Hogyan gyorsítsuk fel Gyurta Dánielt?

2008.05.06. 18:24
1996 óta Gyurta Dániel a legeredményesebb magyar férfi úszó az olimpiákon. Ráadásul a férfiaknál 15 évesen még senki sem nyert érmet. A hazai edzők az olimpia előtt sem bíztak benne, azóta is többen leírták, legalábbis Gyurta edzője, Széles Sándor szerint. Szélest sokan támadták, hogy nem tud vele fejlődni a versenyző. Az edző az Indexnek elmondta, hogyan lehetne felgyorsítani a még mindig csak 19 éves úszót.

Az eindhoveni Európa-bajnokság ötödik helyezése után Gyurta Dániel csatlakozott Talmácsi Gáborhoz és Szávay Ágneshez: hirtelen nemzeti ügy lett a pályafutása. Mire viheti, van-e még feljebb? - sorjáztak a kérdések.

Az athéni olimpián ezüstéremmel robbantó Gyurtát mindenki megszerette, a szurkolók a jövő nagy úszóját látták benne, hiszen tizenöt évesen még soha senki nem nyert olimpiai érmet a férfiaknál, neki pedig az aranyhoz is kevés hiányzott, az amerikaiak klasszisát hatalmas hajrával előzte meg.

"Vaskosabb lett Dani, de még most is nagyon áramvonalas"

Gyurta azóta nem tudta megjavítani 2:10,75-ös idejét, egy világbajnokságra (Montreal) nem jutott ki, a legutóbbin (Melbourne) hatodik lett. A 2006-os budapesti Európa-bajnokságon nem jutott döntőbe, az idei márciusi Eb-n ötödikként csapott célba. Nem túl erős eredménysor, bár kétségkívül szépíti a képet, hogy két rövid pályás Európa-bajnokságot is nyert, Helsinkiben és Debrecenben.

Az érettségire készülő úszó nemrég kezdte el a közvetlen felkészülést az olimpiára, ez a tizenhat hét lesz az utolsó makrociklus, amely meghatározza, mit lehet tőle várni Pekingben, reális-e éremesélyesként tekinteni rá, min kell feltétlenül változtatnia ahhoz, hogy a legjobbak közé kerüljön.

Edzője, Széles Sándor múltidézéssel kezdte az elemzést. "Mivel tizenöt évesen lett második, és ekkor még testi fejlődése nem ért véget, nem volt tapasztalat arra, hogyan kell vele bánni a jövőben. Izmai erősebbek, csontjai sűrűbbek lettek, ezért is került 2005-ben mélypontra; a sok közszereplést most hagyjuk. Ekkor a szakma kilencven százaléka - az is lehet, hogy nagyobb az arány - eltemette, igaz, ők már Athén előtt is szkeptikusak voltak, azt mondták: túlfejlett, túledzett, elnehezedett, romlott a fajsúlya. Aztán mégis második lett, és hirtelen zsenivé vált a korábban kétkedők szemében. A nagy eredmény után kérdéses volt, megmarad-e egyáltalán a magyar úszósportban, mert inkább arra utaltak az akkor történtek, hogy nem. Jómagam sem voltam benne biztos, hogy tudom kezelni a helyzetet, gyógyítható-e a súlyos betegség. 2006-ban voltak biztató jelek, de túlpörögtünk a margitszigeti Eb előtt, azt hittük, már meggyógyultunk, de erről még szó sem volt. Utána viszont megtaláltuk a helyes utat, a tavalyi vb-n hat tizedre volt az éremtől, és sem én, sem Dani nem tartja kudarcnak, hogy ötödik lett Eindhovenben."

Széles tartotta magát ahhoz, hogy ez a verseny nem számít, hiszen itthon valamennyi vezetőtől, edzőtől ezt hallotta, még abban sem volt biztos, egyáltalán érdemes elindulni. (Meglepte, hogy közben hirtelen mindenki azt kezdte el mondogatni, hogy ez mégiscsak számít.)

Gyurta két héttel később kezdte a felkészülést, egy hétig beteg volt, hetvenezer kilométert utazott az idén, és nem volt olyan állapotban, hogy ennél sokkal többet lehessen várni tőle. Az ellenfelek előretörése ugyanakkor sokkoló volt számukra, mert azt hitték - maga a kapitány, Kiss László is -, hogy két perc tizenegy másodperc körüli eredménnyel érmet lehet szerezni; ehelyett hárman akkorát ugrottak előre, amire semmi jel nem utalt előzőleg, még csak feltételezni sem lehetett. Ritkaság, hogy két perc tízen belülre kerülnek ebben az időszakban a legjobbak.

"Nem tudom, mit találtak, de valamit nagyon elcsíptek. Nem akarok vádaskodni, nem érdekel a csodadressz, vagy ami alatta van, a lényeg az: ilyen előretörésre nem lehetett számítani. Mert ugyan egy-egy versenyző nagyot úszhat, de hogy egy számban hárman is, az megdöbbentő."

Gyurta Dániel

Széles örült annak, hogy nem erősödött fel újra, hogy váltania kellene tanítványának, mert korábban sokak meggyőződése volt: együtt nem lehetnek sikeresek. A versenyző ragaszkodott mesteréhez, aki azt is elismerte, alapvetően más módszerrel nem képes felkészíteni őt, bár kicsit formálja az úszását. Ezúttal is a gyorsasági állóképesség megteremtésére törekszik.

"Vaskosabb lett Dani, de még most is nagyon áramvonalas, ruganyos, olyan mutatványokra képes, mint egy cirkuszi akrobata. Négy vagy öt kilóval nehezebb, ezt figyelembe kell venni valamennyi edzés tervezésnél."

A szakember szerint nem jó módszer, hogy gyorsabb legyen százon, mert akkor nem bírná a második százat. Emlékeztetett arra, hogy az egykori világcsúcstartónak, Mike Barrowmannak is gyenge volt az első száz métere, a másodikon viszont ellenállhatatlan volt, ezért is nyert olimpiát és úszott jobb időt, mint amire most képes Gyurta.

"Ha Dani élete legjobbját úszná százon, akkor úgy kellene kiszedni a medencéből, mert meghalna. Akik a legjobbjukat ússzák az első százon, és mégis bírják a másodikat, na azok szinte biztosan sprét használnak. Azt mondják magukról, hogy asztmásak, ezért az orvos írta fel nekik, ez kitágítja az ereket, serkenti a véráramlást. Dani nem használ semmit, csak röhögnek rajtunk a doppingellenőrök, amikor vitaminokat írunk fel a lapra, tőlük tudjuk, mi mindent vetnek és vesznek be mások."

"Tudjuk, mi mindent vesznek be mások"

Széles azt gondolja, nem baj, hogy eddig pofonokat kaptak, mert legalább nem félnek a következőktől. Azt is igazolták együtt, hogy képesek felállni a padlóról, mert a két rövid pályás arany mégiscsak jelent valamit. Azt azonban nem szeretné, ha gáncsoskodás, irigykedés áldozatai lennének.

"Talán nem kezelnek minket már fekete bárányként, jóllehet, legutóbb is meghívták Danit a parlamenti fogadásra, ahol az érmeseket látták vendégül. Az érmesek jutalmat kaptak, Daninak nem jutott boríték. Értem én, hogy ő nem volt érmes - ahogy mondtam, minket sújtott leginkább, hogy addig közepesnek hitt úszók nem várt erőre kaptak -, de lelkileg nagyon rosszul esett neki, hogy meghívták, aztán üres kézzel kellett távoznia. Miért kellett így beleszúrni? A szponzori póló miatt is mi szenvedtünk, mi kaptunk büntetést, pedig a többiek sem viselték, amikor nyilatkoztak. Akkor is rajtunk csattant az ostor. Arról felesleges is beszélni, hogy nem kap fizetést, mégis mindig kiugró eredményt várnak tőle."

A szakvezető nyugalmat szeretne, és szinte minden órában azon töri a fejét, mit kell a sikeresség érdekében tennie. Az edző úgy gondolja, tanítványa tehetsége elromlott, de sok pluszmunkával szinten lehet tartani. "Dani képes 2:10-en belül úszni, ha ezt megteszi az olimpián, tiszta lehet a lelkiismeretünk, és egy újabb érmet is nyerhet" - összegzett.