A Forma-1-pilóták nem értik a szabályokat

2008.09.12. 14:23 Módosítva: 2008.09.12. 14:36
A pályaelhagyással megszerzett előny visszaadásának módjára kíváncsiak a pilóták az Olasz Nagydíj péntek esti, versenyzői eligazításán. A Lewis Hamilton-ügy tovább gyűrűzik.

A pályalevágási szabályok értelmezését kérik a pilóták az Olasz Nagydíj péntek esti versenyzői megbeszélésén, miután Lewis Hamiltont megbüntették manővere miatt a legutóbbi, belgiumi futamon.

“A pénteki versenyzői eligazításon kérni fogjuk, hogy tisztázzák az érvényes szabályokat” – idézte a monzai sajtótájékoztatón nyilatkozó David Coulthardot az Independent weboldala.

Az angol pilóta győzött Spában, de a befutó után visszamenőleg 25 másodpercet adtak eredményéhez, a harmadik helyre sorolták. A felügyelők azt kifogásolták, hogy előnyt szerzett, amikor megpróbálta előzni Kimi Raikkönent.

A mclarenes a menekülőúton tért vissza az aszfaltra, a világbajnokot elengedte, de szinte azonnal vissza is előzte.

Pilótatársai szerint vétkes, de a publikus előírás – ”nem szerezhet előnyt” – értelmezése nincs részletezve, ezt fogja megtenni Charlie Whiting, az FIA technikai szakembere és futamigazgatója.

Hamilton istállója fellebbezett, igen bonyolult ügyét szeptember 22-én tárgyalja az FIA fellebbviteli bírósága, feltéve, ha a McLaren beadványát elfogadják.

Utóbbi valószínű, de a döntés annyira összetett lehet, hogy csak találgatni lehet, Hamilton visszakapja-e győzelmét vagy nem.