A kalauz, aki Darth Vadert hívott a besörözött magyar drukkerekre

2012.03.01. 15:02

Ha vonattal szeretettél volna hazajutni Budapestre az egyébként igen gyengére sikeredett Magyarország-Bulgária barátságos meccsről, akkor a győri állomáson könnyen belefuthattál három akadályozó tényezőbe. A fontoskodó kalauz, a fontoskodó rendőrök és egy tucat részeg drukker. Kisebb balhé lett a semmiből, amiről legkevésbé a szurkolók tehettek.

A fél tizenegyre kiírt vonat egyik végében egy rendkívül ittasnak tűnő társaság óbégatott hangosan. Hajrá Magyarország, Székely Himnusz, Ki nem ugrál, büdös román, minden olyan kötelező elhangzott, aminek egy válogatott meccs kapcsán el kell hangoznia. Az tény, hogy a srácok visszavehettek volna a hangerőből, de úgy tűnt, senki sem fog emiatt sírva leszállni, hogy megvárja a következő járatot. De a vonat csak nem indult, állítólag maga a kalauz hívta rájuk a rendőrséget.

A vak is láthatta, hogy ez nem az a fajta randalírozós társaság, amelyik felborítja a szerelvényt, meg beveri az ártatlan utasok fejét. A rendőrök kiérkezésével természetesen minden megváltozott. Egyrészt nyilvánvaló volt, hogy a kívülről nézve teljesen felesleges beavatkozás miatt az életben nem fog elindulni a szerelvény, másrészt az óbégatók már a puszta látványuktól átmentek lázadóba.

RDA 9633
Fotó: Ránki Dániel

Aztán valahogy megjelentek a rohamrendőrök is, ami megint csak olaj volt a tűzre. Várható volt, hogy jönnek az egyébként roppant vicces "Itt van Darth Vader" féle megjegyzések. A teljesen feleslegesnek tűnő rendőri fontoskodáson, és a belőlük közvetlenségükkel ösztönösen hülyét csináló drukkerekken azok az utasok is jóízűt nevettek, akik addigra már rég otthon feküdhettek volna az ágyban, ha nincs ez az egész. A vonat ötvennégy perccel később indult el emiatt, az árulkodó kalauz pedig elmenekült a szerelvény másik végébe. Az persze az első pillanatban nyilvánvaló volt, hogy ha a vonat elindul, semmi sem fog változni, ennek megfelelően ahogy záródtak az ajtók, még hangosabban énekelt mindenki. EL-VI-RA, EL-VI-RA.

A legviccesebb figura az az öltönyös öregúr volt, aki az elején még az óbégatók miatt elégedetlenkedett, de látva a finoman szólva is eltúlzott rendőri intézkedést, szépen lassan átállt a szurkolók pártjára. A végén már részeg, Hungary feliratos keményfiúkkal rázott kezet, akik azért a kalauzt is megpróbálták kérdőre vonni, amiért beköpte őket (ő egyébként utána nem is jött végig a vonaton, másik kollégája kezelte a jegyeket, ami megint külön kör volt).

"Akihez meg betörnek és megölik, ahhoz meg nem jönnek ki, itt bezzeg vannak vagy húszan" - jegyezte meg egy utas. Lehet, hogy első hallásra proli hőbörgésnek hangzik, de ettől még igaz. Mi a jóistennek kellett ide rendőröket hívni? A MÁV hivatalos indoklása szerint egyébként a botrányosan viselkedő utas(ok) miatt.

Nem kell feltétlenül pofátlannak meg tahónak lenni, de nincsen viccesebb, amikor a sörszagú, három településről arrébról felvonatozó, pofonegyszerű, de annál közvetlenebb vidéki drukker a rendőr arcába ordítja, hogy "Hajrá magyarok". Nem véletlenül volt olyan biztos úr, aki el is röhögte magát a nagy komolykodás közepette.