Erdei Zsolt veretlenül vonul vissza?

2010.05.13. 10:45
Egyedüli magyarként két nagy világszervezetnél és két súlycsoportban is világbajnok volt Erdei Zsolt, de német klubja már másfél éve csak hülyítette. Egy meccset ugyan kapott novemberben, de azt sem saját súlycsoportjában.

A két súlycsoportban – félnehéz, cirkáló - is világbajnoki címet szerző öklöző, Erdei Zsolt március végén nyilatkozta azt az Indexnek, hogy német klubja, az Universum el sem búcsúztatja.

Erdei a WBC cirkálósúlyú világbajnoki címvédő mérkőzése után
Erdei a WBC cirkálósúlyú világbajnoki címvédő mérkőzése után

Mivel szerződése a hamburgiakhoz köti június 30-ig, addig nem keresett más egyesületet, de lényegében már akkor tisztában volt azzal, hogy az Universum nem köt le neki újabb meccset. A folyamatos hitegetésből elege lett, a márciusi egyeztetésre már el sem utazott.

A Borsnak most mondta, nem valószínű, hogy látjuk még a ringben. Hibátlan mérleggel vonul tehát vissza, mind a 31 meccsét megnyerte.

Korábban úgy gondolta, hogy egy bizonyos mérkőzésszám után fejezi be pályafutását, ezt azonban úgy látszik, nem várja meg.

Erdei a WBO világbajnoki címvédő mérkőzésén Magdeburgban
Erdei a WBO világbajnoki címvédő mérkőzésén Magdeburgban

Erdei Zsolt az amatőröknél 1997-ben világbajnok volt Budapesten, a 2000-es sydneyi olimpián bronzérmes.

Profi karrierjét még ugyanabban az évben elkezdte, 2004 januárjában világbajnok lett, miután pontozással verte a mexikói Julio Cesar Gonzálezt. A német sajtó hangzatosan úgy értékelt, hogy bosszút állt Dariusz Michalczewskiért, hiszen a mexikói pár hónappal korábban tőle vette el a világbajnoki övet.

Akkor az Universum egyetlen világbajnoka volt.

Világbajnoki címét tízszer védte meg, megígérték neki, hogy címegyesítő meccset kap, illetve egy neves ellenfelet is hoznak neki - Tarver, Roy Jones -, de egyiket sem teljesítette klubja.

2009 novemberében egy súlycsoporttal feljebb lépett, és az olasz Giacobbe Fragomeni ellen heroikus küzdelemben nyert. Nyolc kilóval volt könnyebb riválisánál, a végére azonban összes erejét mozgósította, és nyert.

Akkor berobbant súlycsoportjába, a cirkáló súlyba, de azt mondta, nem lehet önmaga ellensége, és nem akarja kockáztatni az egészségét, így több meccset nem vállalt.

A WBO meccs Jurij Barasjan ellen
A WBO meccs Jurij Barasjan ellen

Mivel klubja ezek után is csak hitegette, újabb meccset nem kapott. Az Universum Jürgen Brähmert favorizálta vele szemben, mert ha rosszabb bokszoló is, legalább német. Ellene viszont nem bokszolhatott soha, mert féltették az első fokon garázdaságért elítélt Brähmert.

Az Universum gazdaságilag megroppant az utóbbi időben, a tévétársaságokkal nem tudott szerződést kötni.