Esik eső karikára

2012.07.26. 13:37

A XXX. nyári olimpián a magyar csapat várakozáson felül nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Kövesse percről percre a londoni olimpia utóéletét!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Misha Zilberman izraeli tollaslabdázó Londonban anyukájával, Svetlanával indul vegyespárosban. Svetlana Zilberman még a Szovjetunió színeiben (leánykori nevén Beliaszovaként) Európa-bajnoki bronzérmes volt 1986-ban. Most, 48 évesen már edzősködik, de vegyesben indulhat együtt 23 esztendős fiával.

  • Kuala Lumpurban tartják 2015-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak azt az ülését, amelyen a 2022-es téli olimpia rendezési jogáról döntenek. Kuala Lumpurt, melynek jelszava "Családdal a családért", kézfeltartással szavazták meg a NOB tagjai, miután meghallgatták a szintén NOB-tag Tunku Imran herceg prezentációját, benne Najib Razak malajziai kormányfő videoüzenetét.

    A 2015. augusztus 1. és 3. között esedékes NOB-ülés megtartására eredetileg hét város pályázott.

  • A brit fogadóirodák nyereményszorzói alapján a legendás evezős, Sir Steve Redgrave a legesélyesebb. A második a 83 esztendős Sir Roger Bannister, aki elsőként futotta le négy percen belül az egymérföldes távot. David Beckham négyszeres pénzt érhet, a tízpróbában kétszeres olimpiai bajnok, volt világcsúcstartó Daley Thompsont hétszeres oddsszal adják.

    Sir Steve Redgrave
    Sir Steve Redgrave
    Fotó: - / AFP

    A lista végén Eddie Edwards, ismertebb nevén "Eddie, a Sas" áll, rá 500-as nyereményszorzóval lehet tippelni.

  • A marokkói muzulmán vallási vezetők engedélyezték az ország olimpikonjainak, hogy a játékok alatt ne tartsák be az iszlám böjti hónap, a ramadán előírásait. Az igazhitűek számára kötelező szigorú ramadáni előírások célszerűsége, amelyek értelmében napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek és nem ihatnak, komoly vita tárgyát képezte a királyságban.

    Marokkó 75 versenyzővel, közöttük 13 nővel 12 versenyszámban indul a londoni olimpián. A 2008-as pekingi olimpiáról a marokkói válogatott egy ezüst- és egy bronzéremmel tért vissza.

  • A lengyel Marta Pihan-Kulesza és Roman Kulesza személyében a tornasportban először versenyez majd egy házaspár egyazon olimpián.

  • A szovjet Larissza Latinyina 18 olimpiai éremmel csúcstartó, ezt most megdöntheti az amerikaiak sztárúszója, Michael Phelps (16). A játékok történetének tíz legtöbb érmese közül öt tornász: Latinyina (18), az ugyancsak szovjet Nyikolaj Adrianov (15) és Borisz Sahlin (15), a japán Ono Takasi (13) és Kato Szavao (12). A Londonban induló tornászok közül a román Catalina Ponornak van a legtöbb aranyérme, három: Athénban csapatban, talajon és gerendán győzött.

    A sportágban a legtöbb érmet a szovjetek szerezték, összesen 182-t, az amerikaiaknak 94, a japánoknak 92 dobogós helyezésük van.

  • Szin Uj Gun, az észak-koreai női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint "súlyos probléma", hogy a szervezők a glasgowi Hampden Parkban szerdán a bemelegítés alatt az észak-koreai helyett tévedésből a dél-koreai zászlót jelenítették meg az eredményjelzőn. A szervezőbizottság (LOCOG) szerint emberi hiba történt, ami többé nem fordul elő.

    "Dühösek voltunk, mert a játékosainkat dél-koreaiként mutatták be, ami - mint önök is biztosan jól tudják - súlyosan érint bennünket." A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a LOCOG elnézést kért, a szakvezető pedig jelezte, a bocsánatkérést elfogadták.

  • Testvérpár egymás ellen az aranyért

    A Brownlee fiúk egyszerre állhatnak majd fel a dobogóra.

  • A tornászok közül a bolgár Jordan Jovcsev és a német Oksana Chusovitina hatodik olimpiájára készül.

    Jovcsev - aki gyűrűn a Sydneyben aranyérmes Csollány Szilveszter nagy riválisa volt - eddig négy érmet szerzett olimpiákon: gyűrűn Athénban második, Sydneyben harmadik volt, talajon 2000-ben és négy évvel később is harmadik volt. Chusovitina még a Független Államok Közössége színeiben 1992-ben Barcelonában aranyérmet nyert csapatban, 2008-ban, Pekingben - már németként - ugrásban lett második.

  • Berágott Gareth Bale-re a FIFA elnöke

    A walesi korábban sérülés miatt mondta le az olimpiát, klubjában mégis felkészülési meccset játszott, gólt is rúgott. Blatternek nem tetszik.

  • Bolt nem sérült

    Fantasztikus lesz, ígéri a jamaicai sportorvos.

  • A világ sportkedvelőit leginkább az atlétika és a futball (20-20%) érdekli, de viszonylag sokan kíváncsiak az úszásra (16%) és a tornára (14%) is. A magyar szurkolókat leginkább az úszás szögezi a képernyők elé (44%), de figyelmüket lekötik majd a vízilabdameccsek (13%), a focirangadók (10%) és a kajak-kenu futamok is (8%). A többség békés világeseményt remél, 63 százalék szerint az olimpiát nem árnyékolják be terrortámadások - ezek a legfontosabb megállapításai annak a felmérésnek, amelyet az Ipsos készített 24 országban 20 ezer fő megkérdezésével.

  • Hogy csináljátok ezt, magyarok?

    A birkózásban annak ellenére ott vagyunk az elitben, hogy alig vannak igazolt versenyzőink, míg mondjuk Dagesztánban 25 ezer kadett indul egy versenyen, nálunk 3500 igazolt birkózó van összesen.

  • A nemzetközi közvélemény 72 százaléka, a magyarok kétharmada belenéz majd az olimpiai közvetítésekbe. 65 százaléknyian televízión, 23 százaléknyian online, 6 százaléknyian okostelefonon, 4 százaléknyian táblagépen követik az eseményeket. (A magyaroknál 63 illetve 21 százalék tévé, internet preferencia). Mobiltelefonon 2 százalék kíséri figyelemmel a versenyeket, tabletet pedig erre a célra nem vesznek igénybe, írja az Ipsos.

  • Kevin Duranttól csak autogramot akart kérni az egyik néző, de az amerikainak ez nem esewtt le, amikor igen, akkor nem vette jó néven az ilyen modort.

  • Szépségdíjas gól a svédek ellen

    A dél afrikai Portia Modise félpályáról lőtt, de csak szépségtapasz volt a vereség miatt.

  • cikkünk a témában:

    A királynő az Olimpiai Parkba látogat

    Isten óvja!

  • cikkünk a témában:

    9 magyar, 14 kérdés

    Szorongás? Az mi? Nem értem ezt a szót. Mészáros Anett és Berki Krisztián magabiztos.

  • Pepsi vagy Coca?

    Komoly visszhangot keltettek a londoni olimpia szervezőbizottságának elnöke, Lord Coe intézkedései, amelyek gyakorlatilag teljesen megtiltják azon termékek – így például a Pepsi Cola – fogyasztását és reklámozását, amelyek nem hivatalos támogatói az olimpiának. Coe szerint már egy Pepsi-logós póló is szabálysértés, nem is beszélve arról, hogy a hírek szerint egy londoni péket már utasítottak arra, hogy a bagettekből kirakott öt karikát távolítsa el a kirakatából. A hivatalos szponzorok rafinált megkerülése pedig nem újdonság a sportban. Végignéztük a legszebb példákat.

  • Nem adott doppingmintát, ezért Kővágó Zoltánt Londonból le-, és két évre eltilotta a nemzetközi Sportföntőbizottság. A diszkoszvető ellen jogerős a döntés, fellebbezésnek helye nincs.

  • Nagyobb bakival nem is kezdődhetett volna, Észak-Korea zászlaja helyett az ellenséges Dél-Korea zászlaját mutatták az északi női futballválogatott bemutatásakor Glasgow-ban. Az egyébként teljesen jogosan besértődött koreaiak levonultak a pályáról, csak egyórás késéssel kezdődhetett el a G csoport második meccse, amelyet aztán könnyedén meg is nyertek Kolumbia ellen. És még csak most jönnek az amerikaiak.

  • cikkünk a témában:

    A magyarok Rákosinak hozták a legtöbb aranyat

    Törzsadat, hogy Helsinkiben annyi olimpiai aranyat nyertünk, mint sem előtte, sem azóta, darabra 16-ot.

  • -2. nap, női fociban K.O.

    E csoport:
    Brazília-Kamerun 5-0 (2-0)
    Nagy-Britannia - Új-Zéland 1-0 (0-0)

    F csoport:
    Svédország - Dél-afrikai Köztársaság 4-1 (3-0)
    Japán-Kanada 2-1 (2-0)

    G csoport:
    Egyesült Államok-Franciaország 4-2 (2-2)
    Kolumbia-Észak-Korea 0-2 (0-1)

  • Berki remekül érzi magát

    „A szerdai pódiumedzésen a helyemen, a talaj zsűriasztalnál ültem, és éppen mellettünk volt a lólengés. Persze, hogy félszemmel Krisztiánt és Hidvégi Videt figyeltem. Úgy láttam, mindketten jó állapotban vannak, és ahogy ilyenkor illik, jó benyomást keltettek a pontozókban" - mondta Karácsony István.

  • 9 atlétát is felfüggesztettek

    Két nappal az olimpia előtt csapott le az IAAF. Nem voltak rendben a biológiai útlevelek és a minták.

  • Rasszizmus miatt zártak ki egy görög ugrót

    Vula Papahrisztu görög hármasugrót disszkvalifikálták az olimpiáról, mert hétfőn rasszista tweet üzenet volt tőle olvasható. „Annyi afrikai van Görögországban, hogy a nyugat-nílusi szúnyogoknak bőven jut a hazai ízekből”- írta.

  • Spitz Phelpsre fogad

    Mark Spitz, az amerikai úszólegenda Michael Phelpsre, mint utódjára tekint. Spitz úgy véli, hogy Phelps londoni szereplése jól fog alakulni, és nem ez lesz az utolsó olimpiája. Spitz szerint csak a médiaizgalom fokozásáról van szó, amikor a Ryan Lochte és Phelps közötti párbajról beszélnek.

  • A biztonságiak készen állnak

    A brit főváros utcáin, a fontosabb középületek, intézmények előtt és közelében fegyveresek strázsálnak, az olimpiai központnak számító Olimpiai Parkba pedig csak szigorú és alapos átvizsgálás után lehet bejutni.