Az év meccse után jutottak a Super Bowlba

2014.01.20. 04:31

A Seattle Seahawks drámai meccsen verte a San Francisco 49erst, ezzel bejutott a Super Bowlba. Ellenfelük a New England Patriotsot simán verő Denver Broncos lesz. 

A seattle-i San Francisco 49ers–Seattle Seahawks NFC-döntőt az újgenerációs irányítók csatájára élezték ki, az is várható volt viszont, hogy a védelmeken rengeteg múlik. Különszámnak ígérkezett, a földrengést okozó Marshawn Lynch futó és a 49ers-védelem mit kezd majd egymással, de nem ő kapta az első komoly ütést.

Az utóbbi hetekben látványosan visszaesett Russell Wilson Seattle-irányító a meccs első akciójánál elvesztette a labdát, a 49erses Aldon Smith verte ki a kezéből, ezután mezőnygóllal 3-0-ra vezettek a vendégek. A másik oldalon az idény végére formába lendült Colin Kaepernick irányító egymás után vállalta be a futásokat, ez akkor még nem ért pontokat San Franciscónak, de a megindulások figyelmeztetők voltak a hazaiaknak. 

A folytatás a védelmekről szólt, a Seahawksnál hiába voltak Wilsonnak biztató megmozdulásai, nem sikerült épkézláb támadást vezetniük. A 49ersnél a futások csak akkor nem akadtak meg, amikor Kaepernick vállalta be őket. Olyannyira, hogy a második negyedben 58 yardos futást hozott össze, ezeket az alapszakaszban hónapokon át hiányolták tőle. Most megcsinálta, a támadás vége Dixon repülése után touchdown lett, már 10-0 volt a vendégeknek.

Colin Kaepernick 58 yard run in 2014 NFC Championship game vs the Seattle Seahawks.

A vendég védők Wilsont többször földbe döngölték, ám a második negyed felénél kezdett magára találni az irányító, a kiosztott egy 51 yardos passzt Baldwinnak, a támadásnak mezőnygól lett a vége (10-3). A félidő végéig a kiegyensúlyozott és kíméletlen 49ers-védelemnek köszönhetően maradt a hétpontos különbség a csapatok között.

A folytatásban kezdett összeállni a Seahawks. Marshawn Lynch futásai is működtek, aztán jött a seattle-i közönség által annyira várt hatalmas megindulás, a running back előtt megnyílt a fal, 40 yardot rohant a 49ers endzone-jáig megállíthatatlanul, egyenlített a Seahawks.

Marshawn Lynch scores 40 yards TD vs 49ers in NFC Championship

De Colin Kaepernick sem vett vissza. Futott, elvesztette a labdát, ami szerencséjére náluk maradt, a következő támadásból pedig öt védő között, felugorva adott 26 yardos touchdown passzt Boldinnak (17-10). A Seahawks ezúttal csak egy mezőnygóllal tudott válaszolni, igazi rájátszásbeli adok-kapokba ment át a meccs.

Az utolsó negyed elején jött a fordulópont. A Seattle neki akart menni egy mezőnygólnak, majd inkább időt kértek, és visszament a támadóegység, negyedik és hétről Wilson remek touchdown-passzt dobott az endzone-ba Kearse-nek, 20-17-re vezettek. A hajrában a 49ers és a Seahawks is labdát vesztett, a vendégek egy yardra saját endzone-juknál szerezték vissza, közben elvesztették a szörnyű térdsérülést szenvedő Bowmant. A San Francisco a fordításért mehetett volna, de Kaepernick rossz passza után a seattle-i Chancellor leszedte a labdát, a hazaiak kapták meg a lehetőséget. A támadás vége mezőnygól és 23-17-es hazai vezetés lett, de még volt négy perc.

A 49ers jól haladt előre a meccs utolsó támadásánál, de 22 másodperccel a vége előtt Colin Kaepernick passzát leszedték a védők, ezzel minden eldőlt, az interception után 23-17-re nyerte a végig izgalmas meccset a Seattle. Két hét múlva történetük második Super Bowlját játsszák.

Colin Kaepernick throws an interception to end the game 1/19/14

Tizenöt éve vártak erre Denverben

Meglehetősen nehezen indultak be a csapatok Denverben az AFC döntőjében, aztán Peyton Manning és a Broncos törte meg jeget négy perccel az első negyed vége előtt. A vendég New England Patriots szinte alig haladt, ezután is szinte végig komoly akadályba ütköztek a Broncos védelmében.

Manningék egy hosszú (73 yardos) támadás végén Prater mezőnygóljával jutottak vezetéshez, a második negyed elején ennél is hosszabb, 93 yardos támadást raktak össze. Ez volt a leghosszabb támadásuk az egész idényben, a végén pedig az alapszakaszban szinte minden passz rekordot megdöntő Manning átadásával jött a touchdown, Tamme-nek, egy yardról. Válaszul a Patriots egyetlen értékelhető akciója jött, három jó passzal elverekedték magukat a Denver 20-asán belülre, ott azonban egy sack megállította őket, Gostkowski rúgása után csak 10-3-ra zárkóztak.

Innentől kezdve viszont a Broncos akarata érvényesült. Még a szünet előtt jött újra Prater, aki 35 yardról is berúgta – ezzel 13-3 volt a hazaiaknak. A harmadik negyed kezdéseként újabb touchdownt szereztek a hazaiak, Manning másodjára már Demaryius Thomast választotta, aki a rajta védekező Aqib Talib sérülése után remekül játszott. A Patriots hiába jutott el újra közel a pontszerzéshez, negyedik kísérletre megállította őket a Denver, a harmadik negyed végén már 20-3 volt az állás. Nem sokkal később Prater harmadik mezőnygóljával már húszpontos előnyük volt Manningéknek.

Tom Brady touchdownt futott
Tom Brady touchdownt futott

Akárcsak a Chargers elleni főcsoport-elődöntőben, ezúttal is elkezdett felőrlődni a védelmük. Akkor Chris Harris kiválása után támadt fel a San Diego, most egy támadásban négyen is kidőltek egymás után, lehetőség adódott a Patriots előtt a zárkózásra. Brady szépen passzolta a labdákat, Edelman elkapásával 23-10-re jöttek fel.

A védelmük viszont csődöt mondott, Julius Thomas 37 yardos elkapása után az alapszakaszban rekordhosszú mezőnygólt szerző Prater 16 pontra növelte az előnyüket 7 perccel a vége előtt. Ezzel sorban hat támadást fejezett be pontszerzéssel a Broncos, kényelmes előnnyel várták a hajrát.

Brady elképesztő elszántsággal vezette társait, négy perc alatt 80 yardot vittek végig, a befejezést az irányító 5 yardos futott touchdownja jelentette. Az egész azonban semmit nem ért, mert a kétpontos kísérlet, majd az onside kick sem sikerült, így 26-16-os hazai vezetésnél lényegében eldőlt a főcsoportdöntő.

Peyton Manning Super Bowlig vitte a Denvert
Peyton Manning Super Bowlig vitte a Denvert

A Broncosnak 3 percet kellett lepörgetnie az órából, amit könnyedén megtettek, 26-16-os győzelemmel 1998 után újra bejutottak a Super Bowlba. A főcsoportdöntő volt Brady és Manning 15. összecsapása, és most is, akárcsak eddig minden alkalommal, a hazai pályán játszó csapat győzött. A Broncos hetedik alkalommal jutott be a döntőbe, eddig kétszer nyertek. 

A Super Bowlt a Denver Broncos és a Seattle Seahawks játssza.

Eredmények:

Denver Broncos–New England Patriots 26-16

Seattle Seahawks–San Francisco 49ers 23-17