28 pontról jött vissza az Indianapolis, utolsó másodpercben fordított a New Orleans

2014.01.05. 09:01

A Wild Card-forduló első két mérkőzése hihetetlen izgalmakat hozott, összesen 3 pont döntött a továbbjutásról. Az Indianapolis Colts 28 pontos hátrányból állt fel és nyert, a New Orleans Saints pedig az utolsó másodpercben ejtette ki a Philadelphia Eaglest.

Andrew Luck és az Indianapolis Colts csodát tett a Kansas City Chiefs ellen az NFL rájátszásnak első mérkőzésén, ugyanis 28 pontos hátrányból fordították meg a találkozót – ilyenre korábban csak egyszer volt példa, még 1993-ban, amikor a Buffalo Bills 35-3-ról egyenlített, majd nyert a hosszabbításban a Houston Oilers ellen.

A Kansas City Chiefs számára annak ellenére remekül indult a rájátszás, hogy már az első támadás során agyrázkódást szenvedett az a Jamaal Charles, aki az alapszakaszban szerzett yardjaik harmadát hozta. A futójátékos nélkül is remekül haladtak azonban az első félidőben, kihasználva a hazaiak rengeteg hibáját.

A Colts védelme jóformán átjáróház volt és Luck is eladott egy labdát (majd a második félidőben még kettőt), míg a Chiefsnél Alex Smith remekül irányított és alig két perccel a harmadik negyed kezdése után már 38-10-re vezetettek.

Ekkor viszont valami összeállt az Indianapolisnál, a védelem rendre megállította a vendégeket, Luck pedig a további két eladott labda ellenére rengeteget javult. A Chiefs dolgát az is nehezítette, hogy Charles után több másik meghatározó játékos is kiesett, például a Charlest helyettesítő Knile Davis is, ezt pedig nem bírták ki.

A Colts hatalmasat hajrázott, bár időnként óriási szerencséjük is volt, például amikor a Donald Brown által elejtett labda pont Luck kezében kötött ki, akinek csak be kellett vetődnie az end zone-ba a touchdownért. A hazaiak négy és fél perccel a vége előtt átvették a vezetést 45-44-nél, ami a végéig már nem is változott.

Andrew Luck's cant miss play

A Kansas City ezzel sorban 8. rájátszás-mérkőzését bukta el, utoljára 1994-ben tudtak nyerni. A találkozón szerzett 89 pont a harmadik legtöbb a rájátszásban, a két csapat 1049 yardja azonban új csúcsot jelent. Hogy ki lesz az Indianapolis ellenfele az Amerikai Főcsoport-elődöntőben, az a vasárnapi Chargers-Bengals mérkőzés továbbjutójától függ.

A Nemzeti Főcsoportban (NFC) hiába találkozott a liga második és negyedik legjobb támadóalakulata, a pontok csigalassúsággal gyűltek csak. Az első mezőnygólra a második negyed közepéig kellett várni, amikor a Saints 36 yardról volt eredményes.

Az Eagles nem sokkal később fordítani tudott, a szünetre pedig 7-6-os hazai vezetéssel mentek, a harmadik negyed elején azonban két gyors támadással megszerezte a vezetést a Saints.

A Philadelphia 20-7-es hátrányból össze tudta kapni magát és 24-23-ra meg is fordították az eredményt, de túl korán. Drew Breesnek és csapatának közel 5 perce volt arra, hogy legalább egy mezőnygólt összehozzanak – ezt pedig meg is tették, tudatosan úgy építve fel a támadást, hogy a végén egyetlen másodpercet se hagyjanak az Eaglesnek arra, hogy újból próbálkozhassanak.

A New Orleans Saints idegenbeli, 26-24-es győzelmével a Seattle Seahawks ellen játszhat majd a rájátszás következő fordulójában.

NFL, Wild Card forduló, 1. játéknap

Kansas City Chiefs-Indianapolis Colts 44-45

New Orleans Saints-Philadelphia Eagles 26-24