Császár volt a király, Mocsai a császár

2012.08.06. 12:18
A magyar kézilabda-válogatott ki-ki meccsen legyőzte Szerbiát, és az olimpiai torna legjobb nyolc csapata közé jutott. Az első félidő kapkodó játéka után Mocsai Tamás és Császár Gábor vette hátára a csapatot.

A korai időpontban rendezett meccsen a magyar csapat kapta el jobban a ritmust. Nagy László nyitott, Schuh Timuzsin zárt jól neki. A szerbek háromszor is támadhattak, de jól léptek ki a védők, és időben zárt a fal, így Ilyés talpról lőtt góljával már 2-0-ra vezettünk. Prodanovics szépített, majd Császár betöréséből 3-1 lett az eredmény. Hiába védekezett jól Nagy és fogott jókat Fazekas, a szerbek kiegyenlítettek, Prodanovics villant megint, majd Vujin is betalált.

Ezután kicsit szétesett a csapat, nem rendeződött vissza egy támadás után, leindítottak a szerbek, Prodanovics bevágta, és először vezettek (3-4). A lendületük tovább tartott, a 15. percre 4-7-re elléptek, hosszú percekig nem tudtak gólt lőni Iváncsikék, mert sorra eladták a labdákat.

Császár betöréssel faragott a különbségen, és sárga lapot is kaptak a szerbek. Fazekas fogott egy jót, majd egy visszaszerzett labdából Harsányi balszélsőből talált be (6-7) . Rohanóssá vált a meccs, előbb Iváncsik és Harsányi lőtte telibe Sztanics kapust, majd Mocsai Lajos sárga lapot kapott, mert reklamálta, hogy egy szerb a vonalon kívül kapta a passzt.

  Kettős emberelőnyt és hetest kaptak a szerbek. Fazekas ugyan megfogta a büntetőt, de négy emberrel csoda lett volna kivédekezni, Nikcsevics szélről talált be (6-8).  Ezután Sesum csinált helyet testcsellel, szépen lőtt a következő támadásnál jól játszották a figurát Mocsaira, de csak kapufáig jutott. Legközelebb már nem hibázott, kilenc perc után lőtt újra gólt a magyar csapat. A félidő végére felpörgött a játék, de a pontatlanság maradt. Vadkerti is ziccert hibázott, a beállított Lékai viszont eredményes volt, de Sesum zárt, és 9-11-gyel fordultak a szerbek, akik kevés lövésükből vezették, több mint 60 százalék volt a pontosságuk.

A második félidőt a szerbek nyitották góllal, de Mocsai gyorsan válaszolt, majd Császár hetesével  már csak egy volt a különbség (11-12). Az egyenlítés még nem jött össze, Ilics és Vujin háromgólósra növelte a szerb előnyt. A magyar válogatott azonban nem roppant meg, Mocsai Tamás vette hátára a csapatot. Két nagyszerű átlövésével, Harsányi-ziccerrel és Fazekas-bravúrral már 14-14 volt. Sesum és Prodanovics újra kétgólós szerb előnyt harcolt ki, de Császár bravúrgóljával, és Mocsai két újabb lövésével a második félidőben először vezettek a magyarok (18-17). A szerbek zavarba jöttek, a magyarok felpörögtek, megérezték a lehetőséget, Harsányi bal szélen lőtt lehetetlent, a kapus és a kapufa közti résbe bravúrosan húzta vissza a labdát. Schuch Timuzsin védekezésből futott fel (20-18). Szerbiának ez már sok volt, időt kért, de az sem segített. Császár a huszadik percben már háromra növelte a különbséget, elvesztették az önbizalmuk a szerb lövők, Fazekas könnyen fogta a labdáikat. Nikcsevics szépített, de egy jó figura után Császár bombázott újra (22-19).

Belülvédekezésért Ilics lőtt be a büntetőt, de Császár megint megtalálta a rést, és már hatgólos volt. Sztankovics talpról szépített, Harsányi a bal szélről tette értelmetlenné a bírók passzív játék-jelzését. Négy perccel a vége előtt jött a második szerb időkérés. Ilics ezután kettőre csökkentette a különbséget, de Mocsai újra tökéletes volt átlövésből (25-22).

A legjobb magyart ezután kiállították a bírók, de Nikcsevics nem tudta kihasználni, csak kapufát lőtt. Prodanovics szerezte a szerbek utolsó gólját, de Mocsai Lajos időt kért, majd emberhátrányban jól kijátszott figurával Nagy László irgalmatlan nagy góllal zárta le a mérkőzést (26-23).

A szerdai negyeddöntőben a pekingi ezüstérmes izlandiak várnak Mocsai Lajos csapatára.

B csoport, 5. forduló

Magyarország-Szerbia 26-23 (9-11)
Copper Box, 7500 néző, v: Abrahamsen, Kristiansen (norvég)

Magyarország:
Fazekas - Harsányi 5, Nagy L. 2, Császár 7/1, Zubai, Ilyés 1, Iváncsik G. - cserék: Schuch 1, Mocsai 9, Vadkerti, Putics, Lékai 1

a szerb gólszerzők: Prodanovic 6, Ilic 5/1, Nikcevic 4, Sesum 3, Stankovic 3, Vujin 2