Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kitűnő lehet a V8-as Ferrari-motor

2005.08.10. 13:21
Tökéletesen sikerült a Ferrari V8-as motorjának első tesztelése Fioranóban. A tesztpilóta Marc Gené huszonöt kört tett meg az új erőművel hajtott F2004-es kocsival, és legjobb ideje csak négy másodperccel volt gyengébb Michael Schumacher körrekordjánál.
Remekül sikerült a Ferrari első tesztje a jövő évi V8-as motorral. Az új erőforrást kedden, Fioranóban, az átépített F2004-es kasztniba szerelve próbálta ki Marc Gené, az istálló tartalékpilótája, a legkisebb gond nélkül.

Egy perc alatt már az első napon

Reggel néhány melegítő kör után négyszer három fordulót tett meg a spanyol versenyző - egy perc fölötti időket futott - majd kiértékelték az adatokat, és csak háromnegyed négy körül folytatta a gyakorlást. Ekkor háromszor rövidebb távon ment körbe, majd tízszer megállás nélkül a normál pályán.

Délután sikerült hatvan másodperc alá kerülnie, legjobbja 59,87 másodperc lett, amely alig négy másodperccel gyengébb, mint Michael Schumacher 55,99-es rekordja.

Egyelőre megbízható

Jövőre csak nyolchengeres vagy tízhengeres, de a fordulatszámában korlátozott V10-es motorokat lehet használni az F1-ben, így minden bizonnyal visszaesik a gépek teljesítménye. A Gazzetta dello Sport viszont úgy értesült, a Ferrari V8-asa nem csak megbízható, hanem rettentően erős is: nagyjából 930 lőerős.

Nem tudni, milyen forrásból értesültek a titkos adatról, de az időeredmények alapján nem kizárt, hogy igazuk van. Mindez azt jelentené, hogy az olaszok erőműve alig veszít az erejéből, a jelenlegi ugyanis 950-1000 lőerő között lehet.

Az ellenfeleké lerobbant, és lassabb volt

Gené eredményei azt bizonyítják, a Ferrari a riválisok előtt jár a motorfejlesztésben. A Toyota és a BMW júliusban már tesztelte a 2006-os V8-asát, ám pilótáik hat-hét másodperccel maradtak el a legjobbaktól Jerezben, és technikai gondok miatt nem is tudtak folyamatosan körözni. A japánok tesztelője, Olivier Panis azt mondta, az új erőforrás jóval gyengébb, mint az idei, szinte öregembereknek való.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?