Eliud Kipchoge az első ember, aki két órán belül futotta le a maratont

Eliud Kipchoge kétórás maraton kísérletének közvetítése

fj
2019.10.12. 08:45
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A táv közel negyedén már túlvan Kipchoge, eddig, ha egy-két másodperc eltérés van is a kilométerek között, tartják a 2 perc 50 másodperces kilométerenkénti tempót, így 10 másodperc előnye már van is a kenyainak, 1:59:50-es időt vezetnek le most neki mindebből.

    JS4 6505 1
    Fotó: Jon Super for The INEOS 1:59 Challenge
  • Már a harmadik iramfutócsapat van a pályán. A mostani hetesben ott van Filip, Henrik és Jakob Ingebrigtsen is, a norvég fivérek mindegyike nyert már Eb-t 1500 méteren. A legkisebb Jakob pedig már az afrikai futókat is fenyegeti, 19 évesen egy 4. és 5. helyet hozott el a múlt heti vb-ről.

  • A kenyai futó pályán kezdte karrierjét, már nagyon fiatalon világbajnok lett, 2003-ban ötezer méteren nyert. Ezután nem volt túl sok nagy eredménye, 2010 után indult be újra a karrierje miután utcai futásra váltott. 

    Hamar kiderült, hogy a maraton az igazi távja. Eddig összesen 12 versenyen indult, amiből 11-et meg is nyert. Amikor kikapott, akkor éppen világcsúccsal verték. Négyszer nyert már a London Marathonon, háromszor Berliben, ahol tavaly világcsúcsot is futott. A 2016-os olimpián pedig azt is megmutatta, hogy iramfutók nélkül is verhetetlen. Az biztos, hogy minden idők legkiegyensúlyozottabb versenyzője.

  • Az egyik fordulóban, ami az ott lévő épület alapján a Lusthaus nevet kapta, egy kicsit megdöntötték a kanyart, amitől azt várják, hogy összesen 13 másodperc előnyt jelent. 

  • Öt kilométernél is pontosan 2:50-es volt az iram, 14:10 alatt teljesítették a résztávot, így már kilenc másodperc előnye van Kipchogénak.

  • Először haladt át a célkapu alatt Kipchoge, és fel is pörgette a szurkolókat. Az utolsó 500 méteren elég sűrűn álltak.

    Ezután az iramfutókat le is cserélték. Hatan elég gyorsan leváltak, de a közvetlenül Kipchoge előtt futó kapitány még maradt úgy bő száz méteren, hogy az utolsó pillanatig szélárnyékot biztosítson. Aztán szép lassan kisasszézott. Bernard Lagat után most Eric Kiptanui a nyulak kapitánya.

  • Egy-két másodpercnél még gyorsabb is  Kipchoge a tervezett tempóhoz képest. 

  • Az első másfél kilométer után megérkeztek a Hauptallee-ra, ahol majd négy kört teljesítenek.  Eddig minden a tervek szerint halad, 5:40-en belül érték el a 2 kilométeres táblát, megvan tehát a 2:50-es tempó.

  • A Kipchogét védő futók helyét lézerfénnyel jelölik ki. Egy elektromos kocsit pontosan a szükséges tempóban halad, a tetején lévő készülékről húznak fénycsíkot az aszfaltra, amit üldözniük kell.

    JT308246
  • Az iramfutók rögtön felvették a legjobbnak gondolt formációt. Öt futó V alakot vett fel, a V csúcsa mögött fut Kipchoge, és ketten hátulról is védik.

  • A nézők majd könnyen felismerik, csak ő visel fehér trikót, az iramfutók mindannyian feketében vannak. Kicphoge a szokásához híven a karmelegítőt is felhúzott. 

  • A rajthelyszínen, a Reichbrückén meglehetősen nagy a pára, de a Práterben már jobbak a viszonyok. Kipchoge iramfutóival együtt melegít, még nem szabadult meg melegítőjétől. 

  • A rajt ugyan csak 8:15-kor lesz, de már hét óra előtt kezdtek a pályához szivárogni a szurkolók. A cél közelében már ekkor elég sokan voltak, meglepően sok magyar is eljött megnézni a kísérletet, mikor érkeztem, mindenhonnan magyar szó hallatszott. 

    855A8878-3022-48FF-9E0B-E9632BB23E76

    Bécs elég párás reggelre ébredt amúgy, de valószínűleg javul a helyzet, és Kipchoge már ideális körülmények között fut majd.

  • Kipchogénak 41 iramfutója van, közülük 35-en biztosan szerepet is kapnak. Nem kis nevek állnak be neki vezetni. A kétszeres világbajnok Bernard Lagat, az Európa-bajnok Ingebrigtsen fivérek, a félmaratonon Európa-rekorder Julian Wanders, a friss vb-ezüstérmes Selemon Barega, és még sorolhatnánk a neveket. 

    Nyilvánvalóan jó pénzt is kapnak mindezért, de ahogy elmondták, amolyan közös ügy ez, nem Kipchogéról, hanem a futás felemeléséről szól. 

  • Hiába futna két órán belül Kipchoge, a kísérlet sajátosságai miatt nem beszélhetünk majd világcsúccsal. A futás körülményei eltérnek az atlétika szabálykönyvében lefektetettektől. 

    A kenyainak végig iramfutói lesznek, akik 4,8 kilométerenként váltják egymást, és a frissítéshez sem kell majd lelassítania, bicikliről adják majd fel neki a frissítőket. A futók előtt ráadásul majd egy elektromos kocsi is halad, ami segít belőni a megfelelő tempót és szintén fog némi szelet. 

  • Kipchoge májusban jelentette be, hogy újra megpróbálkozik két órán belül kerülni, de akkor még londoni helyszínben gondolkodott csapatával. Később döntöttek Bécs mellett, ahol a Práter tűnt ideális helyszínek. Az óriási parkban, a fák között jó a klíma, feltételezhetően nem erős a szél, ráadásul van egy bő négy kilométeres egyenes is, ami ideális a gyors futáshoz. 

    A kísérlethez előzetesen egy október 12-től 20-ig tartó időablakot adtak meg, hogy időjárás szempontjából optimális napot választhassanak. Ezt később október 12-14-ig tartó időszakra módosították, végül szerdán derült ki, hogy szombat lesz a futás napja. 

    A rajt időpontjával is kivártak, annál is a időjárást kellet figyelni, mert a túl meleg - egy maratonistánál már a 15 fok is az lehet - nem segít. Végül 8 óra 15 percre tették a rajtot. 

  • A minden idők legjobb maratonistájának tartott Eliud Kipchoge másodjára próbálja meg egy speciális kísérlet keretében áttörni a kétórás álomhatárt 42,195 kilométeren. Kipchoge 2017-ben a monzai Forma-1 pályán próbálkozott először, akkor 26 másodpercen múlt sikere, 2:00:25-öt futott, nagyjából kétszáz méter hiányzott neki.

    Az azóta eltelt időben a 34 éves futó csak még jobb lett, sokat javított egyéni rekordján, versenykörülmények között 2:01:39-vel világcsúcsot futott Berlinben. Erre alapozva is elég biztos most sikerében.