A McLaren elvetetné Raikkönentől a vb-t

2007.11.15. 18:44
A McLaren ügyvédje, Ian Mill minden praktikát bevetett a Brazil GP óvásának tárgyalásán, hogy a fellebbviteli bíróság odaítélje Lewis Hamiltonnak a világbajnoksághoz szükséges pontokat, és fossza meg Kimi Raikkönent a pályán megszerzett címtől. A Ferrari kiakadt, a Mclaren-igazgató hazudik, mint a vízfolyás.

Lewis Hamilton vb-címéért szólalt fel a londoni fellebbviteli bíróságon a McLaren jogásza, bár szerdán az istálló igazgatója állította, nem akarják Kimi Raikkönentől elvetetni a pályán megszerzett világbajnokságát.

Ian Mill a Brazil Nagydíjon történt óvás csütörtöki meghallgatásán, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) fellebbviteli bírósága előtt hangsúlyozta: "Az elv tiszta, ha szabálysértés volt, az teljesítménybeli előnnyel járt. A szankciónak, attól tartok, kizárásnak kell lennie".

Az utolsó futamon a ferraris Raikkönen elsőként, a mclarenes Lewis Hamilton hetedikként ért célba, így az olaszok pilótája egy pont előnnyel megnyerte a vb-t. A leintés után viszont kiderült, a 4-6. helyen végzett pilóták autóinak üzemanyaga szabálytalan volt, de az ellenőrök a nem egyértelmű előírások miatt nem büntették meg őket.

Kizárásuk esetén Hamilton feljebb léphetett volna, két pluszpont már az ő világbajnokságát jelentené, így a McLaren megóvta a versenybírák elnéző határozatát.

"Kérem önöket, hogy úgy közelítsék meg az ügyet, mintha bármelyik csapatról szólna, a szezon bármely szakaszában. Amikor a múltban kizárás történt, az a sorrendet is megváltoztatta. Annyit kérünk, azt tegyék, amit normál esetben tennének" - idézte Mill tárgyalóteremben elhangzott szavait az autosport.com.

Az idei, hónapokig húzódó kémügyben a McLaren volt hasonló helyzetben, bebizonyosodott, hogy autójuk szabálytalan lehet, a tárgyaláson Mill Lewis Hamilton és Fernando Alonso felmentését kérte. A mcLarent akkor 100 millió dollárra büntették, ám a két versenyző megmenekült.

Ezúttal Mill így érvelt: "A pilóta talán teljesen ártatlan, de profitál a szabálytalan autóból. Ha a csapatot diszkvalifikálják, az a helyes, ha a pilóta is elveszíti a pontjait."

A kémügyben az FIA-elnök Max Mosley felszólította a McLaren-pilótákat, segítsenek felderíteni az ügyet, ha megteszik, nem lesznek szankciók ellenük. Alonso és a mclarenes tesztpilóta, Pedro de la Rosa segített is, végül az ő bizonyítékaik alapján ítélték el a McLarent.

"A másik esetben a versenyzőknek sértetlenséget ajánlottak a segítségért cserébe" - emelte ki csütörtökön Mill.

Martin Whitmarsh és Kimi Raikkönen még a McLarennél ünneplik monacói győzelmüket 2005-ben

Az ügyvéd érvelése főleg amiatt furcsa, hogy szerdán Martin Whitmarsh operációs igazgató kijelentette: "Sosem akartuk volna, hogy a világbajnokság a bíróságon, és ne a pályán dőljön el. Ez az ügy nem arról szól, hogy Lewisnak adassuk a vb-címet. Számunka a győzelem azt jelentené, ha az FIA ésszerű magyarázatot adna a brazíliai ellenőrök felmentő döntésére. Nem csak nekünk, minden indulónak az üzemanyag-előírások ismerete szükséges a 2008-as szabályos versenyzéshez".

Mill beszéde alig 24 órával később nem ezt a felfogást tükrözte, mint ahogy Whitmarsh ülés utáni indoklása sem. "Ahogy a fellebbezés előtt is elmondtam, a csapat a szabály tisztázását akarta elérni, az ügyvédünk szavai arról, hogy a megfelelő büntetés a kizárás lenne, csak az utóbbi 20 év hasonló eseteire vonatkoztak, amikor szintén megsértették a technikai előírásokat" - közölte az újságírókkal a menedzser.

Londonban ott voltak a Ferrari, és a vizsgálat alatt álló BMW, valamint Williams ügyvédei is, akik kiakadtak Mill beszédén.

"Igazságtalanság lenne Raikkönennel szemben, ha elvennék tőle a világbajnokságot. A sportnak is kárára válna, ha a címet így nyernék meg. A rajongók joggal éreznék, ügyvédek manőverei, nem pedig a volán mögötti tudás döntötte el a versenyt" - szólalt föl Nigel Tozzi Ferrari-ügyvéd.

Kimi Raikkönen a Hungaroringen 2007-ben

A BMW jogászai emlékeztették a bírákat, a McLarennek szerintük joga sem lett volna megóvi az ellenőrök döntését, mert egyrészt nem voltak érintettek a technikai vizsgálatoknál, illetve mert a futam végeredménye ellen semmi kifogásuk nem volt.

A bíróság a több mint négy órás tárgyalás után döntését pénteken hozza nyilvánosságra. Az ülés előtt biztosnak látszott, Raikkönen vb-címét megerősítő határozat lesz, ám a jogi csata után már úgy tűnik, hogy bármi előfordulhat.

Nincs olyan előírás, miszerint ha ki is zárják a három autót, és elveszik a pilóták pontjait, a mögöttük lévőket előrébb kell sorolniuk, így még mindig Raikkönen esélyei a legjobbak.

Lewis Hamilton néhány nappal a Brazil GP-t követően azt mondta, "szemétség" lenne elvenni ellenfelétől a sikert, ám nem lehet kizárni, végül mégis ez történik.