2m, 136kg: hálát adhatunk ezért a testért

2013.04.30. 08:34

Lawrence Okoye 12. helyen végzett a londoni olimpián diszkoszvetésben, semmilyen amerikaifutballos tapasztalata nincs, mégis elvitte az egyik legnagyobb NFL-klub.

A hétvégi drafton a hét körben ugyan egyik csapat sem választotta ki, de a februárban Super Bowl-résztvevő San Francisco 49ers szabadon igazolhatóként már lecsapott rá, három évre írhat alá.

Okoye felépítése ámulatba ejtette a csapat edzőjét, Jim Harbaugh-t, aki defensive endként számolhat majd a játékossal. „Egy igazi Adonisz, egyszerűen fantasztikus a fizikuma, a Teremtőnk egy gyönyörű embert alkotott" - mondta a februári döntőt elvesztő edző.

A 21 éves Okeye azért tud mire építeni, éveken át rögbijátékos volt, mielőtt a diszkoszvetésre váltott, amiben U23-as Európa-bajnok lett. A számban az olimpiai 12. helyét nagy csalódásként élte meg, de Rióban javítani akart. Aztán márciusban bejelentette, hogy szeretne profi amerikaifutballista lenni. El is ment egy erőfelmérőre, ahol 4,78 másodperces idővel futotta a 40 yardos sprintet. Több NFL-es csapat érdeklődését is felkeltette.

„Apránként felépítjük, látom előre, hogy menni fog neki, nagyon izgalmas lesz" - tette hozzá Harbaugh, miután megegyeztek a játékossal. Okoye fizikuma valóban tökéletes ahhoz, hogy védő legyen, két méter magas és százharminchat kiló, félelmetes izomzattal.

A csapat védekezésért felelős edzője, Jim Tomsula szerint az Okoya-kísérlet mindenképp megér egy próbát, ráadásul neki van is rutinja abban, hogyan lehet kevésbé tapasztalt játékosokból csapatot faragni - kilenc éven át dolgozott európai amerikaifutball-kluboknál.

A 49ersnek volt másik kockázatos draftválasztása is, megszerezték azt az óriási tehetségnek tartott Marcus Lattimore-t is, aki fél éve horrorsérülést szenvedett egy egyetemi meccsen, és elszakadtak a térdszalagjai. Felépülése jól halad, igaz a szezon nagyrészét valószínűleg a rehabilitációval tölti majd.