Holtverseny: bajnok Alonso vagy Raikkönen

2007.10.07. 19:24
Továbbra is vb-favorit Lewis Hamilton, de Fernando Alonsónak és Kimi Raikkönennek is van még sansza a 2007-es vb-címre. A történelem nem kedvez az angolnak, 1986-ban honfitársa, Nigel Mansell hasonló szituációban bukott.

Három pilóta utazik eséllyel a Forma-1-es szezont záró Brazil GP-re: a favorit Lewis Hamilton négy ponttal vezet Fernando Alonso, héttel Kimi Raikkönen előtt.

A vasárnap másodikként befutó Alonso mindkét világbajnokságát Brazíliában nyerte meg, és túl nagy szerencse nem kell a harmadikhoz sem. Futamgyőzelme még nincs Interlagosban, de ha ezúttal összejön neki, és Hamilton csak harmadik, ő a bajnok pontegyenlőség utáni több szezonbeli GP-sikerrel. (5-4)

Mansell 1991-ben - csak egy évvel később lett bajnok

A spanyol ennek ellenére pesszimistán beszélt a leintés utáni sajtótájékoztatón: "Nem könnyű négy pontot ledolgozni. Ahhoz, hogy sikerüljön, valami drámainak kellene történnie".

A vasárnapinál nem sokkal drámaibbat lehet elképzelni, talán csak azt, hogy a végén a legesélytelenebb, Kimi Raikkönen lesz a bajnok: nyernie kell, úgy, hogy Alonso nem második, és Hamilton hatodik vagy rosszabb a befutónál. Közel sem lehetetlen.

"A lényeg, hogy versenyben vagyunk az utolsó futam előtt, de megnyerni nagyon nehéz feladat" - értékelt reálisan a finn pilóta.

A finn hármas holtverseny után lenne világbajnok, ha: a Brazil Nagydíjon második, Alonso a 4., Hamilton a 8., mindhárman 108 ponttal állnának, a ferraris öt futamgyőzelme szemben Hamilton és Alonso 4-4 sikerével vb-címet jelentene.

Előfordult viszont már hasonló kifejlet, 1986-ban, amikor az utolsó futamra Nigel Mansell 70, Alain Prost 64, Nelson Piquet 63 ponttal ment. A számítás a klasszikus 9-6-4-3-2-1 volt. Prost vezetett, de a brit Mansell biztosan ment mögötte, útban első vb-je felé. A hajrában viszont durrdefekt miatt kiesett, Prost befutott elsőnek, Piquet másodiknak, vagyis a favorit angol bukott, a másodikként kezdő francia bajnok lett. Ebben a leosztásban idén Hamilton helyett Alonso lenne a végső győztes.

Ennél is lehet viszont elképesztőbb kimenetel, ami minden idők legszorosabban eldőlő vb-címe lenne. Alonso második, Hamilton ötödik Brazíliában, azaz mindketten 111-111 ponttal végeznek. (Ha Raikkönen nyer, akkor is csak 110 pontja lehet, így ebben az esetben vele nem kell számolni.)

A két mclarenes között első körben a több győzelem döntene, de az 4-4. Utána a több második hely, de az 5-5. Utána a több harmadik, ám az 3-3. Utána a több negyedik hely, de az 1-1. Utána a több ötödik hely, és ezzel nyerne Hamilton, mert neki a brazillal együtt kettő lenne, a spanyolnak viszont csak egy!

Lehetséges persze még a fentieken kívül több másik holtversenyen-szituáció is. A mindent eldöntő Brazil GP két hét múlva vasárnap, európai idő szerint este hatkor kezdődik.