Az európai repülés fekete napja

2015.03.24. 19:15 Módosítva: 2015.03.24. 19:46

150 ÁLDOZATA VAN A GERMANWINGS-GÉP BALESETÉNEK

Senki sem élte túl a német fapados légitársaság Airbus 320-ának katasztrófáját Dél-Franciaországban. A Barcelonából Düsseldorfba tartó gép 11 óra előtt került bajba, amikor a szárazföld fölé érve gyorsan süllyedve elveszítette a magasságát, majd egy nehezen megközelíthető helyen hegyoldalnak ütközött az Alpokban. A mentőalakulatok csak lassan értek a helyszínre, és az elkövetkező napokban a rossz idő árhatóan alaposan megnehezítheti majd a dolgukat. A baleset okait egyelőre csak találgatni lehet, de az biztosnak látszik, hogy a gép nem robbant fel a levegőben, és a pilóták, bár próbálták, nem tudták visszanyerni fölötte az irányítást. Már megtalálták és vizsgálják az egyik fekete dobozt. A Concorde 2000-es párizsi katasztrófája óta nem történt ilyen súlyos légi baleset Franciaországban.

ELHUNYT MOLNÁR LAJOS

A volt egészségügyi miniszter, a vizitdíj atyja 69 éves volt.

2,3 MILLIÁRDOT KÖLT A KORMÁNY A TAPOLCAI FIDESZ-KAMPÁNYRA

Jó ideje úgy volt, hogy bezárják vagy legalábbis leépítik a tapolcai kórházat, ám ma fordult a kocka: az egészségügyi államtitkár bejelentette, hogy a kormány milliárdokat költ a fejlesztésére. Ha bárkinek kételye lenne, hogy a döntésben szerepet játszott-e a három hét múlva esedékes időközi választás, annak figyelmébe ajánljuk azt a sajátos tényt, hogy Zombor államtitkár a pénzt a Fidesz jelöltjével az oldalán ígérte oda.

AZ UTOLSÓ PILLANATBAN MENTETTE KI A PÉNZÉT A KÜLÜGY CÉGE A QUAESTORBÓL 

A külügy cége a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) a Quaestornál tartotta a vagyonát, majd közvetlenül az öncsőd bejelentése és az MNB-vizsgálata előtt kivette onnan. A döntés március 5-én született meg. Mostani információnk szerint azonban ez már tényleg az utolsó pillanat volt, maga a tranzakció ugyanis csak március 9-én történhetett meg, vagyis aznap, amikor a Quaestor bejelentette, hogy nem tud fizetni, és öncsődöt kér. Aznap, amikor az MNB munkatársai már vizsgálódtak a cégnél.

A KORMÁNY SZABADULNA TARSOLY CSABÁTÓL

A kormánynak egyre kellemetlenebb, hogy a fideszes vállalkozóként elkönyvelt Tarsoly Csaba ellen még nem indult büntetőeljárás. Rogán Antal frakcióvezető bejelentette, hogy gyors munkavégzést várnak a hatóságoktól, egy kormányzati forrásra hivatkozó sajtóértesülés szerint pedig Tarsoly két napon belül előzetesbe kerülhet. Eközben Tarsolyék időt próbálnak nyerni. Lazán kapcsolódó történet: a Quaestor-csoport új, tápiósági vezérigazgatója pár hónapja még közmunkás volt.

MINDENHOL ZÁRVA KELL TARTANI VASÁRNAP 

A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett örvényjavaslatban. A javaslat indoklása szerint a törvény mostani szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a világörökségi és a nem világörökségi területen működő boltok között, mivel előbbieknek engedi a nyitva tartást. A kormány szerint ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani világörökségi és nem világörökségi területen a kereskedelmi dolgozóknak – olvasható a javaslatban. 

300 ALATT JÁRT AZ EURÓ/FORINT

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 0,15 százalékkal 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot szerdától. A hírre a forint erősödni kezdett, és 303 forint körüli szintről egészen 300 alatti euróárfolyamig jutott nem sokkal négy óra után. Legutóbb  14 hónapja, tavaly januárban volt utoljára ilyen erős a forint euróval szembeni árfolyama.

A RENDSZERES FÜVEZÉS KICSINÁLJA AZ AGYAT

A világ legrangosabb idegtudományi szaklapja, a Nature Neuroscience közölte az MTA kutatócsoportjának tanulmányát, ami szerint a THC, a marihuána hatóanyaga hosszú időre kiüti az idegsejtek kommunikációjában nagy szerepet játszó receptorokat. Hat nap intenzív fűszívás után hat hétre van szüksége az agynak, hogy visszatérjen a régi formájához. A marihuána kisebb dózisú, orvosi célú használatánál nem figyelték meg ezt a hatást.

ITT A FACEBOOK ÚJABB VILÁGHÓDÍTÓ ÖTLETE

Már tesztelik a rendszert, amiben a közösségi oldalon megosztott, lájkolt cikkek nem az eredeti forrásuknál, hanem a Facebookon belül nyílnak meg, ha rájuk klikkel az ember. Ez azt jelenti, hogy az online újságok, amiknek eddig segített a Facebook az olvasottság növelésében, hoppon maradnak, hiszen csak az olvasóik száma nő a facebookozókkal, de ezt nem ők váltják reklámbevételre, hanem maga a Facebook.