Nixon éjjel odatelefonált, hogy mit játsszanak a Super Bowlban

2015.11.11. 14:24

Megszokott, hogy a Super Bowl-győzteseket a Fehér Házban fogadja az aktuális amerikai elnök, akivel összeállnak néhány képre a csapatok, visznek neki egy mezt, és ünnepeltetik magukat.

De hogy egy elnök a Super Bowl előtt hívja fel az egyik résztvevő csapat edzőjét, hogy tanácsot adjon? Na, ilyet is csak a futball fanatikus Richard Nixon csinált.

A Super Bowl VI-ot a Dallas Cowboys és a Miami Dolphins játszotta, és a dallasiakat hatpontos favoritnak tartották a döntő előtt, amit abban az évben is New Orleansban rendeztek. Richard Nixon amerikai elnök már az AFC-döntő után úgy gondolta, hogy jobb lesz tanácsot adni a Dolphins-edző Don Shulának, hátha a mesternek nem jutott eszébe a legegyértelműbb. 

Super Bowl VI

Dallas Cowboys-Miami Dolphins 24-3

MVP: Roger Staubach, irányító, Dallas Cowboys

Helyszín: Tulane Stadium, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 81 023

Tévés nézőszám: 56,6 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 86 ezer dollár

A legenda szerint az elnök éjjel fél kettőkor csörögte fel az edző otthonát, és javasolt egy játékot, amiben szeretne tökéletesen lehetne használni a sztárelkapó Paul Warfieldet. 

Shula erre azt mondta az elnöknek: "Igen, ez jó ötlet."

A Nixon tanácsát a nyolcadik playnél próbálták használni, de a Cowboys egyik linebackere leütötte a labdát, szóval nem jött be. Nyilván Nixon útmutatása nem volt különösebben nagy felfedezés Shulának, mert Warfield amúgy is az egyik legtöbbet foglalkoztatott elkapó volt a csapatban. 

"Warfield az egyik legnagyobb fegyverünk volt, remek elkapó, szóval biztos vagyok benne, hogy a tervünk fontos része volt" - nyilatkozta később a Dolphins-edző. Shula bámulatosnak találta, hogy Nixon ennyire érdeklődött a futball iránt, és ilyen jó szándékkal akart segíteni nekik, ezért nagyon élvezetesnek írta le kettejük éjszakai beszélgetését. 

Az Egyesült Államok harminchetedik elnöke egyébként gyerekkorától kezdve futballozott, a Harvardon az egyetemi csapatba is bekerült, de nem volt elég nagy, úgyhogy felhagyott a sporttal.

A Super Bowl VI előtt néhány héttel Nixon a Washington Redskinsnek is javasolt játékot a San Francisco49ers előtti rájátszás-meccs előtt, állítólag személyesen a csapat irányítójával beszélt. A reverse-t meg is húzták élesben, de 13 yardos veszteséget szedtek össze vele, a meccset pedig később elvesztették. 

A Super Bowl VI nem Nixon tanácsán múlt, a Dallas Cowboys 24-3-ra lemosta a pályáról a Miami Dolphinst, amely a mai napig egyetlen döntős csapatként maradt touchdown nélkül.

A 2016 februári jubileumi, 50. Super Bowl előtt az eddigi döntőket elevenítjük fel sorozatunkban. A korábbi részeket a kapcsolódó cikkeknél találja.