuhant, és meghalt helyi idő szerint csütörtökön éjjel egy amerikai tinédzser, aki harminc nap alatt akarta körberepülni a Földet. Édesapját még keresik.
  • Lezuhant az Air Algérie légitársaságnak az az utasszállító repülőgépe, aminek nyoma veszett az Ouagadougou és Algír közötti úton. A gép Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból indult és Algériába tartott, de a felszállás után 40 perccel minden kapcsolatot elveszítettek a géppel. Az eltűnt gépre 110-en szálltak fel utasként, és hatan a személyzet tagjaiként.
  • Két francia állampolgárságú utasa is volt a szerdán Tajvanon szerencsétlenül járt repülőgépnek, amely Penghu szigetén viharos időben, kényszerleszállás közben, lakott területen lezuhant és kigyulladt. A halálos áldozatok száma a legfrissebb jelentések szerint 48, tíz sérültet kórházban ápolnak.

GYURCSÁNYÉKNAK VANNAK ÁM JELÖLTJEIK

Balázsovits Lajos színész-rendező lehet Gyurcsány Ferenc titkos jelölte a főpolgármesterségre, tudtuk meg ellenzéki forrásokból. A 67 éves színész szerepel Gyurcsány főzőpartnereként a könyvében, a kötet bemutatóján is ott volt. Közben Veszprémben már eldőlt, hogy az összes baloldali párt beáll Katanics Sándor helyi DK-elnök polgármester-jelöltsége mögé.

ÁLLAMOSÍTJÁK AZ MKB-T

A magyar állam veszi meg a legveszteségesebb magyar bankot,az MKB-t. Ezért 17 milliárdot fizetnek a bajor tartományi banknak, akik, cserébe, hogy megszabadulnak a minden képzeletet felülmúlóan veszteséges MKB-tól, még 81 milliárd forinttal feltőkésítik a bankot. Korábban az OTP-t sejtették a piacon vevőként, most viszont a magyar államnak kell bizonyítania, hogy ügyesebben tudja vezetni a bankot, mint a bajorok.

AZ EURÓPA TANÁCSNAK NEM TETSZIK, AMIT LÁZÁR A CIVILEKKEL MŰVEL

Aggódik Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a civil szervezetekkel szemben Magyarországon alkalmazott "megbélyegző retorika" miatt. A biztos helyteleníti, hogy kormányzati politikusok sorozatosan azt állították, a Norvég Civil Alap forrásaiból civil szervezetek politikai tevékenységeket támogattak Magyarországon., és szeretné, hogy a magyar hatóságok tartózkodjanak a "megbélyegző" kijelentésektől, és biztosítsanak a civil szervezeteknek megfelelő környezetet.

ORBÁN NEM MEGY WASHINGTONBA

A Népszabadság amerikai forrásokra hivatkozva arról írt, lemondták Orbán Viktor washingtoni útját, így októberben csak New Yorkba és Los Angelesbe utazik. A magyar miniszterelnököt a Fehér Házban valószínűleg nem fogadták volna, és a külügyminisztériumban is csak helyettes államtitkári szinten. Nem ad elő a Georgetown Egyetemen sem, mivel a beszédet nyilvános vita és kérdések is követték volna.

A BARCELONA ODASZÓLT, CSÖKKENHET SUÁREZ BÜNTETÉSE

Ez egyelőre rosszindulatú feltételezés, mert már önmagában az is nevetséges volt, hogy az uruguayi Suárezt négy hónapra, mindenféle futballal kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, de a nemzetközi Sportdöntőbíróság nemsokára valószínűleg csökkenteni fogja a Barcelonához szerződött csatár büntetését. Így a Liverpoolból távozó játékos akár az augusztus 24-én kezdődő spanyol bajnokságban akár már pályára is léphet.

MEGLEPŐEN JÓ NEGYEDÉV A FACEBOOKNÁL, SZÁRNYAL A RÉSZVÉNY

A Facebook közzétette legfrissebb, 2014 második negyedévéről szóló pénzügyi beszámolóját. Az eredmények elsöprőek, a számok messze meghaladják az elemzői várakozásokat, nem is beszélve azokról a jóslatokról, amelyek már évek óta azzal riogatnak, hogy a Facebook éppen most jut túl a csúcson, és kezdődik az összeomlás. A cég bevétele 2,9 milliárd dollárra nőtt (tavaly ilyenkor 1,8 milliárd volt), a nyereség a tavalyi 560 millió után most 1,39 milliárd lett. A hírre a Facebook részvényárfolyama 76 dollárig emelkedett, ilyen magasan még sohasem volt a cég 2012. májusi tőzsdére lépése óta.

EXOBOLYGÓ-REKORDERT TALÁLT A KEPLER

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói új exobolygóra bukkantak a Kepler űrtávcső segítségével: a Kepler 421b mintegy ezer fényévnyire található a Földtől a Líra csillagrendszerben. A gázóriás keringési ideje rekordnak számít az eddig felfedezett exobolygók körében, a Kepler 421b ugyanis 702 nap alatt kerüli meg csillagát.