Nincs bizonyíték: nem büntetik a McLarent

2007.07.26. 16:08
Büntetés nélkül megúszta a Forma-1-es kémügyet a McLaren istálló. Az FIA közölte, bizonyítékok hiányában felmentette a gárdát.

Nem kapott büntetést a McLaren a Forma-1-es kémügyben.

"Nem voltak bizonyítékok, többet nem lehetett tenni" - nyilatkozta az FIA-világtanácsot vezető Luigi Macaluso távozóban a párizsi meghallgatásról az olasz Gazzetta dello Sport-nak.

Percekkel később az FIA honlapján megjelent a hivatalos közlemény: a McLaren megsértette a szabályokat azzal, hogy egy szakembere a Ferrari irataihoz jutott, de mivel nem bizonyítható, hogy használták is azokat, felmentik az istállót.

A McLarennek az ipari kémkedés vádjára kellett felelnie a Nemzetközi Autós Szövetség előtt, mert bebizonyosodott, főtervezőjük, a jelenleg felfüggesztett Mike Coughlan a Ferrari titkos tervrajzaihoz jutott.

Csütörtök reggel az olasz Gazzetta arról tudósított, egy futamról akár el is tilthatják a gárdát.

Ron Dennis McLaren-főnök végig hangsúlyozta, a McLaren "nem tett semmi rosszat", a döntés után elégedetten nyilatkozta: "A büntetés arányos a tettel".

Az FIA közölte, az eljárást újrakezdhetik, ha a jövőben bebizonyosodik, hogy a dokumentumokból előnyhöz jutott a McLaren. Ha ez megtörténne, kizárhatják nem csak a 2007-es, de a 2008-as világbajnokságból is.

A szervezet kommünikéje az ügy kulcsszereplőire, az exferraris Nigel Stepney-re és a mclarenes Mike Coughlanre is kitért: meghallgatásra szólították mindkettőjüket, "meg kell győzniük a bírákat, miért ne kellene hosszú eltiltást kapniuk a motorsportbeli munkától". A tárgyalás időpontját még nem közölték.