372 km/óra az új F1-es sebességrekord

2005.08.31. 10:50
Háromszázhetvenkét kilométer per órás sebességet ért el a Williams-BMW ausztrál pilótája, Mark Webber a monzai tesztelésen. Eredménye nem hitelesíthető, mert nem hivatalos nagydíjhétvégén futotta, ám Michael Schumacher szerint az óriási tempó miatt az olasz pálya egyik kanyarja veszélyessé vált.
Háromszázhetvenkét kilométer per óra az új Forma-1-es sebességi rekord. A Williams-BMW-s Mark Webber a monzai teszteken száguldott ennyivel, ám eredménye nem érvényesíthető, mert nem nagydíjhétvégén érte el.

Három km/órával jobb a hiteles rekordnál

A hivatalos csúcsot szintén egy Williams-BMW tartja, tavaly Antonio Pizzonia 369-et ért el az Olasz GP-n.

Idén az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) több szabálymódosítást is bevezetett, hogy lelassítsa az autókát. A szezon elején úgy tűnt, sikeresek voltak az intézkedések, ám nyolc hónap elég volt a mérnököknek, hogy újításaikkal ismét felgyorsítsák a gépeket.

Schumacher: a második sikán veszélyes

#alt#
Michael Schumacher a monzai
tesztelés közben fotó: epa
"Lassultak a kocsik, az aerodinamikai szabályváltozás évek óta a leghatásosabb sebességcsökkentő lépés volt. Az idény kezdete óta viszont sok idő telt el, és az autók újra gyorsabbá váltak a fejlesztések miatt" - nyilatkozta az autosport-atlas.com-nak kedden Michael Schumacher, aki nem az óriási tempó, inkább a pilóták biztonsága miatt aggódik.

Az olasz pálya átlagsebessége a legmagasabb a Forma-1-ben, a hosszú egyeneseket nyújtott kanyarok kötik össze. Van viszont két lassító, amelyekhez jóval háromszáz fölött érkeznek a pilóták.

"Háromszázhetven kilométer per órás sebesség után az első sikán biztonságosan bevehető, a második viszont nem" - figyelmeztetett a hétszeres világbajnok.

Nem elég nagy a bukótér

A probléma az, hogy utóbbinál nem elég nagy a bukótér, ha valaki kicsúszik, biztosan nekiütközik valaminek. Ha a becsapódás szöge szerencsés, megússza, ha viszont nem, akár életveszélybe is kerülhet. Az első lassítónál nincs ilyen gond, mert azt hosszú bukótér veszi körül.

A Forma-1-es Olasz Nagydíjat a hétvégén rendezik, az időmérő szombaton 13, a futam vasárnap 14 órakor kezdődik.