A címvédő svéd kézisek sima, a világbajnok dánok nehézkes győzelemmel kezdték a férfi-Eb-t

2024.01.12. 09:18
A címvédő Svédország sima győzelmet aratott Bosznia-Hercegovina ellen a 2024-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. A szerdán kezdődött kontinensbajnokság csütörtökön hat mérkőzéssel folytatódott, a világbajnok Dániának példának okáért meggyűlt a baja Csehországgal, míg a Feröer-szigetek tisztesen helytállt története első Eb-találkozóján. Pénteken már a magyar válogatott is pályára lép, ellenfele 20.30 órától Montenegró lesz.

A világcsúcsot hozó nyitónapot a csütörtöki nagyüzem követte az idei férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. Összesen tizenkét válogatott, köztük a címvédő Svédország és a világbajnok Dánia kezdte meg a szereplését. Ezen a tornán három újonc van a mezőnyben, amelyek szintén a második napon vívták meg első összecsapásaikat.

Nagyot küzdött Feröer-szigetek, de ez nem volt elég a pontszerzéshez

Kora este Szlovénia és Feröer-szigetek párharca ígérkezett a legkeményebbnek. Berlinben szép számú északi tábor előtt vette kezdetét a küzdelmes találkozó. A feröeriek nem ijedtek meg attól, hogy történetük első világeseményén léptek pályára, a többnyire fiatalokból álló együttes felvette a küzdelmet a rutinos játékosokból álló szlovénekkel. Az eredmény ide-oda billegett, így a félidei 13–13 reálisnak volt mondható. Az északiak a második félidő elején mindent egy lapra tettek fel, azonban a vezetést csak pillanatokra tudták átvenni. Végül a rutin bizonyult döntőnek és nyerőnek, a balkániak kevesebbet hibáztak, így elmaradt a csoda. A végeredmény 32–29 lett Szlovénia javára, ennek ellenére a feröeriek is elégedettek lehetnek a mutatott játékkal.

Idegesen kezdett Portugália és Görögország is. A görög együttes 2005-ben járt legutóbb világeseményen, Európa-bajnokságon azonban még soha. Mindkét oldalon sok volt a hiba, azonban az esélyesebb portugálok küzdötték le hamarabb a kezdeti nehézségeket. A játékrész második felében kezdett kinyílni az olló, így a félidőben 18–14-es ibériai előny állt az eredményjelzőn. A szünet után a portugálok az „öltözőben maradtak”, a görögök pedig ledolgozták a hátrányukat. Döntetlen állásnál (19–19) érkezett Paulo Pereira időkérése, amely az ibériai együttest tüzelte fel. A balkániak innentől kezdve nem remekeltek a befejezéseknél. Hiába nézett ki szorosnak az összecsapás, az újoncnak végül a kiütés elkerüléséért kellett küzdenie. Portugália a tízperces hullámvölgye ellenére 31–24-re nyerte meg a találkozót.

A torna egyik fontos kérdése volt, hogy mire megy Hollandia a fő gólfelelőse, Kay Smits nélkül az újonc Georgia ellen. A hollandokat azonban nem fogta vissza a kiváló jobbátlövő hiánya, ugyanis szórták a gólokat. A szünetben 19–12-re vezetett a benelux együttes. A hollandok a fordulás után növelték a különbséget, a keletiek azonban nem hagyták, hogy a differencia akár két számjegyű legyen. Az „oranje” végül 34–29-re húzta be első mérkőzését, miközben a narancsmezesek szurkolói minden bizonnyal megnyerték a képzeletbeli szépségversenyt is.

Nielsen-show-t és északi dominanciát hozott a késő este

A címvédő, egyben négyszeres Eb-győztes Svédország első ellenfele Bosznia-Hercegovina volt. Mindkét oldalon nehézre sikeredett a kezdés, de – a papírformának megfelelően – a svédek akarata érvényesült. A bosnyákok hibát hibára halmoztak támadásban, amelyre lerohanással válaszoltak az északiak. Az első félidő második felében tetemes előnyre tett szert a regnáló Európa-bajnok, így 14–7-re vezetett a szünetben.

A második félidőben a bosnyákok igyekeztek minél hamarabb csökkenteni a hátrányukat. Az irány nem volt rossz, mintegy 15 perccel a vége előtt csak három góllal vezetett a címvédő. A végjátékban azonban balkáni oldalról érkeztek a rossz megoldások, ez pedig a svédeknek jelentett segítséget. Az északiak annyit adtak ki magukból, amennyi szükséges, végül így is magabiztosan, 29–20-ra nyerték meg az összecsapást.

A világbajnoki címvédő Dánia sikerre éhesen érkezett az Európa-bajnokságra, mivel a trófeát eddig kétszer emelhették magasba, legutóbb 2012-ben. Az első fordulóban Csehország várt Mikkel Hansenékre. A dánok játéka a találkozó elején nem volt kiemelkedő, de említésre méltó, hogy az első 13 percben csak egy(!) gólt engedtek ellenfelüknek. A csehek azonban felvették az északiak ritmusát, hamar visszajöttek a mérkőzésbe. Tomas Mrkva védéseivel pedig nem hagyták meglógni a világbajnokot. Harmincpercnyi játék után 9–9-es állással vonultak pihenőre a felek.

A mérkőzés egy remek edzői húzással dőlt el, mivel a dán kapuba érkezett Emil Nielsen, aki tulajdonképpen lehúzta a rolót. A kiváló hálóőr 18 lövésből 13-at kivédett, ami 72 százalékos hatékonyságot jelent. Hiába próbálkoztak a csehek, nem lehetett túljárni Nielsen eszén. Az északiak pedig javítottak a befejezéseiken, így 23–14-es sikerrel indították az idei Eb-t.

Az „északi estéből” nem maradhatott ki Norvégia sem, amely Lengyelországgal csapott össze. Az első percek a lengyelekről szóltak, azonban a norvégok hamar magukra találtak. Előbb egyenlítettek, majd fordítottak, az irányítást pedig nem adták ki a kezükből. A félidőben 15–10-re vezetett az északi együttes. A második játékrészben a norvégok átszaladtak ellenfelükön. A keletiek nem tudtak labdába rúgni, ezáltal a kiütést sem úszták meg. Norvégia 32–21-re múlta felül riválisát, tulajdonképpen esélyt sem hagyott nekik.

Pénteken kezdi meg a szereplését a magyar válogatott, amely 20:30 órától Montenegróval mérkőzik meg. A torna előtt Balogh Zsoltot kérdeztük az esélyekről.

Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

D csoport:

  • Szlovénia–Feröer-szigetek 32–29 (13–13)
  • Norvégia–Lengyelország 32–21 (15–10)

E csoport:

  • Hollandia–Georgia 34–29 (19–12)
  • Svédország–Bosznia-Hercegovina 29–20 (14–7)

F csoport:

  • Portugália–Görögország 31–24 (18–14)
  • Dánia–Csehország 23–14 (9–9)

(Borítókép: A svédek nyitómérkőzésükön a bosnyákok ellen igazolták a papírformát. Fotó: DeFodi Images / Getty Images)