Jenő
-3 °C
6 °C

Sagan megint mindenkit megevett a sprintben

2018.07.11. 17:58

Peter Sagan második szakaszgyőzelmét szerezte az idei Tour de France-on. Az ötödik szakasz emelkedős hajráját is simán elvitte. Greg Van Avermaet megőrizte a sárga trikót, de szorosabbá vált az összetett.

A Tour de France ötödik szakaszát leginkább egy tavaszi klasszikus profiljához lehet hasonlítani. A 205 kilométeren rengeteg föl-le és keskeny utak vártak a mezőnyre és a hajrát is egy nagyjából ötszázalékos meredekségű emelkedőn jelölték ki. A klasszikus sprintereknek ez nem igazán fekszik, az esélyesek között így inkább a tavasszal is sikeres Peter Sagan, Dan Martin, Phillipe Gilbert nevét emlegették, de a sárga trikós Greg Van Avermaet is sikeres volt korábban az ilyen versenyeken. 

tour5

Az emelkedőkön Michael Matthew is jól szokott sprintelni, de betegsége miatt a Sunweb kerékpárosa szerdán kénytelen volt feladni a Tourt.

A szakasz is elég balszerencsésen indult, a bolyban volt bukás, a katyusás Robert Kiserlovski súlyosabban megsérült, neki is fel kellett adnia.

Ahogy kedden, most is kiscsapatokból kerültek ki szökevények, a 18. Tourján induló Sylvain Chavanel is ott volt a hétfős csoportban. Egy másik Direct Energie-bringás is megszökött, Lilian Calmjane ráadásul az összetetben is egész jól állt, csak 1:51 volt a hátránya. Neki nyilván nem engedhették, hogy hazaérjen, de egész sokáig kitartott, utolsó szökevényként 192 kilométerig kitartott.

Nagyjából itt indult meg az igazi harc az összetettért, a bónuszmásodpercekért kiírt hajrát Alaphilippe (Quick-Step) vitte el, másodiknak Van Avermaet érkezett, de egy másodpercet így is elvesztett. Alaphillipe már csak hattal volt mögötte összetettben.

A szakasz végén a Sky húzta meg a tempót, hogy biztonságban tudják Chris Froome-ot a sor elején, de a hajrára már visszacsúsztak egy kicsit. A lejtő alján Gilbert indított, majd Van Avermaet vezette a sort. Gilbert újra próbálkozott, aztán a sprintet Sonny Colbrelli nyitotta meg, de Sagan könnyedén tudott válaszolni, az emelkedőn sokkal jobb volt a gyorsulása, több mint egy kerékpárral verte az olaszt. A harmadik helyre Gilbert érkezett meg, ő is lecsípett így négy másodpercet összetettben, de Van Avermaet megőrizte a sárga trikót. Csapattársa, Van Garderen kettő, Gilbert három másodperccel van mögötte.

Sagan megerősítette első helyét a pontversenyben, legnagyobb riválisa, Fernando Gaviria nem tudott az élcsoporttal maradni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?