Érintett-e a doppingügyekben a MOB-főtitkár?

2005.10.21. 11:30
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, dr. Aján Tamás egy sejtelmes és egy kicsit elhamarkodott nyilatkozata miatt került egyre kínosabb helyzetbe, kivált, hogy mindent tisztázni akart, mindenáron. Végül a potencianövelő lett a veszte. Súlyos vádakkal szembesítheti őt a MOB elnöksége, és talán kiderülhet végre, mi történt az athéni olimpiai doppingbotrányainál, illetve miért végzett a doppingtáblázat élén Magyarország? Ki manipulált és hogyan?
Azt talán senki sem gondolta, hogy az athéni olimpia sikereit jelentősen beárnyékoló és nemzetközileg is komoly visszatetszést keltő magyar doppingbotrányok után egyetlenegy vezető sem fog lemondani, hogy nem lesznek felelősök.

A pozícióhalmozás nagymestere

Tizennégy hónappal a történtek után pedig ez a helyzet, és ha a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a vádak kereszttüzébe kerülő főtitkárát meg is hallgatja a szervezet elnöksége pénteken, nem várható Aján Tamás lemondása. Mint ahogy az sem, hogy a sportvezető részletes válaszokat ad, miként kerülhetett képbe, miért rá haragszanak a súlyemelők.

Aján az utóbbi időben halmozta pozícióit, tagja lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Dopppingellenes Ügynökség (WADA) elnökségének, amihez leginkább a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki tisztsége jelentette az ugródeszkát. (További funkcióitól eltekintenénk.)

Tavaly szeptemberben Aján támadott, most őt támadják

A MOB elnökségének olimpia utáni - tavaly augusztusi - első tanácskozása után a doppingügyekről Aján nyilatkozott, egyben nyomatékosan kérte, hogy a szövetségek végezzék el a szükséges tényfeltárást. Az érintettek adjanak DNS-mintát, keressék meg a felelősöket. A MOB felelősséget nem érzett, ami még furcsább, hogy a hazai doppingvizsgálatokat megrendelő és fizető, akkor még létező sportminisztérium sem.

Az aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) veszített, a három lebukott súlyemelő - Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán és az ezüstérmes Gyurkovics Ferenc - ügyét be sem fogadta a testület.

Kinek a verziója az igaz?

Felelősök nem voltak - Schmitt Pál ugyan elnézést kért -, mígnem februárban Aján úgy nyilatkozott, ő mindent tud, mi történt Athénban, de konkrétumokat nem ismertetett. Egy idő után viszont alighanem kínossá vált számára, hogy egyre többen keresik amiatt, mikor tárja fel végre információit. Négy hónap eltelte után jött elő azzal a zavaros történettel, hogy nem a saját vizeletét adta le a két megfogott súlyemelő - Kovács nem is adott mintát -, és akiktől kölcsönözték, ők potencianövelőt használtak. Athénban Aján még úgy vélte, hogy Kecskés vétkessége megkérdőjelezhető.

Gyurkovics hétfőn negatív, szerdán pozitív
Sokakat az is érdekelne, hogy kik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingellenőrei, azok milyen vizsgálatokat végeztek, ha a verseny előtt két nappal Gyurkovics még negatív mintát adott, a WADA-nak szerdán viszont pozitívat. Megvizsgálták-e tüzetesen, vagy sem? Ha hatezer mintát vételezett az IWF szerte a világban, akkor miért nem szűrt ki senkit az olimpia előtt? Mennyire nyilvános a mintavételek utáni visszajelzés?

Aján négyhónapos felkészülési ideje alatt viszont nem tájékozódott megfelelően, mert mint kiderült, potencianövelő nem tartalmaz oxandrolont, vagyis azt a szert, amelyet kimutattak Gyurkovicsnál. A történet így még kínosabbá vált számára, és a súlyemelést ismerők megesküsznek arra: ezt úgy akarta egyszer és mindenkorra megoldani, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) újonnan megválasztott elnöke, Komáromi Lajos a nyilvánosság előtt leleplezi Gyurkovics Ferencet. Elmondja, hogy Imrő Dezső szövetségi kapitány adta a vizeletet, és abban volt oxandrolon, amelyik gyenge szer, nincs is hatása, nem érdemes kockáztatni vele, ugyanakkor oldódik a vizeletben.

Meg akart dicsőülni?

Aján állítólag a főtitkárt, Mercsényi Gyulát és az elnököt többször behívatta, hogy az ő verzióját - a vizelet a kapitánytól származik - tárják a nyilvánosság elé, lehetőleg amikor ő nincs Magyarországon, és amikor hazajön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Jacques Rogge-ot fogadni, akkor megdicsőülhessen. Lám, ő mindenről tudott, igazat beszélt, még ha rejtélyesen is tette mindazt.

A terv azonban nem sikerült, Gyurkovics magnóra vette, őt miként akarják hazugságra bírni. ("Aján neve egyszer sem hangozhat el" - szólt az ukáz sok káromkodás között.) Emellett a főtitkár ott is alighanem elszámította magát, ha baj lesz, akkor Komáromi nem úgy táncol, ahogy ő fütyül. A hazai súlyemelők elnökét ugyanis a tervezett leleplezés előtt megfenyegették, ő visszakozott, és lemondott posztjáról. Komáromi számon is akarta kérni a hazatérő Ajánt, amiért az IWF-elnök kihátrált mögüle és tagadta saját szerepét. Mivel nem tudott a közelébe férkőzni, a nyilvánossághoz fordult, és Gyárfás Tamás előtt a Nap-keltében részben bevallotta, hogy Aján állt a nagy tisztázó hadművelet hátterében.

Gyurkovics fenyegetése után vonult vissza

A történet így aztán már elviselhetetlenül kínossá vált, amit azzal tetézett, hogy mindent tagadott, azt is állította, hogy ő közel húsz éve nem áll kapcsolatban a magyar súlyemeléssel. Ezzel szemben többször ő maga kezdeményezte az elnökségi ülések összehívását, általában hozzá igazodtak a tagok, hogy ő is részt vehessen a tanácskozásokon.

Még inkább nehezíti Aján helyzetét, hogy Gyurkovics elmondása szerint őt egy "igen magas rangú sportvezető", megfenyegette, ha nem leplezi azt, ami meg sem történt meg, akkor visszatérése után újra pozitív lesz a mintája, ami egyszersmind örökös eltiltást, tönkretételét jelenti.

A kölni labor előbb elvállalta a vizsgálatot, majd visszautasította

A visszavonulását ezek után gyorsan bejelentő Gyurkovics azt sem titkolta, hogy erre egyszer már rá akarták venni. A legfurcsább mindazonáltal, hogy a magyar mintákat nem vizsgálta meg a nemzetközi hírű kölni labor, jóllehet korábban ezt már elvállalta. Ilyen talán még egyszer sem fordult elő.

Aján a vádakat eddig nem tisztázta hitelt érdemlően. Mint ahogy arra a felvetésre sem adott érdemben választ, hogy Dolovai Tamás korábbi - az olimpia alatt is regnáló - MSSZ-elnök állítása szerint azt vetette feléjük Gyurkovics sikeres versenye után még Athénban, hogy még egy órájuk van az örömre.

A románok Sydney után okolták Ajánt

Az Index úgy értesült a sportág korábbi vezetőitől, hogy többször nem kerültek nyilvánosságra pozitív esetek, és erre közvetetten ráhatása lehetett a sportdiplomatának. Ha így volt, akkor vélhetően fordítva is igaz lehet a feltételezés. Akár le is buktathatott versenyzőket, amit Dolovai már többször sugallt. Annyit azonban talán még szövetségesei is elismernek, hogy jobban és keményebben kellett volna küzdenie a magyarokért.

Emellett úgy értesültünk: azt sem lehetett a fatális véletlen számlájára írni, hogy Sydneyben a román súlyemelők buktak meg. (Akkor a románok vádolták Ajánt, mondván az ügy hátterében ő áll.) Akkor ugyanis az olimpiai bajnok Nicu Vlad nagyon markánsan lépett fel a nemzetközi szövetségben, kezdett zavaróvá válni szerepvállalása.

A törökök is haragszanak rá

Jelenleg a törökök is az elnököt sejtik "üldöztetésük" hátterében, hiszen a kétszeres olimpiai bajnok Halil Mutlu lebukott nemrégiben. A törökök amúgy sokáig kedvencnek számítottak, a centenáriumi kongresszus - ezt nem rendezte meg Magyarország, és emiatt lett dühös a magyarokra Aján - után viszont nem kerültek be egyetlen bizottságba sem, így tovább nem is foglalkoztak az elnökkel. Magára hagyták, elfelejtették kivinni a reptérre, aki - a feltevés szerint - emiatt bosszút esküdött, és előfordulhat, hogy a törököknek ily módon kellett bűnhődniük.

Mind a három eset véletlen lenne, vagy tényleg manipuláció történt? És ehhez a manipulációhoz köze lehet a MOB-főtitkárnak? Aján nemzetközi karrierje érdekében a magyar áldozatoktól sem riad vissza? (Jó tíz éve az 1988-as, szöuli ezüstérmétől megfosztott Szanyi Andor is emlegette őt.) Nagy súlyú kérdések, amelyekre meggyőző választ illene adnia - Ajánnak.

A korábbi elnök mellé állt a tagság

Ugyanakkor azt is hozzáteszik a bennfentesek, hogy a sportág hazai vezetése sokat köszönhet neki, ám elgondolkodtató, hogy amikor a vele összetűzésbe kerülő hazai elnök, Dolovai Tamás bizalmi szavazást kért maga ellen, akkor a tagság mellette állt ki, és nem a vele haragban lévő Aján mellett. Az önérzetében megsértett főtitkár gyorsan el is távozott a teremből.

"Harminc százalék az esély arra, hogy lemondjon, de szerintem nem fogja megtenni. Nem szeret veszíteni, amit ő felépített, szeretné meg is tartani, és olykor az elfogadhatónál sokkal jobban és görcsösen ragaszkodik a pozícióihoz" - tájékoztatta az Indexet egy neve elhallgatását kérő korábbi sportági vezető. A ragaszkodás egyik indoka lehet, hogy számvizsgálat kevésszer volt az IWF-nél, és talán érdemes lenni utánanézni a közel harmincmilliós támogatásnak.

Mire jutott volna a szocialisták nélkül?

A hatvanhét éves Ajánt a MOB-közgyűlés pár hónapja négy évre választotta főtitkárnak, igaz a Schmitt-ellenes szocialista tábor nélkül nagy kérdés, mire ment volna. Hetven év felett azonban a NOB-tagság - kor alapján - megszűnik, és vélhetően ezt az időszakot még szeretné kitölteni.