A Tour-címvédő csúnyát bukott

2014.07.08. 17:59

Marcel Kittel elképesztő teljesítményt nyújt az idei Tour de France-on. A Giant-Shimano német sprintere az eddig négy szakaszból hármat nyert. A Tour címvédőjének, Chris Froome-nak rosszul kezdődött a szakasz, csúnyát bukott.

A Tour negyedik szakasza is kínálta magát a sprintereknek, még két kisebb dombbal is feküdt nekik a 163,5 kilométer Le Touquet-Paris-Plage és Lille között. A rajtnál már nem jelent meg a 2010-es Tour-győztes Andy Schleck, mert tegnapi bukása után nem jött rendbe.

A versenyből alig ment le pár kilométer,  a címvédő is bukott. Chris Froome a bolyban esett el. Bal oldalát erősen lehúzta, meze és nadrágja is felszakadt, kilométereken keresztül látták el sebeit, míg ő az orvosi kocsiba kapaszkodva gurult. A válla és combja mellett csuklóját is megütötte, de Nicolas Portal csapatvezető szerint nincs nagy baj. A sérülései nem súlyosak, de így is hátráltathatja a versenyzésben. A versenyzők sokszor panaszkodnak arra, hogy a sebek azért rosszak, mert nem tudnak nyugodtan aludni és regenerálódni."

Froome bukása a Tour de France 4. szakaszán

Froome-nak idén nincs szerencséje, a Critérium du Daupiné-en is bukott, és akkor az a győzelmébe is került. Kedden nehéz, macskaköves szakasz jön, muszáj volna jó állapotban teljesítenie, ha nem akar már a Tour elején hátrányba kerülni.

A szakaszon most is volt korai szökés, Luis Ángel Maté (Cofidis) és Thomas Voeckler (Europcar) épített fel magának három és félperces előnyt, de a mezőny ezúttal sem kegyelmezett. Szép lassan eltüntette a különbséget, miközben Voeckler bő száz kilométer után már egyedül haladt. Maté defekt miatt maradt le mögüle. Voeckler-t a céltól húsz kilométerre érték utol, ezután a Saxo-Tinkoff állt előre, Alberto Contadort hozták ki a bolyból, hogy elkerülje a bukást.

Az utolsó öt kilométeren az Omega Pharma kezdte meg a vezetést – Mark Cavendish kiesése után Mark Renshaw lett az első számú sprinterük –, de a Giant Shimano a legjobbkor előrehozta Marcel Kittelt. A hajrát a katyusás Kristoff indította meg, de Kittel kibújt mögüle és az utolsó száz méteren megelőzte. A harmadik helyen Demar érkezett, negyedik Sagan lett, aki szakasz közben elvitte a részhajrát, és így még vezeti a pontversenyt.

Az összetett élén továbbra is Vincenzo Nibali áll.

Eredmények:

4. szakasz, Le Touquet-Paris-Plage–Lille

1. Marcel Kittel (német) Giant-Shimano
2. Alexander Kristoff (norvég) Katyusa
3. Arnaud Démare (francia) FDJ.fr
4. Peter Sagan (szlovák) Cannondale
5. Bryan Coquard (francia) Europcar

Összetett:

1. Vincenzo Nibali (olasz) Astana  17:07:52
2. Peter Sagan (szlovák) Cannondale + 2 mp.
3. Michael Albasini (svájci) Orica Greenedge
4. Greg Van Avermaet (belga) BMC Racing Team
5. Alberto Contador (spanyol) Tinkoff-Saxo
6. Alejandro Valverde (spanyol) Movistar
7. Christopher Froome (brit) Sky
8. Jurgen Van Den Broeck (belga) Lotto-Belisol
9. Bauke Mollema (holland) Belkin
10. Jakob Fuglsang (dán) Astana