Havi 222 ezer forintot kapnak Kolonicsék

2008.07.30. 16:28
A jogszabály szerint olimpiai járadék csak az elhunyt özvegyének járna, de a sportot felügyelő önkormányzati miniszter, Gyenesei István kivételes egyedi kormánydöntést kezdeményez az ügyben.

Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter szerdán hivatalában fogadta Kolonics György szüleit és menyasszonyát. A találkozón arról adott tájékoztatást az érintetteknek, hogy támogatva Móna István és Nagy Tímea hozzá eljuttatott kezdeményezését, a Kormány elé terjeszti javaslatát a hozzátartozók támogatására, adta hírül az Országos Sajtószolgálat.

Mivel az olimpiai járadékot megállapító jogszabály csak az elhunyt özvegye részére biztosítja a jogosultságot, kivételes egyedi kormánydöntést kezdeményez a tárca vezetője. Az előterjesztés indoklása szerint Kolonics György váratlanul bekövetkezett halálának időpontjában 7 éve élt közös háztartásban élettársával. Házasságkötésüket a pekingi olimpia után, 2008 októberére tervezték.

Köztudomású, hogy az élsportolók sikereiben jelentős szerepet játszik a család, különösen a szülők és a sportolóval hosszú ideje életközösségben élő hozzátartozó érzelmi, lelki - sokszor lemondásokkal járó - támogatása. Elismerve a rendkívüli méltánylást érdemlő körülményeket az önkormányzati miniszter indokoltnak tartja a sportoló szülei, valamint élettársa rendkívüli anyagi támogatásban való részesítését, Gyenesei István 2008. augusztus 1-jétől, 2012. július 31-ig - a pekingi olimpiától a londoni olimpiáig - az olimpiai járadékkal megegyező, jelenleg havi nettó 222.000 forint támogatást javasol.

Ez az összeg fele-fele arányban kerül megosztásra Kolonics György szülei és élettársa között. A segítséget az érintettek köszönettel elfogadták. Döntés a jövő héten várható.