Járvás Tamás 5. a brutális RAAM-on

2012.06.24. 13:45 Módosítva: 2012.06.24. 13:46

Járvás Tamás az 5. helyen ért célba a Race Across America (RAAM) ultratávú kerékpárversenyen. Az Amerikát keresztben átszelő versenyen a 3000 mérföldet (4800 kilométer) 10 nap, 8 óra és 44 perc alatt teljesítette. Szőnyi Ferenc is célba érhet egy napon belül.

Járvás Tamás életében először indult a világ legkeményebbnek tartott országúti versenyén, és egyből az értékes ötödik helyet szerezte meg. A RAAM történetében ez az eddigi legjobb magyar helyezés. 2007-ben Káldy Attila a hatodik helyen ért célba.

Járvás végig kiegyensúlyozottan versenyzett, teljesítményében nem volt nagy visszaesés. 19,3 kilométer per órás átlagsebességet hajtott a több mint tíz nap alatt. Erejét jól beosztotta, a második öt napban még egy kilométerrel sem csökkent az átlaga.

Járvás tavaly a 2200km-es, 27 ezer méter szintemelkedést tartalmazó Race Around Austria teljesítésével kvalifikálta magát a RAAM-ra. Versenyekre ritkán jár, inkább teljesítménytúrákon vesz részt.

A RAAM az Egyesült Államok nyugati partjáról haladt a keleti felé. A 12 államot érintő útvonal a legváltozatosabb tájakon haladt. Az arizonai sivatagban 40 fokos hőségben tekertek, a Sziklás-hegységben 3000 méter felett csúcsokat másztak meg a versenyzők. Később a végtelen síkságok monotóniáját kellett legyőzniük, majd az utolsó napokon hullámvasútra emlékeztető volt a terep, rövid meredekeken haladtak az elcsigázott bringások.

Szőnyi Ferencnek még körülbelül 200 mérföldje van a célig, újra erőre kapott, de a fáradtság miatt neki hullámzó a teljesítménye. „A versenyzők oda-vissza előzgetik egymást, legalább marad motivációja a Ferinek. Egyik órában valaki teker, a következőben már csak vánszorog. Az utolsó napon az dönt, ki bírja jobban a felhalmozódott fáradtságot" – vélekedett Szőnyi kisérője, Pájtli Péter.