Négy ok, amiért Raikkönen lesz a bajnok

2007.10.09. 17:57
Nincs vesztenivalója Kimi Raikkönennek az utolsó futamon, valójában már hónapokkal ezelőtt leírta mindenki. A finn mégis visszajött, van szövetségese, a leggyorsabb a három esélyes közül, és már volt hasonló helyzetben.

Pontszámát nézve a legesélytelenebb a Forma-1-es világbajnokságra Kimi Raikkönen, mégsem lehet kizárni, hogy végül ő lesz a győztes. Lewis Hamilton mögött hét, Fernando Alonsótól három egység a hátránya, matematikailag mellette szól a legkevesebb variációs lehetőség.

Több futamot nyert viszont, mint két riválisa, leginkább a Ferrari megbízhatatlansága miatt van lemaradva: két nagydíjon is tönkrement alatta a piros autó, míg az ezüstökkel eddig egyszer sem volt gond.

Raikkönen valójában négy napja, amikor 17 ponttal volt Hamilton mögött, már kiszállt a vb-küzdelemből, a reményt az angol kiesése és saját győzelme hozta vissza.

Mellette szól, hogy kevesen számolnak vele, a McLaren-vezetők például el sem tudják képzelni, hogy ő nyerjen. A finn klasszisnak semmi vesztenivalója, és ha azt nézzük, Alain Prost 1986-ban, a legutóbbi hármas végkifejletnél hat pont hátrányból lett bajnok, úgy, hogy a futamsikerért csak kilenc járt, nincs oka lemondani a reményről.

A Mgyar Nagydíj óta ő a legkiegyensúlyozottabb, az utóbbi hat GP-n rendre dobogós volt, kétszer harmadik, kétszer második, kétszer első lett. Folyamatosan gyors mindenhol, a körstatisztikák szerint a leggyorsabb.

Amíg Alonso és Hamilton egymással harcolnak, Raikkönennek lesz egy szövetségese, csapattársa, Felipe Massa. A brazil segítségével a spanyolt könnyedén annyira maga mögé sorolhatja, hogy megelőzze a pontversenyben, így csak Hamilton legyőzéséhez van szüksége szerencsére.

A kiélezett hétvégén segíteni fogja északi hidegvére, nyugodtsága, illetve az, hogy volt már hasonló helyzetben. Négy éve Michael Schumacher egyetlen riválisa maradt az utolsó futamra, a németnek persze csak egy pont kellett a vb-címhez, míg neki tíz. Akkor Barrichello lehagyta őt a futamon, és Schumacher is behúzta a szükséges pontot, de magát a szituációt már ismeri.

Ezúttal, ha ő megnyeri a GP-t, Hamiltonnak négy pontra, ötödik helyre van szüksége a vb-címhez.