Esik eső karikára

2012.07.26. 18:16

A XXX. nyári olimpián a magyar csapat várakozáson felül nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Kövesse percről percre a londoni olimpia utóéletét!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A magyar vívók közül elsőként Mohamed Aida mutatkozik be, az amerikai Nzingha Prescod ellen kezd szombaton a női tőrözők versenyében. A magyar az első körben erőnyerő, a 32 között kapcsolódik be. Ha legyőzi a világranglistán 15., húszéves ellenfelét, várhatón a dél-koreai Nam Hjun Hi vár rá, aki a 16 közé jutásért az algériai Anissza Kelfaui és az ukrán Olga Lelejko párharcának nyertesével küzd.

    A kardozó Szilágyi Áron ötödik kiemeltként szintén a 32 között kezd, vasárnap 12:30 órakor. Ellenfele az egyiptomi Mamad Zeid és a malajziai Ju Peng Kean találkozójának továbbjutója lesz. A párbajtőrözőknél a két éve világbajnoki ezüstérmes Szász Emese első riválisa Csoj In Jeong lesz hétfőn 13:20-kor a 32 között. A 22 éves dél-koreai vívó tavaly Ázsia-bajnokságot nyert. A férfiaknál a 37 éves, 1996-ban egyéniben bronzérmes Imre Géza hetedik kiemelt. Az első körben, a 16 közé jutásért a marokkói Abdelkarim el-Hauarivel vív. A meccs szerdán 10 órakor kezdődik.

  • Fejkendő nélkül lép tatamira az olimpia cselgáncstornáján a szaúdi Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani. A konzervatív muszlim ország két női olimpikonjának egyike a +78 kg-osok között próbál szerencsét.

    Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani
    Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani
    Fotó: Marwan Naamani

    Szaúd-Arábia csak július közepén, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal folytatott hosszas tárgyalások eredményeként egyezett bele, hogy női sportolókat is küldjön a játékokra. Saherkani mellett a középtávfutó Sarah Attan képviseli nőként a szaúdi színeket.

  • Japán legyőzte Spanyolországot

    Az olimpia férfi futballtornájának első napján Japán 1-0-ra legyőzte Spanyolországot. A meccs utolsó tíz percében az ázsiai válogatott akár öt gólt is szerezhetett volna.

  • Az amerikai NBC televíziós társaság csapata alkotja 2800 fővel a legnagyobb sajtós küldöttséget a londoni olimpián. A csatorna munkatársai számára külön 218 autó és busz áll rendelkezésre, a szállítás koordinálását pedig részben magyarok, Kocsi András és Holly Gábor végzik.

    A Londonban autóvezető-oktatóként dolgozó Kocsi András az MTI-nek elmondta, négy csoport szervezi az NBC újságíróinak utaztatását. Az Olimpiai Parkban található médiaközpontban szinte egy egész szintet elfoglalnak az amerikai tévések, emellett a Vizesközpontnál és a Tower Bridge-nél is kialakítottak egy-egy stúdiót.

  • Verhető ellenfelek a cselgáncsozóknak

    Mind a nyolc magyar résztvevő verhető ellenféllel kezd a cselgáncstorán. A küldöttség fele erőnyerőként csak a legjobb 16 között kapcsolódik be a szombattól jövő péntekig tartó küzdelmekbe, hárman a 32, Ungvári Miklós pedig a 64 között kezd.

  • Az éremszerzés a célja a londoni olimpián a magyarokkal egy csoportban szereplő horvát férfi kézilabda-válogatottnak. Slavko Goluza szövetségi kapitány az Izland ellen 25-23-ra megnyert, 2x20 perces csütörtöki tesztmeccs után elmondta: az olimpiai tornán több csapat is esélyes, és szerencsére az övék is ezek közé tartozik.

    „Dobogóra szeretnénk állni, de senki sem tudja, mi történik majd a roppant erős B csoportban.” Hozzátette: ő már nyert olimpiát, mégpedig 1996-ban és 2004-ben, s szeretné, ha most játékosai is átélhetnék ezt az élményt.

  • Sajátos helyzetben van Kovács István, a román férfi vízilabda-válogatott magyar szövetségi kapitánya, hiszen ugyan egy épületben lakik a magyarokkal, de másik ország képviseletében van jelen az olimpián.

    „Nincs ebben semmi furcsa. A két ország versenyzői és edzői egy épületben vannak elszállásolva, de ebből nem adódik semmilyen gond” - mondta az MTI-nek az olimpiai faluban a szakember, aki az Újpesttel négy, a Honvéddal pedig hat magyar bajnoki címet szerzett, és mindkét csapattal BEK-et is nyert, a román kapitányi posztot pedig 2008 óta tölti be.

  • Az Ukrán Olimpiai Bizottság a londoni olimpia szervezőihez fordult azzal a kéréssel, hogy sürgősen javítsák ki több versenyző életrajzi adatait, mert ukrajnai szülőhelyüket Oroszországként tüntették fel.
    Irina Golinko, az Ukrán Olimpiai Bizottság szóvivője szerint elsősorban orosz versenyzőkről van szó, akik az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában születtek, és az ötkarikás játékok hivatalos honlapján születési helyük Oroszországként van feltüntetve.

  • Az amerikai női csapat a spanyolokért izgul

    A helyszínen nézi a Spanyolország-Japán, férfi futballmeccset a franciákat 4-2-re verő amerikai női válogatott.

  • Az ötszörös olimpiai aranyérmes ausztrál Ian Thorpe beszólt a brit úszóválogatottnak, köztük az angol reménységnek, Rebecca Adlingtonnak - írja a Telegraph. Thorpe szerint a britek túlságosan lelkesek a hazai szereplés miatt, de ettől függeltenül kevés esélyük van a győzelemre, és úgy gondolja, hogy az amerikaiak, a kínaiak és a japánok fognak dominálni úszásban. „Rebeccának nehéz dolga van: a saját hazájában kell megvédenie az olimpiai címét. Ennek ellenére nem látszott idegesnek: ha nyugodt tud maradni, talán képes a győzelemre".

  • Tűzriadó miatt több ezer embert evakuáltak csütörtökön a kelet-londoni olimpiai park bevásárlóközpontjából. A riasztás csak néhány percig tartott. A Westfield plázahálózat egyik éttermi negyedében szólalt meg a tűzriadó. A tűzoltók helyszíni vizsgálata megállapította, hogy nem történt tűzeset, és a riasztást rövid idő múlva lefújták.

  • Kényelmes utazás után megérkeztünk Londonba. A repülőn levő újságban öt, az angolok számára különleges sportágat mutattak be röviden. Ezek között első helyen szerepel a vízilabda: a rövid szabályismertetőben a légpassz és a víz alatti labda fogalmát is leírták. Szerintük az amerikaiak és kínaiak jók (nyilván a nők), de a magyarokra, görögökre és szerbekre hívják fel különösen a figyelmet. Külön megjegyzik, hogy a női csapatuk a magyar Fekete Szilveszter vezetésével a magyar bajnokságban is részt vett. A vízilabdán kívül az RG-t, BMX-et, taekwandot és kajak szlalomot tartották  említésre érdemesnek a különleges sportágak között. Izgatottan várjuk a holnapi napot, amikor már a belvárosba is bemerészkedünk. Állítólag rengetegen vannak.

    A 70-es szolgáltató szupergyors mobilinternet-hálózatáról küldött üzenet. (x)

  • Doppinggyanú miatt két török súlyemelőt is kizártak. A Telegraph információi szerint Fatih Baydar és Abrahim Arat nem lesz ott a játékokon. Baydar az idei Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett.

  • A magyar szövetség szerint nincs bizonyíték

    Kővágó Zoltán és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott doppingellenőrökkel, s nem tagadta meg a doppingellenőrzést.

  • A hondurasi válogatott 2-2-es döntetlent játszott a marokkói csapattal a londoni olimpia férfi futballtornájának csütörtöki nyitómérkőzésén.

    000 DV1220794
    Fotó: Graham Stuart
  • Nem vonul fel az amerikai olimpikonokkal a nyitóünnepségen Michael Phelps, a tizennégyszeres olimpiai aranyérmes. Az USA Today szerint azért hagyja ki a ceremóniát, mert másnap délelőtt már versenyeznie kell. "Ez az átka annak, hogy az úszók korán kezdenek, de ennek ellenére szeretek az elsők között indulni" - mondta Phelps, aki úgy tervezi, hogy a záróünnepséget már nem hagyja ki.

  • Szerzői jogokra hivatkozva töröltették a Youtube-ról az olimpiai nyitóünnepség próbáinak amatőr felvételeit - írja a Guardian. A próbák előtt a látványfelelős rendező, Danny Boyle külön kérte a látogatókat, ne készítsenek felvételeket, maradjon meg meglepetésnek a ceremónia, ennek ellenére két videó is kikerült, amiket a Youtube munkatársai egy-két órán belül töröltek. „Az említett felvételek szerzői jogokat sértettek, így megtettük a szükséges lépéseket" - olvasható a Youtube
    közleményében.

  • Nem engedélyezte a Nemzetközi Dzsúdó Szövetség, hogy a szaúdi női versenyző, Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani hijabot viseljen a mérkőzései során. Marius Vizer, a szövetség elnöke szerint a sportolónak tiszteletben kell tartania a szabályokat és a dzsúdó szellemét. Szaúd-Arábia az olimpiák történetében először indít női sportolókat a játékokon, a dzsúdós mellett a középtávfutó Sarah Attan képviseli az országot.

  • A 12 éves Ify Egesi a Globe színházban vitte végig a lángot. A szervezők nagy bizalmat szavazhatva adhatták a fáklyát a gyerek kezébe az 1613-ban leégett színházban, amit William Shakespeare építettet színésztársaival. De jó munkát végeztek a szervezők, nem történt baj, írta a Telegraph.

    149280772
    Fotó: Locog / Europress / Getty
  • Pozitív doppingtesztje miatt nem indulhat az olimpián Dimitriosz Hondrokukisz, a férfi magasugrás idei fedettpályás világbajnoka. A görög atléta esetét édesapja jelentette be csütörtökön, fia kéri a B minta ellenőrzését is.

    Hondrokukisz az isztambuli vb-n 2,33 méteres eredménnyel nyerte meg a számot, a játékokon a görög atlétacsapat egyik legfőbb éremvárományosának számított.

  • Nem mondták el, ki okozta a zászlóbotrányt

    A brit miniszterelnök szerint tovább kell lépni, Észak-Koreában be sem számoltak az incidensről.

  • Kalmár Zsuzsanna, a londoni olimpia női tornaversenyének magyar pontozója jó szereplést vár Böczögő Dorinától. "Ha nyugodt tud maradni, megvalósíthatja álmát, bekerülhet az összetett döntőbe" - jegyezte meg a nemzetközi szövetség (FIG) delegáltja, aki a vasárnapi selejtezőben az ugrásnál, az augusztus 2-i összetett fináléban pedig egy másik szernél dolgozik majd.

    A torna lebonyolításában két magyar  - Kalmár mellett Karácsony István, a FIG technikai bizottságának tagja - jut szerephez.

    D  AS20120726014
    Fotó: Kovács Tamás / MTI
  • A kínai kosaras, Csang Csao-hszü (Zhang Zhaoxu) 2,19 méteresre nőtt, a legalacsonyabb egy venezuelai atlétanő, a 200 méteres síkfutásba nevezett Necerly Soto, aki 132 centi.

    A guami cselgáncsozó, Ricardo Blas Jr. 217 kiló, a japán ritmikus gimnasztikázó Teramoto Aszuka alig 30.

  • Federica Pellegrini, a 200 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoka és barátja, a szintén kiváló gyorsúszó Filippo Magnini szokatlan csókot váltottak az edzésük után. Az olaszok álompárja egy törülköző alá bújva csókolózott.

  • Majdnem vak, mégis bajnok

    149120622
    Fotó: Paul Gilham / Europress / Getty
  • Babos Tímea Galina Voszkobojeva, Szávay Ágnes Elena Baltacha ellen kezd a női tenisztornán. Babos és Szávay párosban az idei wimbledoni tornán döntős, ott az amerikai Williams-nővérektől vereség szenvedő Lucie Hradecka, Andrea Hlavackova cseh duóval találkoznak a nyitófordulóban.

  • A világon a legnagyobb méretben jelent meg a L'Équipe című francia sportnapilap csütörtökön, a londoni olimpia megnyitója előtt egy nappal, és ez a Guinness-rekordok közé is bekerült. Az újság 56x80 centiméteres formátumban, azaz a normális méretének duplájában jelent meg, mellékletként pedig Teddy Riner francia cselgáncsozó életnagyságú (2,03 méteres) posztere is szerepel benne.

  • Berki egyre közelebb az olimpiai aranyhoz

    A kínai tornász, 2004 bajnoka sérült, visszalépett.

  • A múlt szombati kiutazás utáni első három napját szörnyűnek élte meg, de már kezdi egyre jobban érezni magát Böczögő Dorina, a londoni olimpia egyetlen magyar női tornásza.

    "Magam sem tudom, mi volt az oka, hogy az első három nap nem ment semmi. Sajnos otthon nem tudunk olyan szereken és olyan körülmények között készülni, mint amilyen az olimpián vár ránk. Otthon még úgy éreztem, minden jól megy, majd itt kint mintha nulla lennék."