új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Videóban örökítette meg a csapat az előzés pillanatait, amely jelenleg is vezeti a Kékszalagot. Közben pedig 17:47:57-kor fordult a keszthelyi bójánál a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-fifty. Józsa Márton csapata jelenleg a 6. helyen halad.

  • Szigliget és Badacsony között az addig élen haladó Prospex-Delta és az RSM a leálló szélben jelentősen lelassult, szinte megállt, ezt kihasználva az északi parthoz közelebbi útvonalat választó Process Solutions megelőzte mindkettőt, mivel 7-8 csomós sebességgel tudott haladni.

  • Mindhárom vezető hajó az északi part mentén jön vissza, a keszthelyi jelet még stabil elsőként kerülő RSM-et utolérte, sőt meg is előzte a Prospex-Delta, és a Process Solutions is megérkezett az RSM nyakára. A tempó viszont jelentősen visszaesett, szélkeresés zajlik, így az élmezőnyt jelenleg már inkább este 9 óra után várják Balatonfüreden. 

    Az egész Balatonon ritkán tapasztalt a szélcsend, a mezőny többsége pedig egy helyben áll, alig tudnak 1-2 kilométer/órás sebességgel haladni. 

  • Először a Brenta 38  – aki már ki is kötött Balatonfüreden – adta fel az 56. Kékszalagot, majd a Lelkész és a Loupiot elégelte meg a széltelenséget és fordított hátat a kenesei bójának – adta hírül blogján a Kékszalag. Hozzátették, a nyomkövető rendszer adatai szerint a verseny első hét és fél órájában mindössze 39 hajó jutott túl a Tihanyi-szoroson. Legutóbb a Sleepwalker, az Irokéz és a 100%, mögöttük a Prestige, az Obsession és a Szélvész.

  • A Kékszalag mezőnye beteríti a Balaton teljes hosszát, a mezőny Kenesétől Keszthelyig húzódik. A mezőny vége még nem kerülte a kenesei pályajelet, a mezőny eleje pedig már vette a keszthelyi bóját.

  • Az RSM vette az első helyen a keszthelyi pályajelet 15 óra 59 perc 52 másodperckor. Több mint 6 perces hátránnyal fordult a második helyen a Prospex-Delta. A második helyezettől szűk 3 perccel elmaradva a harmadik helyen fordult Keszthelynél a Process Solutions, tehát Litkey Farkasék.

  • A keszthelyi jel előtt az RSM jelentős előnnyel vezet, mintegy 2 kilométerrel előzi meg a második Prospex-Delta egységet. Az öbölbe még ennél is nagyobb különbséggel lépett be a vezető hajó, ám riválisai sokat hoztak rajta – számolt be a fejleményekről a Kékszalag blogja. 

  • A Kékszalag blogja alapján a pillanatnyilag karakteres északnyugati szélben már elhagyta Balatöngyörököt, és vezet az RSM, most Code 0-val haladnak, de korábban kisebb orrvitorlát is kellett használniuk a megerősödött szélben. Mögöttük körülbelül 600 méterrel pillanatnyilag második a Prospex-Delta, ők is Code 0-val jönnek, tőlük további 800 méterrel lemaradva harmadik a Process Solutions.

    Nagyon izgalmas az első helyért folyó küzdelem, folyamatosan változik a szél, és a táv nagy része még hátravan.

    A következő órák szélelőrejelzését nézve izgalmas visszaútra készülhetnek a vezető hajók. A friss északnyugati szél odarepíti őket Keszthelyig, aztán a bójavétel után megint repülhetnek körülbelül Badacsonyig. Utána pedig bizonytalan a helyzet, ez a gyengeszeles zóna a mezőny Keszthely felé tartó legnépesebb részét is alaposan lelassíthatja majd.

  • A vezető hajók a szigligeti öbölben friss, „egytalpazós” szélben haladnak Keszthely felé. A vezető RSM, a második Prospect-Delta és a harmadik Process Solutions a 12 csomó körüli észak-északnyugati szélben kissé ellépett a mezőnytől, és egyelőre külön meccset játszanak.

    Becslések szerint, bízva a délutáni jobb szélben, nagyjából arra számítanak a helyszínen, hogy az első katamaránok este 8-9 körül érhetnek vissza Balatonfüredre.

  • ....a hajók jelentős része még Kenese és Siófok között, az élmezőny a középső medencében tartózkodik, elsőként pedig az RSM érte el Badacsonyt. 

    Az RSM párharcot vív a Prospex Deltával: az RSM kicsit gyorsabb jelenleg, bejött, hogy északabbra húzott, számítva az északiasodásra. Picit hátrébb a Process Solutions jön, valamivel lassabb tempóval – számolt be a fejleményekről a Kékszalag blogja. 

  • És már Keszthely felé tart az első három helyezett. A Process Solutions fedélzetéről adott videós helyzetjelentést. Az éllovas még mindig az RSM, második a Prospex-Delta, harmadik pedig a Process. 

  • A szokásoknak megfelelően a Tagore sétány kikötői részén ezúttal is színes programok és tevékenységek várják az érdeklődőket. A fiatalabb korosztály egy kis vitorlásélményhez is juthat, és ki tudja: hátha itt kap majd ihletet a jövő Berecz Zsombora vagy Józsa Mártonja.

  • Tavaly 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel ért célba a jelenleg még élmezőnyhöz sem tartozó Fifty-Fifty, és mivel már több ideje vannak a hajók vízen, eldőlt, idén biztosan nem lesz rekorddöntés. Jelenleg élen a RSM, két üldözője pedig lőtávon belül a Prospex és Process Solutions.

    Az eredmények pedig folyamatosan frissülnek, jelenleg 60 hajó átfutási ideje érhető el a kenesei bójánál. És ki tudja, hol van még a vége...

  • A 42. Lidl Balaton-átúszás szervezői csütörtökön bejelentették, hogy a szombatra tervezett versenyt az eredeti időpontban nem lehet megtartani. További részletek itt!

  • Elfogyott a szél Zánkánál, így felértek az üldözők az éllovas Prospex-Deltára, Kaiser Kristóf csapatára. Az RSM így átvette az első helyet. A Process Solutions, tehát Litkey Farkasék 1 km-es távolságban követik a Prospex-Deltát – számolt be a Kékszalag blogján.

    A további sorrend:

    • Team Suzuki
    • Nanushka Forestay
    • AUDAXDjango
    • Team Kaáli

    A 8. helyen átért a tihanyi csőnél a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty is.

  • Míg a kenesei pályajelet az egytestűek közül a Raffica érte el elsőként, Siófok után helyet cseréltek, és a Principessa állt vezető helyen, a harmadik egytestű pedig a Lillafüred – írja a Kékszalag blogja a legfrissebb adatok szerint. Az abszolút sorrendben a Principessa a 8., a Raffica a 9. pozícióban tartózkodik, a 75-ös cirkáló pedig a 15. A címvédő Fifty-Fifty Keneséhez képest egy helyet visszaesve a 10. helyen hajózik.

    Tihanyi cső – sorrend:

    1. Prospex
    2. RSM
    3. Process
    4. Team Suzuki
    5. Nanushka
    6. Django
    7. Team Kaáli
  • Életkép a siófoki bójáról. A mezőny majdnem háromnegyede Almádi és Kenese közelében ragadt, az élen továbbra is a Prospex-Delta, a Process Solutions és az RSM hajózik, a többiek tőlük már kilométerekre le vannak maradva. 

  • A Prospex-Delta, tehát Kaiser Kristóf és csapata a nyomkövetés tanúsága szerint a déli part közelében már szerencsésen elkerülte a balatonföldvári kikötőépítés miatt levert cölöpsort, és egyelőre biztosan vezet – számolt be a fejleményekről a Kékszalag blogja.

    Az éllovas nagyon gyenge szélben, gyakorlatilag egy helyben állva vár a kedvező, dél felől várható szélre. Nincsenek jobb helyzetben az üldözők sem: pillanatnyilag második a Process Solutions Litkey Farkasékkal, harmadik az RSM Vándor Róberttel és csapatával. Ők egymás közelében vitorláznak, mintegy másfél kilométerrel lemaradva a vezető katamarántól.

  • Egy ló feltűnése mindig érdeklődést generál, nincs ez másként a Tagore sétányon sem, ahol a kitelepült helyi rendőröket két ló is elkísérte, az érdeklődő gyerekek legnagyobb örömére. Azért a lovakat nem volt mód kipróbálni. Jó, a rendőrmotorral sem lehetett menni egy kört, pedig igény lett volna rá.

  • Egyelőre nem tagja a közvetlen élmezőnynek a Kékszalag címvédője és időrekordere, a Fifty-Fifty. A kétárbócos katamarán a Kenese–Siófok közötti táv első harmadánál tartott még nemrég, pozíciója a 9., szorosan az előtte álló Triniteammel. Mindkét egység totál széltelenségben állt, csak időnként tudtak haladni.

  • Miközben a mezőny sűrűje még mindig a kenesei bója felé közelít. A Prospex-Delta motorosa jelentette, miután a katamarán első helyen hagyta el Siófokot, hogy kb. 3 óra alatt értek el a siófoki bójához. Tavaly ilyenkor már Keszthelyről fordult vissza a mezőny. A versenyzők a szélvadászatban a tihanyi cső után számítanak egy kis frissülésre.

    Az első helyen most a Prospex-Delta áll, második a Process Solutions, harmadik pedig az RSM. Helyszíni beszámolók szerint olyan hajók is egészen biztosan lesznek, amelyek az éjszakai órákig Keszthelyt sem fogják elérni, de estére jóval erősebb szelet várnak a Balatonon. 

  • Üstökösként robbant be a balatoni nagy katamaránozás forgatagába Virág Flóra, de a mai Kékszalagon mégsem hazánk legeredményesebb női kormányosa viszi már a Team Kaálit.

    Az ok: gyermekáldás van kilátásban, ráadásul elsőre mindjárt ikrek érkezése várható.

    A Kékszalagon a Team Kaáli kormányosa így Sallai Gábor, a csapat korábbi taktikusa lett – már múlt hét végén is ő volt kormánynál a Fehér Szalagon, amelyen harmadikként ért célba az egység –, míg a keszthelyi születésű vitorlázó helyét a hajóban egy nagyon fiatal versenyző, Ormai Koppány vette át. A 17 éves Ormai Koppány nem ismeretlenül került a hajóba, hiszen egyrészt a Fehér Szalagon már bizonyította rátermettségét, míg nevelőedzője Virág Flóra, Sallai Gábor, valamint a Racing Django taktikusa, Lovas Zsolt.

    Virág Flóra ikreire való tekintettel a Team Kaáli hajójának orrán, ikreket reptető gólyás matricával vesz részt a Kékszalagon. És hogy hol van a verseny alatt csapat kormányosa? Természetesen a vízen!

    Nem a versenyhajóban vagyok, hanem a kísérő két motoros egyikében, innen szurkolok a többieknek. Most leginkább azért, hogy legyen szelünk, mert nehézkesen haladunk, de nemcsak mi, hanem a mezőnyben mindenki

    – mondta az Indexnek Virág Flóra, akinek kormányzása mellett a Team Kaáli 2022-ben második helyen végzett.

  • A Raiffeisen Bank a Kékszalag névadó főszponzoraként gondolt a füredi sétányon korzózó érdeklődőkre is, akiknek ingyenes fagyival kedveskedik. Amíg a készlet tart…

    A csütörtöki hőfokot és a verseny tempóját látva nagy valószínűséggel már a győzteseknek sem marad.

  • Pillanatnyilag Process Solutions, RSM és Prospex Delta a sorrend, mindhárom modifikált AC45-ös katamarán, a szélcsendben pillanatnyilag a Prospex talált – Kaiser Kristóffal a kormánynál – a többiektől valamennyire északabbra kedvezőbb szelet, és kis sebességi fölénnyel támadja az előtte állókat – számol be a legfrissebb eredményekről tudósításában a Kékszalag blogja. 

    Hozzáteszik, a friss mért adatok szerint szép északnyugati szél fúj Keszthelyen és Szigligeten, 26-29 km/h lökésekkel tarkítva. Kérdés, mire odaér a mezőny eleje, mi marad belőle.

  • Emiatt pedig lényegében áll a mezőny. A rajt után több mint két órával a vezető helyen álló két katamarán – az RSM és a Process Solutions – idegtépő, szélcsendes zónába került. A legénység tagjai néha felállnak, hogy szelet nézzenek, félig betekert orrvitorlákkal próbálnak egyensúlyt találni a hajtóerő és a légellenállás között. 

    Áll az élmezőny, és mindenki némi frissülésre vár. 

  • A Kékszalag mezőnyének döntő többségét kitevő egytestű túrahajók – ahogy már rajtnál is látszott – az északi partnál próbálkoznak haladni a gyenge szélben. A nyomkövetőn is látható masszív tömeget képeznek a hajók Csopak és Almádi között a part alatt – írja a Kékszalag tudósításában.

    A hőmérséklet egyre magasabb, már stabilan 30 Celsius-fok körüli értéket mutat a hőmérő higanyszála, ami a legénységek számára is embert próbáló feladat a tavon. Ezt továbbá azt sem könnyíti, hogy rendkívül lassú a tempó, lassan 2 és fél órája volt a rajt, de az élmezőny még mindig nem jár Siófoknál.

  • Az élen vitorlázó katamaránok nagyon gyenge délkeleti, keleti szélben próbálnak haladni, de lényegesen vesztettek tempójukból. Jelenleg Balatonkenese és Siófok között haladnak pár csomós szélben. 

    Eközben a Prospex-Delta utolérte az éllovasokat, a csapat helyzetjelentése szerint Siófok felé nagyjából egyharmad távon óriási a csata a három AC-45 katamarán között (RSM, Process Solutions, Prospex).

    Az egytestű hajók nagy része ebben az időben éri el Balatonalmádi vonalát. A Raffica és a Principessa libera Balatonkenesénél verseng egymással.

  • Az egy évvel korábbi tempótól lényegesen elmaradnak a vezető hajók. A múlt évben a – mint később kiderült, győztes – Fifty-Fifty kerülte elsőként a kenesei pályajelet. A kétárbócos katamaránnak akkor alig több mint 36 perc kellett a Füred–Kenese szakasz megtételéhez, szemben a mostani több mint egyórás idővel – írja tudósításában a Kékszalag blogja.

    Jelenleg még mindig az RSM az éllovas, őt követi a Process Solutions, a harmadik a Prospex, negyedik pedig a címvédő Fifty-Fifty.

  • A rajt helyszínén, Balatonfüreden programokkal várják az érdeklődőket, így amíg zajlik a verseny, különböző programokkal is lehet tölteni az időt Balatonfüreden. A hőség ellenére több százan már kilátogattak a partra, a rajt pillanatában nagyjából 850 néző volt a helyszínen, az érdeklődőknek pedig azt ajánlják, hogy  nagyjából délután 2 órakor már jöjjenek ki a füredi mólóra, ha biztosan szeretnék látni a befutót. 

    450797830 1225635665460924 8382135778917738582 n
    Fotó: Krasz Emil/Index
  • A Prospex-Delta Sailing Team a kenesei bójánál harmadikként fordult, és sokkal élesebben vette azt, mint az előtte haladók, így nagyjából 100-150 métert faragott le hátrányából.

    Egyébként hozzávetőleges – azaz nem hivatalos – számítások szerint a vezető katamarán, az RSM egy óra és tíz perc alatt tette meg az első szakaszt, azaz a rajt és a kenesei pályajel közötti távot.