A negyedik évtizedben is olimpikon lett

2010.02.12. 09:19
Önmagában is elég egzotikus lenne egy Houstonban felnőtt argentin szánkós az olimpián, de Ruben Gonzalez már negyedszer indul a játékokon.

Az argentin Ruben Gonzalezt legutóbbi olimpiáján edzőnek gondolták a nézők. Aztán kiderült, hogy akkor 39 évesen versenyez - 130-140-nel lesiklik egy jégteknőben. Salt Lake City után visszavonult, de úgy érezte, Vancouverre, tényleg utolsó olimpiájára visszatér.

ruben gonzalez

2008-ban újra edzésbe állt és sikerült neki a kijutás. Gonzaleznek a Világkupa-versenyeken kellett indulnia ehhez, és bár rosszabbul szerepelt, mint Pulai Imre, a nemzetközi szövetség (FIL) indulási jogot adott neki. A FIL egyébként sajátosan alkalmazta a szabályokat: az aregntin négy pontot szerzett, míg a tongai Bruno Banani hatot, a kenusként olimpiai bajnok magyar szánkós ötöt. A dél-amerikai ott lehet Vancouverben, utóbbi kettő nem.

A fura döntések abból erednek, hogy az automatikus olimpiai részvételhez negyven Világkupa-pont kellett, és mivel így nem töltődött fel a negyvenes mezőny, a kvótához nem jutott országok ennél rosszabbul rangsorolt versenyzőiből válogatott a FIL. Újabb csavar: az eddig hatszoros résztvevő, 94-ben párosban olimpiai Wilfried Huber hiába lett 13. az egyes Világkupában, mivel volt nála három jobb olasz, csak néző lehet. Ő lett volna az első téli olimpikon, aki hét olimpián is részt vesz.

Huberhez hasonlóan Gonzalez is ott volt 88-ban Calgaryban, 33. lett. Ő azonban a következő öt olimpiából csak kettőn volt ott, 92-ben és 2002-ben. Azonban vancouveri kijutásával azon nagyon kevés sportoló egyik lett, akik négy olimpián is részt vettek. (Itt most tekintsünk el attól a számszaki problémától, hogy 2010 elvileg még nem más évtizedbe tartozik, mint 2002.)

Ruben Gonzalez az Egyesült Államokban, Houstonban nőtt fel. Soha sem volt kiemelkedő sportoló, de 21 évesen csodálta, amikor a műkorcsolyázó Scott Hamilton aranyat nyert a szarajevói olimpián. Elhatározta, ő is kijut és úgy gondolta, erre szánkósként lenne a legnagyobb esélye. Calgaryban már ott is volt, és 22 év, valamint láb-, könyök és bordatörések után negyedszer is olimpián versenyezhet.