Esik eső karikára

2012.07.28. 13:58

A XXX. nyári olimpián a magyar csapat várakozáson felül nyolc arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel zárt. Kövesse percről percre a londoni olimpia utóéletét!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 15-10-re legyőzte az amerikai Nzingha Prescodot a női tőrözők nyitónapján. A magyar versenyző a következő fordulóban a dél-koreai Nam Hjun Hivel találkozik. Mohamed elhúzott 4-0-ra, majd ellenfele két tust is bevitt, és ezzel zárult az első felvonás. A folytatásban is jól ment a magyar törőzőnek, fokozatosan húzott el, a második pihenőt megelőzően már 10-4-re vezetett. A záró szakaszban keményen próbált támadni az amerikai vívó, kicsit faragott hátrányán, ám így sem volt esélye a felzárkózásra. A nyolcaddöntőben Mohamed 15:10-kor mérkőzik Nammal. (MTI)

    2012-07-28T122829Z 302681336 LR1E87S0YN6NB RTRMADP 3 OLY-FENC-FE
    Fotó: Damir Sagolj / Reuters
  • A középdöntőbe jutáshoz az első három közé kellett kerülni, de Simonéknak erre semmi esélyük sem volt, mivel még a negyedik szerb hajótól is több mint 20 mp-cel lemaradva értek célba.

    A hétfői, magyar idő szerint 11:10 órakor kezdődő reményfutamban négy egység indul majd, és három közülük továbbjut a legjobb 12 közé. Simon eredetileg szolnoki klubtársával, Juhász Adriánnal harcolta ki az olimpiai kvótát, de párja röviddel a rajt előtt megbukott egy doppingvizsgálaton, hét hónapra eltiltották, így az utolsó pillanatban a csepeli Széll került a csapatba.

  • A briteknél nemzeti sport az evezés, nem véletlen, hogy ma is 20 ezren látogattak ki az etoni evezőspályára. A szurkolók már két olimpiai csúcsot is láthattak, női kétpárevezősben a brit Helen Glover, Heather Stanning 6:57,29-et húzott. Férfi egypárevezősben pedig a belga Tim Maeyens 6:42,52-vel állított fel új rekordot.

  • Zwickl Dániel asztaliteniszező Facebookos oldalán tudatta rajongóival, hogy készen áll. „Harcra fel!!!”

  • A Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva, Dara Eszter összeállítású 4x100 méteres női gyorsváltó a 15. helyen zárt. A magyar négyes az első futamban az utolsó, nyolcadik helyen ért célba 3:44.79 perces idővel,  végül csak a második futamban szerepelt görög négyesnél bizonyult gyorsabbnak. (MTI)

  • "Nem kockázattam sokat" - nyilatkozott a meccs után Csernoviczki. Edzője és egyben édesapja, Csernoviczki Csaba ehhez annyit tett hozzá, hogy nagyon sokat várakoztatták őket az összecsapás előtt, már négy találkozóval előbb szólították őket a fellépésre.

    A 25 éves Csernoviczki következő ellenfele a hozzá hasonlóan Eb-ezüstérmes belga Charline van Snick lesz, aki ipponnal nyerte első meccsét a vb-harmadik dél-koreai Csung Jung Eon ellen.

  • Az evezősök versenyében a kormányos nélküli kettesek között a Simon Béla, Széll Domonkos duó ötödik lett előfutamában. A magyar duó hétfőn a reményfutamban folytathatja szereplését.

  • Tóth Krisztina nagy csatában, 1-3-ról fordítva 4-3-ra nyert a venezuelai Fabiola Ramos ellen a női asztalitenisz-torna első fordulójában a 48 közé jutásért rendezett mérkőzésen. Tóth Krisztina-Fabiola Ramos (venezuelai) 4-3 (9, -9, -9, -12, 5, 9, 10)

    D  AS20120728003
    Fotó: Kovács Tamás / MTI

    A magyar játékos a negyedik játszmában 10-6-ra vezetett, innen fordított ellenfele. A döntő szettben végig Tóth vezetett.

    "Ez elsőre borzalmas volt. Sokan mondták, hogy ezt a meccset könnyedén fogom nyerni, de én mindenkit figyelmezettem, hogy most már a világon mindenütt megtanultak játszani, így egy venezuelai ellenfelet sem szabad lebecsülni. Neki is ez az ötödik olimpiája, ő sem akart kiesni az első fordulóban, de úgy voltam vele, hogy ha mentő visz el, akkor is kiszedem belőle ezt a győzelmet. Sajnos nagyon lassan állt össze a játékom".

    A folytatásban Tóth Krisztinára - magyar idő szerint 21:30 órától - a tajvani Csen Szu-ju (Chen Suyu/57.) vár.

  • 2012-07-28T111127Z 1296245125 LR1E87S0V2SIG RTRMADP 3 OLY-JUDO-J
    Fotó: Toru Hanai / Reuters

    A 48 kg-os Csernoviczki Éva megnyerte első mérkőzését, ezzel bejutott a negyeddöntőbe a cselgáncsozóknál. A tavaly világbajnoki bronzérmes tatabányai dzsúdós a 16 között a pályafutása alatt eddig mindössze két Világkupa-ezüstöt nyert holland Birgit Entével találkozott, és jukóval győzött. A 25 éves magyar a negyeddöntőben a hozzá hasonlóan Eb-ezüstérmes belga Charline van Snickkel találkozik, aki a vb-harmadik dél-koreai Dzsung Jeon Csungot búcsúztatta. (MTI)

  • Mindkét magyar a 3. futamba kapott besorolást, és 75 méter után ki is alakult a végső sorrend: vezetett a kínai Je Si-ven, mögötte nem sokkal a szám világbajnoka, Hosszú, majd Jakabos tempózott. Utóbbi az utolsó 100-on maradt le két riválisától, de így is harmadikként csapott a célba, de nagy hátránya miatt az esti finálés szereplésről lecsúszott.

    11
    Fotó: Huszti István / Index

    Hosszú 4:33.77 perces idővel került döntőbe, a kínain kívül még az amerikai Elizabeth Beisel volt gyorsabb nála az utolsó futamban, míg Jakabos 4:37.37 perccel kilencedik lett, de több mint egy másodperccel maradt el a nyolcadik, még éppen döntős szintén amerikai Caitlin Leverenztől.

    12
    Fotó: Huszti István / Index

    "Eléggé kiúsztam magam, de bízom benne, hogy maradt bennem, és este még jobb leszek" - nyilatkozta Hosszú az MTI-nek. "A rajtot megelőzően nagyon izgultam, de ez az első olimpiai fellépés előtt érthető. Örülök, hogy jól ment az úszás, az pedig külön öröm, hogy először szerepelhetek olimpiai döntőben."

  • Gyurta Dániel a negyedik legjobb idővel került 100 méter mellen az esti elődöntőbe.

    15
    Fotó: Huszti István / Index

    A 200-on kétszeres világbajnok 23 éves magyar úszó a negyedik futamban 59.76 másodperces új országos csúccsal ért célba - elsőként - bemelegítő versenyszámában.

    A korábbi, 1:00.23 perces rekordot a tavalyi, sanghaji világbajnokságon úszta. Gyurtát az utolsó futamban úszók közül előzték meg hárman.

  • Az országúti kerékpárverseny nem zajlik eseménytelenül. Korábban egy kóbor kutya szaladt be a biciklisek közé, de szerencsére nem sérült meg senki. Később néhányan elég csúnyán buktak.
  • Ji Sze-ling légpuskában 502,9 ponttal a lengyel Sylwia Bogacka előtt aranyérmet szerzett.

  • Hysen Pulaku albán súlyemelőt kizárták, miután a doppingvizsgálata pozitív lett, írta a skynews.com

  • Caster Semenya – akinek korábban megkérdőjelezték női mivoltát – széles mosollyal vitte országának zászlaját a ceremónián. Semenya a Reuters-nek elmondta, hogy egy álom vált valóra, amikor kvalifikálta magát az olimpiára. Ez hatalmas lépés számára. Nem érez nyomást, ugyanolyan verseny számára mint a többi, sok koncentrációt és odaadást igényel. Nelson Mandela, a korábbi dél-afrikai elnök biztatta Semenyát korábban, akinek ez nagyon sokat jelentett. „Amikor találkoztam vele, csak annyit mondott nekem, hogy megtudom csinálni, csak erősnek kell lennem, ennyi az egész”- mondta a 2009-es berlini 800 méteres táv világbajnoka.

  • Olimpiai menetrendért nézzen a böngésző aljára. Az alsó sötét sáv megnyitásával megtekintheti az olimpiai menetrendet, és megkeresheti a legfontosabb versenyeket.

  • A dél-koreait Pak Te-hvan-t kizárták, így a magyar végzett az élen a 400 méteres gyorsúszás előfutamán.

    "Kiúsztam magam, de megérte, mert döntős vagyok. Az első 200 kicsit erős volt, aztán kis pihenő után, úgy 150-nel a vége előtt elkezdtem hajrázni, és sikerült másodikként beérnem. Az időm is jónak mondható, titokban volt olyan célom, hogy megdöntöm az országos csúcsomat, ettől ugyan bő egy másodperccel elmaradtam, de sokkal fontosabb, hogy este megint úszhatok. Hogy mire vihetem a döntőben? Majd kiderül..." - mondta Kis az MTI-nek.

    Nem jutott be a döntőbe a világcsúcstartó Paul Biedermann: a német úszó 3:48.50-nel csak 12. lett a 28 fős mezőnyben.

  • Szilágyi Liliána, az egész magyar olimpiai csapat legfiatalabb tagja, a 15 éves tehetség a harmadik előfutamban 1:00.38 perces idővel a hatodik helyen csapott célba.

    "Olyan gyors volt az egész, nem tudom, miért úsztam önmagamhoz képest rosszul, pedig jól éreztem magam a futamom előtt. Most teljesen el vagyok keseredve, hogy ennyire nem sikerült" - mondta a háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső unokája. (MTI)

  • A brit súlyemelők borzasztó ízű reggelit kapnak, de ez szükséges a betegségek távoltartásához. Jack Oliver brit sportoló ezzel kezdi napjait: italkeverékben van például zab, tej és fehérje adalékok. Tehéntej is van benne, amitől szerinte nagyon rossz lesz az íze. Állítólag, már az illata is rendkívül büdös. A brit súlyemelőknek ez azért fontos, mert a kemény edzéseik miatt az immunrendszerük veszít erejéből, írta a Guardian.

  • Dana Vollmer 100 pillangón 56.25 másodpercet úszott, ezzel új olimpiai csúcsot állított be.

    2012-07-28T101258Z 509907354 LM2E87S0SDB4N RTRMADP 3 OLY-SWIM-SW
    Fotó: Jorge Silva / Reuters
  • A 4x100 vegyesen döntőbe jutás a cél. 4:13:40-el nem lett döntős a magyar. 9. lett. Az amerikai 7 századdal gyorsabb volt.

    04
    Fotó: Huszti István / Index
  • Rio Ferdinand, az angolok válogatott focistájának nagyon tetszett a megnyitó, a ceremóniát egy izgalmas történelem- és földrajzórához hasonlította. Twitterén azt is leírta, hogy nagyszerű munkát végeztek a szervezők.

  • A japán Kosuke 4:10-et úszott, Verrasztó 4:18-cal hatodik (összességében 22. lett), így nem jutott döntőbe.

    01
    Fotó: Huszti István / Index
  • cikkünk a témában:

    A megnyitóünnepség soundtrackje

    A Sex Pistolstól a Sugababes-en át David Bowie-ig.

  • Usain Bolt csak tevékkel versenyezhetne

    Ha állatok is lennének az olimpián, a világ legjobb futója csak kullogna egy gepárd mögött.

  • Nemcsak sportlétesítményeket, hanem lakó- és irodaépületeket, valamint új közlekedési vonalakat is kellett létesíteniük olyan szempontok szerint, hogy azok a jövőben is hasznosíthatók legyenek.

  • Az országúti kerékpárverseny kezdete előtt, a rendőrök már felsorakoztak a pálya szélén, írta a Telegraph. Attól tartanak, hogy a 2004-es Athénban befutott Cornelius Neil Horanhoz hasonló emberek futnak majd be a sportolók közé. Akkor, a férfi a maratoni futást zavarta meg.

  • Az angol evezős csapat egy tweet által üzent pár órával az első versenyük előtt, hogy minden rendben van. Senki sem beteg vagy sérült. Mindenkinek megköszönték a támogatást, aki a rajtvonalhoz segítette őket állni.