új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük egész napos kitartó figyelmüket, tartsanak velünk holnap is, az olimpia minden érdekes és fontos híréről beszámolunk itt az Indexen.

    Addig is jó pihenést kívánunk minden kedves olvasónknak.

  • A pénteki versenynapon kialakult az elődöntők párosítása, lejátszották a negyeddöntőket a párizsi olimpia férfi labdarúgótornáján. 

    Az egyik ágon a negyeddöntőben a Japánokat legyőző Spanyolország az eddig remeklő, a mai negyeddöntőben az Egyesült Államokat kiütő Marokkóval találkozik majd.

    A másik ágon a drámai büntetőpárbajban Paraguayt búcsúztató Egyiptom csaphat össze a hazai pályán szereplő Franciaország olimpiai csapatával, miután Thierry Henry együttese legyőzte a szintén végső esélyesnek tartott Argentínát (1–0) a péntek esti negyeddöntőben.

    Párizsi olimpia, férfi labdarúgótorna, negyeddöntők

    • Marokkó–Egyesült Államok 4–0
    • Japán–Spanyolország 0–3
    • Egyiptom–Paraguay 1–1 – tizenegyesekkel: 5–4
    • Franciaország–Argentína 1–0

    Elődöntők

    • Augusztus 5., 18.00 Marokkó–Spanyolország
    • Augusztus 5., 21.00 Franciaország–Egyiptom
  • A házigazda francia férfi kézilabda-válogatott 28–21-re legyőzte Argentínát a párizsi olimpia pénteki versenynapján, a csoportkör negyedik fordulójában.

    Első sikerükkel a címvédő és Európa-bajnok franciák megelőzték a magyar csapatot a B csoport tabelláján, vagyis Lékai Mátéék csak akkor jutnak a negyeddöntőbe, ha az utolsó fordulóban, vasárnap délután legyőzik őket.

    A nap záró meccsén Egyiptom legyőzte Norvégiát, ezzel bejutott a negyeddöntőbe.

  • Először nyert a görög válogatott a párizsi olimpia férfi kosárlabdatornáján.

    A 2008 óta első ötkarikás tornáján szereplő gárda kedden a tokiói játékokon harmadik helyezett Ausztráliát verte meg.

    A meccs legjobbja a Milwaukee Bucksszal NBA-bajnok Jannisz Antetokunmpo lett 20 ponttal.

    Az előzőleg nyeretlen csapatok összecsapásán Brazília könnyedén verte Japánt, amely három vereséggel búcsúzott Lille-től, míg a dél-amerikaiak harmadikok lesznek a B jelű kvartettben.

    A franciák elszenvedték első vereségüket a tornán, péntek este Németországtól kaptak ki a házigazdák, akik a második negyedben mindössze kilenc pontot szereztek.

    A három csoportból az első két helyen végzők mellett a két legjobb harmadik jut negyeddöntőbe.

    Olimpia 2024

    Férfi Kosárlabda

    Csoportkör, 3. forduló

    A csoport

    • Görögország–Ausztrália 77–71 (25-24, 28-12, 9-14, 15-21)
    • Kanada–Spanyolország 88–85 (19–19, 30–19, 15–18, 24–29)

    B csoport

    • Brazília-Japán 102–84 (31-20, 24-24, 22-29, 25-11)
    • Franciaország–Németország 71–85 (18–24, 9–24, 19–21, 25–16)
  • A +100 kilogrammos francia Teddy Riner lett pénteken a cselgáncs első négyszeres olimpiai bajnoka, miután a párizsi játékokon is aranyérmet szerzett.

    A 11-szeres világ- és ötszörös Európa-bajnok közönségkedvenc negyeddöntője botrányba fulladt a georgiai Guram Tusisvili ellen.

    A hazai dzsúdós a meccs harmadik percében hanyatt döntötte Tokióban olimpiai ezüstérmes riválisát, és ipponnal nyert.

    A meccsnek azonban nem volt vége, a kaukázusi dzsúdós még a földön fekve a lábával fellökte Rinert, majd felállva fenyegetően fölé tornyosult, és a térdével még egyszer fellökte.

    A mérkőzésvezető az eredményhirdetéskor leléptette a 29 éves Tusisvilit, aki így a vigaszágon sem küzdhetett tovább.

    Az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen lánggyújtóként közreműködő Riner a döntőben aztán egy látványos csípődobásra kapott ipponnal győzte le a világranglista-vezető dél-koreai Kim Mindzsongot.

    A 204 centis és 150 kilós francia óriás 2012-ben, 2016-ban és idén diadalmaskodott egyesben, Tokióban pedig csapatban nyert aranyat.

    Eddig a legendás japán Nomura Tadahiróval tartotta a legtöbb olimpiai diadal sportági rekordját.

    Női nehézsúlyban a brazil Beatriz Souza összesen hat világbajnoki ezüst- és bronzérem után felért a csúcsra, miután a fináléban ötödik összecsapásukon is legyőzte az izraeli Raz Herskót.

    A hétfős magyar küldöttség az 52 kilós Pupp Réka révén egy ötödik hellyel zárta az egyéni küzdelmeket az olimpia dzsúdótornáján.

    A válogatott szombaton a vegyes csapatversenyben lép majd tatamira, a 32 között Olaszország lesz az ellenfele, írja az MTI.

  • A férfi párbajtőrcsapat sikerével megszerezte második aranyérmét a magyar csapat, amely feljött az éremtábla 14. helyére.

    Az élen Kína áll 13 arannyal, érdekesség, hogy a franciák (36) és az amerikaiak (43) is több érmet szereztek az éllovasnál (30).

    Külön érdekes, hogy az Egyesült Államok a legtöbb éremmel még a dobogón sincs összesítésben.

    Érmek a 2024-es olimpián

    OrszágAranyEzüstBronzΣÖsszesen
    1.Kína 13 8 9 30
    2.Franciaország 11 12 13 36
    3.Ausztrália 11 6 5 22
    4.Egyesült Államok 9 18 16 43
    5.Nagy-Britannia 9 10 8 27
    6.Japán 8 4 6 18
    7.Koreai Köztársaság 7 5 4 16
    8.Olaszország 5 8 4 17
    9.Hollandia 4 3 2 9
    10.Kanada 3 2 6 11
    11.Németország 2 3 2 7
    12.Románia 2 3 1 6
    12.Új-Zéland 2 3 1 6
    14.Magyarország 2 2 1 5

    A teljes éremtáblát itt böngészheti!

  • Péntek este is méltán szegeződtek a szemek a párizsi olimpiai úszódöntőkre, ugyanis 200 méter vegyesen és 50 méter női gyorsúszásban is olimpiai bajnokot hirdettek. 

    Az este fő attrakciója így érthetően a franciák sztárjára, Léon Marchand-ra szegeződtek, aki ezúttal sem okozott csalódást. Hiszen negyedik számában sem talált legyőzőre a házigazdák úszóklasszisa, aki pénteken 200 méter vegyesen diadalmaskodott a párizsi olimpián. Az ezüstöt a brit Duncan Scott, a bronzérmet pedig a kínai Vang Sun zsebelte be.

    Férfi 50 méter gyorson Cameron McEvoy diadalmaskodott, ebben a számban az olimpiák történetében először avattak ausztrál úszót győztesnek. Másodikként a brit Benjamin Proud csapott a célba, a dobogó harmadik fokára pedig a francia Florent Manaudou állhatott fel.

    Az ausztrál Kaylee McKeown megcsinálta a dupla duplát, Tokióban és most Párizsban is megnyerte a 100 és a 200 méteres hátúszást – pénteken világcsúcstartóként ezúttal a hosszabb távon diadalmaskodott. A versenyszám ezüstérmét az amerikai Regan Smith, a bronzot pedig a kanadai Kylie Masse nyakába akasztották.

  • A legutóbb második helyezett kínai vegyes páros nyerte az aranyérmet a tollaslabdázóknál a párizsi olimpián – számolt be róla az MTI.

    Cseng Sze-vej és Huang Ja-csiong három éve Tokióban a honfitárs kettős, Vang Ji-liu és Huang Tung-ping mögött szerzett ezüstérmet, ezúttal viszont a dobogó felső fokára álltak azt követően, hogy magabiztosan kerekedtek a dél-koreai Kim Vonho, Dzsong Naün duó fölé.

    A bronzérmet – akárcsak három éve, számukra hazai pályán – a Vatanabe Juta, Higasino Arisza kettős szerezte meg. A harmadik helyért játszott mérkőzésen a japán duó egy sima és egy szoros szettben felülmúlta a világbajnoki címvédő Szo Szüngdzse, Cse Jujong dél-koreai párost.

    Tollaslabda, vegyes páros

    1. Cseng Sze-vej, Huang Ja-csiong (Kína)

    2. Kim Vonho, Dzsong Naün (Koreai Köztársaság)

    3. Vatanabe Juta, Higasino Arisza (Japán)

    A döntőben:

    Cseng Sze-vej, Huang Ja-csiong - Kim Vonho, Dzsong Naün 2:0 (8, 11)

    A 3. helyért:

    Vatanabe Juta, Higasino Arisza-Szo Szüngdzse, Cse Jujong (Koreai Köztársaság) 2:0 (13, 20)

  • Belgium 3–3-as döntetlent játszott a csoportkör zárófordulójában Argentína ellen a párizsi olimpia férfi gyeplabdatornáján, így veretlenül várja a vasárnapi negyeddöntőt.

    A házigazda franciák 5–2-re kikaptak a szintén búcsúzó dél-afrikaiaktól, ezzel négy vereséggel és egy döntetlennel fejezték be a tornát, írja az MTI.

  • A férfiaknál mindhárom érem francia versenyző nyakába került a BMX-esek tömegrajtos versenyében a párizsi olimpia pénteki napján, a nőknél az ausztrál Saya Sakakibara győzött.

    A Saint-Quentin-en-Yvelines-i BMX Stadionban mindkét nemnél 24-24 versenyző szerepelt, a fináléban pedig nyolcan vettek részt.

    Először a férfiak fináléját rendezték, ebben a francia Joris Daudet diadalmaskodott, a hazai közönség örömére két honfitársát, Sylvain Andrét és a világbajnoki címvédő Romain Mahieu-t megelőzve.

    A nőknél magabiztos fölénnyel nyert Sakakibara, az ezüstöt a holland Manon Veenstra, a bronzmedált a vb-ezüstérmes svájci Zoe Claessens viheti haza. A címvédő és világbajnok brit Bethany Shriever nagy meglepetésre csupán nyolcadik lett a döntőben, írja az MTI.

  • Kétség kívül az idei olimpia ezen napjait a női bokszolók mezőnyében nagy port kavaró algériai ökölvívóról, Imane Helifről szól minden, azóta pedig a magyar közvéleményt is nagyban megosztja a biológiailag férfinek tartott sportoló esete, amióta kiderült, hogy a következő fordulóban Hámori Luca lesz az ellenfele.

    Az esetről ezúttal a már visszavonult olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, Bárdosi Sándor is elmondta a véleményét az MCC Feszten a Mandinernek adott interjújában.

    Az lenne korrekt, ha visszaléptetnénk Lucát, ez egy agyrém. Az algériai lányokat ver, tesz tönkre, ezzel megcsúfolva az olimpia szellemiségét. Nem véletlenül nem engedték elindulni a világbajnokságon. Valahol ez aljasság és bolondság

    – vélekedett Bárdosi, aki szarkasztikusan azt is hozzátette, hogy várja, hogy női szertornában a férfiak induljanak.

  • Egyre nehezebb szavakat találni az amerikai Katie Ledecky teljesítményére, aki szerda este rekorddal nyert a női 1500 méter gyors versenyében, ezzel pedig megszerezte pályafutása nyolcadik olimpiai aranyérmét.

    Ehhez mérten nem csoda, hogy a csapattársak és a család mellett az egész hazája büszke volt az elért eredményre, amelyhez még az Egyesült Államok korábbi elnöke, Barack Obama is gratulált közösségi oldalán. 

  • Joshua Cheptegei ugandai világcsúcstartó nyerte a férfi 10 000 méteres síkfutást pénteken a párizsi olimpián.

    Több mint a táv feléig az etióp hármas uralta a versenyt, a világ idei legjobb idejével rendelkező Yomif Kejelcha pedig egyre inkább fokozta a tempót, majd egy kis időre átadta a vezetést címvédő honfitársának, Selemon Baregának.

    Az utolsó három körre fordulva Berihu Aregawi állt az élre, ám a hajrában az ugandai világcsúcstartó, Joshua Cheptegei is megindult, a mezőny nem tudta tartani vele az iramot, így végül 26:43.14 perces olimpiai rekorddal elsőként haladt át a célvonalon.

    Cheptegei mögött a második helyen a címvédő Barega, valamint a remekül hajrázó amerikai, Grant Fisher végzett harmadikként, írja az MTI.

    Párizs 2024

    Atlétika

    Férfi 10 000 méteres síkfutás

    1. Joshua Cheptegei (Uganda) 26:43.14 perc – olimpiai rekord
    2. Selemon Barega (Etiópia) 26:43.44 p
    3. Grant Fisher (Egyesült Államok) 26:43.46 p
  • A ma esti elődöntőben futamgyőztesként, és az összesítésben is legjobb idővel harcolta ki a döntőbe jutást Milák Kristóf 100 méter pillangón, míg a másik futamban szintén a finálé kiharcolásáért úszó Kós Hubert a futamának nyolcadikjaként, és összesítésben a 16. helyen zárta a számot. 

    A tegnapi 200 méteres hátúszás döntőjében olimpiai aranyat szerző Kós Hubert a pénteki elődöntő után az Indexnek is értékelt, nyilatkozatában pedig arra is kitért, hogy miben segítette az úszás előtt a hozzá hasonlóan jelenleg szintén egyszeres olimpiai bajnok Milákot. 

    A teljes nyilatkozata ide kattintva olvasható. 

  • Annak ellenére, hogy már több mint egy hete elstartolt a párizsi olimpia, a női bokszolók botránya, és a Szajna megkérdőjelezett vízminősége mellett továbbra is a nyitóünnepségen történtektől hangos az internet. Ahogyan arról beszámoltunk, a ceremónia keretein belül történteken több egyház is felháborodott, az interneten pedig a mai napig is vírusszerűen terjednek a művészek által bemutatott performanszok. 

    A párizsi olimpia szervezői emiatt korábban már elnézést kértek mindenkitől, akik sértőnek találták – többek között Az utolsó vacsora című festmény újraálmodását –, az internet azonban – mint tudjuk – nem felejt, a művészek így azóta is komoly abúzusnak vannak kitéve az online térben. 

    Emiatt a szervezők ezúttal nem bocsánatkérés miatt, hanem sokkal inkább támogatásukat kifejezve szólaltak fel a témában. 

    Az olimpia szervezői teljes mértékben támogatják a nyitóünnepséget megalkotó Thomas Jollyt, valamint a művészeit az ellenük irányuló támadásokkal szemben

    – mondta az olimpia egyik szóvivője az AFP-nek.

    A francia nyomozók emellett vizsgálatot indítottak, miután Jolly, aki nyíltan meleg, internetes zaklatás miatt panaszt tett az ünnepséget követően – közölték pénteken az ügyhöz közel álló források. A párizsi ügyészség közleményéből az is kiderült, hogy a szervező már kedden is

    a hatóságokhoz fordult, miután a közösségi médiában olyan fenyegető és sértő üzenetek célpontjaivá váltak, amelyek kritizálták szexuális irányultságát és tévesen feltételezett izraeli származását. 

    A nyomozók Barbara Butch francia DJ és LMBTQ-aktivista hasonló panaszait is vizsgálják, aki az egyik vitatott jelenetben szerepelt. Ügyvédje azt mondta, hogy „halállal, kínzással és nemi erőszakkal fenyegették meg”.

  • A +100 kilogrammos francia Teddy Riner lett pénteken a cselgáncs első négyszeres olimpiai bajnoka, miután a párizsi játékokon is aranyérmet szerzett – adta hírül az MTI.

    A 11-szeres világ- és ötszörös Európa-bajnok közönségkedvenc negyeddöntője botrányba fulladt a georgiai Guram Tusisvili ellen. A hazai dzsúdós a meccs harmadik percében hanyatt döntötte Tokióban olimpiai ezüstérmes riválisát, és ipponnal nyert. A meccsnek azonban nem volt vége, a kaukázusi dzsúdós még a földön fekve, a lábával fellökte Rinert, majd felállva fenyegetően fölé tornyosult, és a térdével még egyszer fellökte. A mérkőzésvezető az eredményhirdetéskor leléptette a 29 éves Tusisvilit, aki így a vigaszágon sem küzdhetett tovább.

    Az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen lánggyújtóként közreműködő Riner a döntőben aztán egy látványos csípődobásra kapott ipponnal győzte le a világranglista-vezető dél-koreai Kim Mindzsongot. A 204 centis és 150 kilós francia óriás 2012-ben, 2016-ban és idén diadalmaskodott egyesben, Tokióban pedig csapatban nyert aranyat. Eddig a legendás japán Nomura Tadahiróval tartotta a legtöbb olimpiai diadal sportági rekordját. Női nehézsúlyban a brazil Beatriz Souza összesen hat világbajnoki ezüst- és bronzérem után felért a csúcsra, miután a fináléban ötödik összecsapásukon is legyőzte az izraeli Raz Herskót.

    A hétfős magyar küldöttség az 52 kilós Pupp Réka révén egy ötödik hellyel zárta az egyéni küzdelmeket az olimpia dzsúdótornáján. A válogatott szombaton a vegyes csapatversenyben lép majd tatamira, a 32 között Olaszország lesz az ellenfele.

    Cselgáncs

    nők, +78 kg

    1. Beatriz Souza (Brazília)

    2. Raz Hersko (Izrael)

    3. Kim Hajun (Koreai Köztársaság) és Romane Dicko (Franciaország)

    férfiak, +100 kg

    1. Teddy Riner (Franciaország)

    2. Kim Mindzsong (Koreai Köztársaság)

    3. Temur Rahimov (Tádzsikisztán) és Aliser Juszupov (Üzbegisztán)

  • Siklósi Gergelyé az utolsó pont, olimpiai bajnok Magyarország (25:26)!

  • Siklósi Gergely az olimpiai bajnok Kano ellen 20:18-as előnyről kezdett az utolsó asszóban. A japán testre találva szépített, majd két percen belül egyenlített is (20:20).

    Nagyon beszorult a magyar, próbált is váltani egálnál, ez elsőre egy együttes találatot jelentett 1:28-cal a vége előtt (21:21).

    1:03-hoz érve visszaszúrással lett Siklósié a pont (21:22), 0:36-nál pedig a jobb felkarra helyezett el tust (21:23).

    0:30-nál együttes jött (22:24), bár Siklósi videót kért – hiába.

    0:24-nél Kano megindul, mellre szúr, miután Siklósi nem talált, 23:24.

    0:11-nél még egy együttes, 24:25.

    7 másodperchez érve Kano támadásával talál, 25:25.

  • A nyolcadik asszóban Nagy Dávid Jamada ellen érkezett vissza a pástra, pár remek védekezés után ellenfele talál testre (17:17).

    A passzív határához érve mi kerültünk támadási kényszerbe, 40 másodperc környékén Nagy egy tussal hozza jó helyzetbe a mieinket (17:18). 

    1:02-vel a vége előtt Nagy parádés csuklótalálattal jelentkezik, 0:22-nél pedig óriási támadással lepi meg ellenfelét, 17:20!

    Az utolsó szó Jamadáé, kardozóként tört ki, 18:20.

  • Koch Máté együttes találattal kezd Komata ellen (12:15), de ezt követően kicsit megreked a szekerünk, a távol-keleti két tust is lefaragott a hátrányból (14:15).

    Komata szép hárítás után újra eltalálja Koch Mátét, az utolsó perchez érkezve pedig még egy együttes jön (16:16). 

    0:33-nál Koch testre szúr, ezzel visszaveszi az előnyt (16:17), de ezt az asszót így is Japán hozza 5:3-ra.

  • Kétség kívül bizakodásra okot adó időeredménnyel nyerte meg Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás harmadik előfutamát péntek délelőtt, amelyben Kós Hubert negyedikként zárt. Előbbi 50.19 másodperccel ért célba, utóbbi 51.58 másodperccel, így Milák a legjobb idővel, Kós pedig 14. helyen jutott be az esti elődöntőbe.

    Utóbbi, a tegnap óta olimpiai bajnok Kós Hubert a futamot követően elmondta: nagyon sokáig nem tudott elaludni, annyira pörgött az agya a csütörtök esti győzelmén, így a ma esti már örömúszás számára, hiszen tegnap megcsinálta, amiért jött, ennél többet pedig nem is kérhetne – de persze örülne, ha újabb döntőt úszhatna. 

    Ezért pedig Kós mindent meg is tett a péntek esti elődöntőben, amelynek első futamában szerepelt. A visszafogottabb kezdést követően ötödikként fordult, ám a magyar úszó a végére láthatóan elfáradt, és a rendkívül gyors mezőnyben végül a nyolcadik helyen végzett 52.22-es idővel – így szinte minden esélye elszállt a holnapi döntőt illetően. 

    A második elődöntőben medencébe ugró Milák Kristóf a rá jellemző erős és magabiztos kezdéssel úszott az első hosszon,  és ötven méter után ehhez mérten az élen fordult a hajrára. 

    Elképesztő, vélhetően mégis tartalékos úszásának köszönhetően ezúttal sem talált legyőzőre Milák Kristóf a mezőnyben, és

    50.38-as idővel megnyerte a futamot, és az első helyen jutott a döntőbe. 

    Kós Hubert a két elődöntő eredményeinek összesítése után a 16. helyen zárt.

  • Nagy Dávid először vív ezen az olimpián, épp az olimpiai bajnok ellen debütál. Az Andrásfi helyére érkező magyar könyökre talál fél perchez közeledve (9:13), majd Kano ellen elhaladva visszaszúr, ötre növelve az előnyt (9:14).

    Nagy rövid támadása után a másodjára elinduló japán szépít, a hirtelen aktívvá váló lábmunkák mellett szépen hárítja a magyar támadását, így visszajön kettőre (11:14).

  • Siklósi Erik Komata ellen érkezett a második asszójára, 38 másodperc után hasra szúrt a japán (8:10), de egy vállra érkező találattal felel a magyar, így megint közte három (8:11).

    Mivel az ellenfél van hátrányban, mennie kell előre, különben a következő passzívnál kikapna, ezt kihasználva ismét Siklósi szúrt jól, 8:12-re módosítva az állást.

    Komata jobb vállra szúr egy egylámpásat, öt asszó után így három a differencia a felek között (9:12).

  • Jamada ellen újabb lábszúrással kezdett Koch Máté, majd az újabb sikeres támadás is az övé (6:9)!

    Egy perchez érve leszaladt a pástról, de eközben nem tudta megszúrni a japán, Koch szép védekezésből pedig remekül vált támadásra, 6:10.

    A passzív határához közeledve Jamada is megszerezte első tusát az asszóban, így Koch újra háromtusos előnyben adja át a helyét.

  • A hatodik asszó lesz az övé.

  • Komata ellen vív. Ahogyan az első asszóban, itt is passzív vívással indítunk, mivel ez mindkét csapatnak a második sárgája volt, 3:6-ra módosult az állás.

    Aktívabbá is vált a japán (4:6), majd egy együttes találat után maradt a közte kettő (5:7). Komata érezte, hogy mennie kell előre, egyre faragta Japán hátrányát (6:7).

  • A világbajnok Koch Máté az olimpiai bajnok Kano Koki ellen vívott a második asszóban. Egy remek hárítás utáni feltartószúrással Koché lett az első tus (1:3), majd a francia üdvrivallgás közepette lábra is sikeres volt a magyar támadása (1:4). 1:18-cal a vége előtt szakadt meg a négytusos szériánk, Kano villámgyors szúrásával (2:4). 

    Koch remek védekezések után fél perccel az asszó vége előtt újra eredményesen támadott (2:5), így 3:1-gyel hozta ezt a szakaszt.

  • Egy jó negyedóra csúszással vette kezdetét a Japán elleni finálé. Siklósi Gergely és Jamada összecsapása passzivitással indult, mindkét vívó kapott egy sárgát egy perc után. Az első pont az ázsiaké lett, szép hárítás után talált be Jamada (1:0), de két perchez érve Siklósi támadása is eredményes lett (1:1). 27 másodperccel az asszó vége előtt csuklóra talált a magyar vívó, így előnnyel cserélhetünk.