Lavinaveszély miatt törölték a Giro legmagasabb hegyét

2019.05.26. 08:53

A Giro d'Italiát szervező RCS Sport vezetői úgy döntöttek, hogy a keddi, 16. szakasz útvonalából törlik a Gavia-hágót a rossz időjárási körülmények miatt. A 2618 méter magas csúcs lett volna az idei verseny legmagasabb pontja, vagyis a Cima Coppi. Helyette az 1173 méter magas Aprica hegy került be a rövidített, 194 kilométer hosszú szakaszba.

Az elmúlt napokban több centiméter friss hó hullott a Passo Gavián, de az előrejelzések szerint kedden plusz négy fok és esőzés várható a hegyen. Az olvadó hó és jég könnyen lavinákat okozhat, ami túl nagy kockázatot jelent a versenyzőknek és a szurkolóknak egyaránt. Speciális egységek már napok óta próbáltak utat vágni a több méter magas hófalakba, de a szervezők a törlés mellett döntötte. Emellett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) extrém időjárás protokolja is mindenek fölé helyezi a versenyzők épségét. A rajt és a befutó helyszíne nem változik, az marad Loverében és Ponte di Legnóban. A Gavia hiányában az 1854 méteres Passo del Mortiloro lesz a nap legnehezebb hegye.

Mauro Vegni, a verseny igazgatója elmondta, hogy azért kényszerültek most meghozni ezt a döntést, hogy a csapatoknak elég idejük legyen felkészülni a módosított útvonalra. A Gavia törlése miatt a 20. szakaszon lévő, 2047 méter magas Passo Manghen lesz a hivatalos Cima Coppi, mint a hátralévő útvonal legmagasabb hegye. Azonban a 13. szakasz befutója 2247 méter magasan volt, és mint utólag kiderült, ez volt a verseny legmagasabb pontja, így a szakaszgyőztes Ilnur Zakarin egyben a nem hivatalos Cima Coppi nyertesnek is tekinthető.