Ír misszionárius találta ki a kenyai futókat

2012.08.09. 16:52
David Rudisha, a 800 méteres férfi futás egyik legnagyobb favoritja, a keddi elődöntő győztese egy ír papnak köszönheti kiváló teljesítményét. Az évtizedek óta lehengerlő teljesítményű kenyai futók felkészítését a nyolcvanas években egy Írországból érkező katolikus hittérítő kezdte meg. A 63 éves O'Connell testvér ma is Kenyából követi a futókat.

Colm O'Connell testvér 1976-ban az írországi Corkból érkezett a kenyai Rift völgybe, ahol az Iten városában álló Szent Patrik katolikus iskolában kezdett tanítani földrajzot. Amikor az iskola atlétikai edzője visszatért az Egyesült Királyságban, néhány hónap szünet után O'Connell vette át az edzői posztot. O'Connell elmondása szerint semmilyen edzői tapasztalattal nem rendelkezett, ezért a sportolóktól kezdett tanulni.

O'Connell lelkes munkája néhány év alatt megtérült. Az iskola csapata a nemzeti versenyeken olyan jól szerepelt, hogy 1986-ban felkérték, jelölje ki a kenyai csapat tagjait az első athéni junior atlétikai világbajnokságra. A kijelölt 9 futóból 7 a Szent Patrikból érkezett, a versenyeken pedig összesen 9 érmet nyertek meg, köztük 4 aranyat. 1989-ben O'Connell futótábort szervezett a nyári szünetben, amire kezdetben csak lányokat várt. A kezdeményezés annyira megtetszett a helyieknek, hogy manapság már több mint 120 hasonló edzőtábort szerveznek országszerte.

Colm O'Connell testvér és David Rudisha, a 800 méteres síkfutás favoritja
Colm O'Connell testvér és David Rudisha, a 800 méteres síkfutás favoritja
Fotó: Michael Steele

O'Connell saját tábora a mai napig is a legszínvonalasabbnak tekinthető, a kenyai fiataloknak nagy megtiszteltetést jelent, ha meghívják őket. A siker óriási, az ide kerülő atléták 60 százaléka nemzetközi sportolóvá válik, számos olimpiai és világbajnok kerül ki O'Connell kezei alól. A testvér bárhová megy, a sportolók kifejezik neki tiszteletüket, úgy tartják, „ő a kenyai futók keresztapja".

A 14 éves David Rudishával O'Connell 2004-ben kezdett foglalkozni, amikor a fiatal futó elindult egy helyi iskolai versenyen. „Csak az ötödik lett, de észrevettem, hogy milyen magas és elegáns futó, és odafigyel a mozgásra" – magyarázta O'Connell. 2005-ben aztán újra felfigyelt Rudishára, aki akkor egy másik iskola versenyén tízpróbázott. Az ír misszionárius ekkor már tudta, hogy a fiatal fiú apja, Daniel Rudisha, az 1968-as olimpián aranyérmet szerzett 400 méteres futásban. Ekkor kérte fel a fiatal Rudishát, hogy vegyen részt az edzőtáborában. „Nem gondoltam arra, hogy 800-as futó lesz, mindenre jó atlétának nézett ki, ezért adtam neki egy esélyt" – emlékezett vissza O'Connell.

A kéthetes edzőtábor végén O'Connell már 800 méteren indította a fiút, noha ezen a távon korábban sosem futott. A fiú a kenyai iskolák nemzeti versenyén futott, ahonnan mindenki meglepetésére aranyérmet vihetett haza. Legyőzte az országos bajnokot is, és igazán kiváló, 1:49,6-os időt futott. O'Connell szerint a futó karrierje innentől már történelem.

A két férfi között erős kötelék alakult ki, Rudisha edzője továbbra is O'Connell maradt. 2010-ben Rudisha 13 évig fennálló világrekordot döntött meg 800 méteren, majd 2011-ben első lett az atlétikai világbajnokságon, Daeguban. A csütörtök esti olimpiai döntő előtt az angol sajtó úgy véli, nem az a kérdés, hogy nyerni fog-e, hanem az, hogy mennyivel. O'Connel szerint az olimpia megnyerése halhatatlanná tenné az általa kinevelt legsikeresebb sportolót.

Olimpiai bajnok

A kenyai David Rudisha új világcsúccsal, 1:40.91 perces idővel nyerte a 800 méteres síkfutást. A korábbi rekordot is ő tartotta 1:41.01-gyel.

O'Connel testvér 1994-ben ment nyugdíjba, azóta iteni otthonából figyeli a sporteseményeket. Egyetlen világbajnokságra, vagy olimpiára sem látogatott még el. Az általa kinevelt közel 500 világszínvonalú sportoló között van a többszörös világbajnok Wilson Kipketer, a Szöulban aranyérmes Peter Rono, és a 2001-ben, Debrecenben ifjúsági világbajnoki aranyérmet szerző Isaac Kiprono Songok is.