Super Bowl jön vagy a nyugdíj

2013.01.20. 11:51

Vasárnap este kilenctől a San Francisco 49ers az Atlanta Falcons ellen, hétfő hajnalban a New England Patriots pedig ismét a Baltimore Ravens ellen küzd meg a Super Bowlba jutásért, ahol akár két veterán is összecsaphat, mielőtt visszavonul. Két hét maradt a szezonból.

Tavaly az NFL-idény egyik legnagyobb személyes drámájával zárult az AFC döntője, ahol az ideihez hasonlóan a Ravens és a Patriots találkozott. A meccs legvégén 23-20-ra vezettek a New England-iak, a baltimore-i csapat 32 yardról végezhetett el mezőnygólt, már mindenki készült a hosszabbításra. A Ravens rúgója azonban csúnyán melléküldte a labdát a csapattársak legnagyobb döbbenetére, így a Patriots ment a Super Bowlba, ahol két héttel később a Giantstől kaptak ki.

Cundiffot azóta már a harmadik csapatból rúgták ki, de az nem kizárt, hogy a vasárnap esti AFC-döntő hasonlóan szoros lesz. A Brady által vezetett Patriots az elődöntőben viszonylag simán lelépte a Texanst, igaz, a végére kiengedtek, de a támadójátékuk ezúttal is ellenállhatatlan volt, földön és levegőben is.

A Ravensnél viszont Ray Lewis lehet a motiváló erő a csapattársak számára. A 37 éves védő a szezon végén abbahagyja, a klub egyik legnagyobb legendájáért mindenki erőn felül akar majd teljesíteni, és ő is biztosan ugyanolyan kegyetlenül fog vadászni az ellenfelekre, mint a Broncos elleni drámai elődöntőben. Kimerültebbek viszont biztosan a baltimore-iak lesznek, a Wild Card-hétvégén kezdtek, a Broncost pedig csak kétszeri hosszabbítás után sikerült lenyomni, viszont Manningék skalpja a búcsúzó Ray Lewisszal együtt nagy lökést adhat. A Ravensnél sok a sérült, a Patriotsnál viszont a szezon egyik legjobja, a tight end Gronkowski nem lehet ott a pályán.

Az NFC-döntőjében ismét csak egy lépésre lesz a Super Bowltól a San Francisco 49ers, tavaly a későbbi győztes New York Giants állja útjukat, most azt a Falconst kéne legyűrni, amely az előző kör talán legizgalmasabb meccsét játszotta a Seattle Seahawks ellen.

A 49ers irányítója, Colin Kaepernick most az NFL legizgalmasabb jelensége. A szezon felénél kényszerből beugró kétméteres játékos az elődöntőben futásaival szedte szét a Green Bay Packerst, vezetésével élmény nézni a San Francisco-iak támadójátékát, őt kéne levenniük a hazaiaknak.

Ünnepel-e újra Kaepernick?
Ünnepel-e újra Kaepernick?

A másik oldalon viszont Matt Ryan bizonyította végre a rájátszásban, hogy lehet rá számítani. Az atlantai csapat quarterbackje azok után, hogy csapata húszpontos előnyt adott le a Seattle Seahawks ellen az elődöntőben, és került hátrányba, harminc másodperccel a meccs vége előtt hozta mezőnygól-helyzetbe csapatát.

Kellett ehhez a veterán tight end, Tony Gonzalez fontos elkapása is a pálya félénél, aki utólag azt mondta, az volt karrierje legfontosabb megmozdulása. Végül a sikeres rúgással jutottak tovább. Lewishoz hasonlóan a szezon végén valószínűleg ő Gonzalez kiszáll, tizenhat szezon után Super Bowl-győzelemmel a zsebben vonulna vissza, ha már a múlt héten életében először nyert a rájátszásban.

A konferenciadöntők egyetlen fontos mozzanatáról sem marad majd le, a meccseket vasárnap este kilenctől az Index online közvetíti.