Esik eső karikára

2012.07.27. 16:52

A XXX. nyári olimpián a magyar csapat várakozáson felül nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Kövesse percről percre a londoni olimpia utóéletét!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A 2008-as olimpián az amerikai kosárcsapattal aranyérmet nyerő Deron Williams ezúttal is a keret tagja, a BBC Sport riportere kérdezta az esélyekről.

    „Keményen edzünk és készen állunk a győzelemre. Természetesen arra számítunk, hogy aranyéremmel térünk haza, senki sem jött az ezüstért" - nyilatkozta a Brooklyn Net koarasa.

  • A repülőjáratuk késett, a biztonsági ellenőrzéseken sem tudtak egyhamar átesni a spanyol kosarasok. Pau Gasol, a spanyolok játékosa elmondta, hogy gyorsan enni mentek, de így is későn érkeztek az edzésük helyszínére, így nem tudtak elsőre ott edzeni, ahol a versenyük lesz, írta az elmundo.es. Először vasárnap, Kína ellen fognak pályára lépni.

  • cikkünk a témában:

    Az olimpia infografikán

    london2012 infografika
  • Carl Lewis kiborult a republikánusok elnökjelöltjére, Mitt Romney-ra. Az európai bemutatkozó turnéra indult Romney szerdai érkezése után, az NBC-nek adott interjúban kételkedett London felkészültségében. "Komolyan mondom, vannak amerikaiak, akiknek egyszerűen nem szabadna eljönniük otthonról" - mondta erről az egymás után négy olimpiát nyerő bajnok. Romney-t amúgy Boris Johnson londoni polgármester is nevetségessé tette. Az olimpiai fáklya átadásakor Boris Johnson több ezres éljenző tömeget tüzelt azzal, hogy "egy Romney nevű fickó szerint" nem állnak készen.

  • Közeleg az olimpiai megnyitó, de Pau Gasol még mindig nem kapta meg a felvonuláshoz szükséges cipőjét és ruházatát. "Most próbáljuk megszerezni az inget, zakót és cipőt, ami még nem érkezett meg. A levegőben van még”- mondta az olimpiai ezüstérmes spanyol kosárlabdázó, írta az elmundo.es

  • Az angol női labdarúgócsapat vezetője, Hope Powell nem fogja kötelezővé tenni a himnusz éneklését a csapat két skót játékosának, Kim Little-nek és Ifeoma Dieke-nek. Ugyanígy a férfi csapat walesi sportolóinak, Craig Bellamynak, Neil Taylornak, Joe Allennek és Ryan Giggsnek sem lesz kötelező a God Save The Queen éneklése. „Néhányan úgy érzik, a himnusz éneklése a legjobb dolog, amíg mások inkább csendben maradnak és a játékra koncentrálnak” - magyarázta Powell, majd hozzátette, ő mégis örülne, ha az egész csapat énekelne a meccsek előtt.

  • Kocsis András Balázs személyében egy magyar mérnök is részt vesz az Olimpiai Stadion játékok utáni újratervezésében. A szegedi szakember Budapesten a Műszaki Egyetemen diplomázott, Athénban is tanult, és elsősorban acél, illetve vasbeton szerkezetű épületek tervezésében vett részt.

  • A magyar férfi együttest péntek estére várják, a női vízilabda-válogatott már ebédidőben megérkezett, hétfőn kezdődik a nyolccsapatos torna. "Részünkről akár kezdődhet is az olimpia, bár ma még csak pihenő szerepel a programban, az első edzést szombat délelőtt tartom a csapatnak" - mondta Merész András, aki sikeresnek minősítette a nyolchetes felkészülést.

  • Szombaton az evezősök avatják fel a londoni olimpia evezős és kajak-kenu központját, a fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorneyt. A windsori kastélytól szinte kőhajításnyi távolságban lévő, nyolcpályás, 2200 m hosszú létesítmény a híres Eton College tulajdonában áll, és 17 millió fontot fordítottak a fejlesztésére.

    Eton Dorney
    Eton Dorney

    A VI. Henrik király által 1440-ben alapított Eton College fiúiskola diákja volt többek között 19 későbbi miniszterelnök - így a jelenlegi brit kormányfő, David Cameron -, valamint itt tanult Vilmos és Harry herceg is. A tandíj évente 24 ezer font (körülbelül 8,8 millió forint).

  • Már délelőtt sokan voltak a magyar szurkolói klubban. Legtöbben persze még jegyeket akartak venni, ahogy mi is. Sikerült is, úgy 2 óra alatt, de megérte a várakozás, mert vasárnap az úszódöntőn szurkolhatunk.

    A klubba belépve magyaros hangulat fogad: hazai csokik, kaják, a jól ismert márkák és persze a hazai csapolt sör. Azért az itteniek is kitesznek magukért, a metronál pl. ingyen jégkrémet osztogatnak ötkarikás pólóban - jelentette Klári Londonból.

    A 70-es szolgáltató szupergyors mobilinternet-hálózatáról küldött üzenet. (x)

  • A dél-koreai vitorlás szövetség hazarendelte a csapat edzőjét, miután Lee Jecseolt ittas vezetésért 250 fontra bírságolták. Az edzőt a rendőrök röviddel azután érték tetten, hogy eljött egy bankettről, amit Waymouth polgármestere rendezett. Az edző bocsánatot kért, de tudomásul vette a döntést.

  • Joe Anderson péntek délelőtt azt írta a Twitteren: „Kedves London, reméljük, nem fogjátok ezt is elbaszni”. A polgármester üzenetét azóta törölték a Twitterről, és helyette egy diplomatikus bejegyzést helyeztek el a közösségi oldalon. Anderson valószínűleg az elmúlt hetekben tapasztalt biztonsági és közlekedési káoszra utalva szólt be londoni kollégáinak.

  • Az 541 fős brit csapatból csak 250-275 sportoló tervezi, hogy részt vesz a felvonuláson. Főleg az úszóik nem lesznek ott, a másnap reggeli előfutamok miatt, írta a Mirror. Nem hibáztatják sportolóikat, elsődleges szempontnak azt tartják, hogy inkább a versenyükre koncentráljanak. A megnyitó éjfél után fog véget érni, ezért inkább a sportolók a szállásukról nézik. A tűzijátékot onnan is látni fogják és így időben ágyba kerülnek.

  • Felhős időt jósolnak a megnyitóra, amely magyar idő szerint 22 órakor kezdődik. "Jellemzően felhős idő várható, kialakulhatnak záporok is" - áll a Brit Meteorológiai Hivatal közleményében. "A ceremónia idejére száraz idő valószínűsíthető, de van némi esély az esőre is."

    Az elmúlt néhány napban meleg, napsütéses idő volt az angol fővárosban.

  • Utassy Lóránd, a szörfösök szövetségi kapitánya elmondta, meglepő színekben pompáznak a rendezők által biztosított deszkák és vitorlák. "Kissé zavaró, hogy a korábbi világversenyekkel ellentétben erre az olimpiára rózsaszín, kék és pepita színekre festették a deszkákat és a vitorlákat, ami az azonosítás szempontjából sem könnyű. Detre Dia és Gádorfalvi Áron számára az elmúlt napokban az volt a legfontosabb, hogy megismerkedjenek a felszereléssel és a beállításokkal, amelyek kissé eltérnek a megszokottól" - nyilatkozott Utassy.

  • A hét eleje óta hosszú sorok állnak az olimpiai jegyeket árusító csoport amerikai, ausztráliai és néhány európai országban lévő jegyirodái előtt. A sorok péntek délutánra sem szűntek meg, az iroda alkalmazottai vizet osztanak az emberek között. Péntek délután túlterheltség miatt rövid időre a londoni olimpia hivatalos weboldalán is lefagyott a jegyek árusításával foglalkozó aloldal, de a hibát gyorsan kijavították.

  • Ha Valentina Vezzali egyéni aranyérmet nyer, ő lesz az első nő, aki közvetlenül egymás után négy aranyat nyer az olimpiákon. Ezzel bekerülne egy elitklubba is, hiszen eddig erre csupán Carl Lewis, Al Oerter és Paul Elvström volt képes. A vívónő a megnyitó előtt csak annyival kommentálta a helyzetet, hogy reméli, nem botlik majd meg. A 38 éves olasz az olimpiák, világ- és Európa-bajnokságok során eddig 29 aranyérmet nyert meg egyéniben és csapatban.

  • A brit olimpiai csapat párja, Francesca Halsall úszónő és Alastair Wilson gyeplabdás egyszerre törnek a sikerre és versengenek egymással, hogy ki tud először a dobogóra lépni, írta a standard.co.uk. Az olimpiai faluban nem együtt vannak, mert Alastairnak a csapattársaival kell laknia. Remélik, lesz idejük megnézni egymás versenyeit. Halsall szombaton kezdi az úszást, barátja pedig hétfőn, Argentína válogatottja ellen indul. Pekingben már mindketten ott voltak, ott ismerkedtek össze.

  • A brit közönség nagy része Rebecca Adlingtontól, a 23 éves úszótól várja el leginkább, hogy aranyat nyerjen a haza rendezésű olimpián. Adlington a pekingi olimpián két aranyérmet is nyert, a londoni játékokon pedig a hazai pályából merít motivációt. "Ez nagyon más lesz, valami olyasmi, amire nem lehet teljesen felkészülni. Nagyon izgalmas és új az élmény. Ez az egyetlen lehetőségünk, hogy hazai olimpián versenyezzünk, ez pedig csodálatos lesz” - nyilatkozta az úszónő, majd hozzátette, az angol csapat kiváló teljesítményt fog nyújtani, mivel a hazai közönség mindenkibe extra energiát tölt majd.

    146538104
    Fotó: Clive Rose / Europress / Getty
  • Jacques Rogge szerint jót tenne a hangulatnak, ha Mark Cavendish biciklis szombaton megszerezné az aranyérmet. A NOB-elnök szerint egy korai érem a befogadó országnak igazán jól szokott jönni, a nemzet szellemét, és az egész atmoszférát megemelné. A biciklisek között Cavebdish abszolút aranyesélyes, az egész angol nemzet aranyat vár tőle.

  • Szaúd-Arábia egész csapatát visszavonja az olimpiáról, ha az olimpiai bizottság nem engedélyezi, hogy Vodzsan Ali Szeraj Abdulrahim Saherkani fejkendőben léphessen tatamira a cselgáncsozók között. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sürgős találkozót hívott össze a szaúdi bizottság képviselőivel, valamint a Nemzetközi Cselgáncs Szövetséggel, hogy megegyezésre jussanak.

  • „Végre nem fogok cápákkal, régi bevásárlókocsikkal és halott kutyákkal úszni”- mondta Keri Anne Payne, a britek hosszútávúszó éremesélyese, írta a mirror.co.uk. A Serpentine-tó vizét már kipróbálta, ahol az olimpián úszni fog, és csak pár kacsa zavarta meg. Elégedett volt mindennel, az önkénteseket nagyon segítőkésznek találta. Úszott már rosszabb dolgokkal is. Medúzákkal és a shanghaji vb-n döglött kutyákkal volt egy vízben. Szerencsére csak a verseny után tudta ezt meg, miután megnyerte a vb-aranyat.

  • Száznál több elnök, miniszterelnök és koronás fő, köztük Áder János, Magyarország köztársasági elnöke lesz jelen péntek este a megnyitón. A királynő az előadás közepén nyilvánítja hivatalosan megnyitottnak a játékokat. A műsor várhatóan több mint három órán át tart, és a várakozások szerint nagyjából egymilliárd tévénéző figyeli majd. A ceremóniát a helyszínen tekinti meg Czene Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, valamint helyettese, Szekeres Pál és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

  • Nem tetszik nekik az olimpiai sáv, úgyhogy helyi idő szerint délután kettőtől ötig nem taxiznak. Eredetileg ötre akarták tenni a leállást, ez négy órával a megynyitó előtt komoly felfordulást okozott volna.

    A londoni utakon kialakított olimpiai sávokat a nap nagy részében csak az olimpiára érkező versenyzők, edzők, sportvezetők, médiamunkások használhatják. Akik szabálytalankodnak, súlyos büntetésre számíthatnak.

  • Megkezdődött a jegyértékesítés, megnyitotta kapuit a magyar szurkolói klub. Nagy az érdeklődés, a hosszas várakozás elkerülése érdekében sorszámokat osztanak, de azért így is minimum fél órát kell várakozni - jelentette István a helyszínről.

    A 70-es szolgáltató szupergyors mobilinternet-hálózatáról küldött üzenet. (x)

  • A korábban kijelölt 14 játékost nevezte be Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vasárnap kezdődő férfi kézilabdatornára. A tartalék Laluska Balázs mellett a Magyarországon maradók - Liszkai és Tatai kapusok, valamint Szöllősi , Iváncsik , Putics , Nagy Kornél és Ancsin - közül az olimpia alatt kapus bármikor, egy mezőnyjátékos pedig a csoportmérkőzések idején cserélhető be. A magyarok vasárnap 22:15 órakor az Európa-bajnok dánok ellen kezdik az olimpiai kézilabdatornát.

    A magyar férfi válogatott olimpiai csapata

    Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
    Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)
    Jobbátlövők: Mocsai Tamás (Hannover), Nagy László (FC Barcelona)
    Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje)
    Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
    Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Perez Carlos (MKB Veszprém)
    Balszélső: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
  • A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jó jelnek tartja, hogy a játékok rajtja előtti napokban kilenc sportolót is elkaptak, illetve elítéltek doppingvétség miatt, és folytatják az ellenőrzéseket.

    "A szisztematikus munka eredménye ez, a rendszernek hatékonynak, valamint elrettentőnek kell lennie" - mondta Rogge.

  • Bár a megnyitóünnepség miatt a világ péntek este Londonra figyel, az összes angliai városban ünnepelni fogják az olimpia kezdetét. Edinburgh felett például a Királyi Légierő neves légibemutató csapata, a Red Arrows szórakoztatja a közönséget.

  • Jeremy Hunt, brit kultúrminiszter korábban azt mondta, nem lesz akadálymentes az olimpia. Ha magára célzott, jól gondolta, ezen a felvételen majdnem ledobta a közelében álló nő fejét egy csengővel.

  • A legnépszerűbb fogadás jelenleg Londonban az, hogy ki gyújtja meg az olimpia lángot a megnyitón. Érkeztek fogadások a 83 éves Roger Bannisterre, aki 1954-ben a világon először futotta le 4 percen belül az egy mérföldes távot; Kelly Homes futóra, aki két aranyérmet szerzett a 2004-es athéni olimpián; és David Beckhamre is, írja a fortunaweb.hu.

    A William Hillnél arra is lehetett fogadni, hogy vajon meggyullad-e az olimpiai lángtól London polgármesterének, Boris Johnsonnak a meglehetősen loboncos hajkoronája (33-1).