Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

El akarták tussolni a Hamilton-ügyet?

2008.09.23. 16:05
Angol weboldalak szerint nem várt részletek derültek ki a McLaren spái fellebbezésének tárgyalásán, amelyekből úgy tűnik, a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) azt szeretné, ha a fellebbviteli bíróság formai hibára hivatkozva nem tárgyalná meg Lewis Hamilton belgiumi esetét. Előkerülhetett egy hamis e-mail is.

Kulcsfigurája lehet a Hamilton-ügynek a Forma-1-es versenyigazgató, Charlie Whiting: több angol weboldal szerint ez derült ki az eset hétfői bírósági tárgyalásán.

A vita legfontosabb része, hogy a McLaren egyáltalán beadhatta-e fellebbezését: Hamilton hivatalosan áthaladó büntetést kapott, de mivel nem volt már ideje letölteni, mert a futam után büntették, ezt 25 másodperces időhozzáadásra váltották.

Az áthaladó büntetés ellen nem lehet fellebbezni, de a McLaren-jogász Mark Phillips azzal védekezett, ez gyakorlatilag nem áthaladó büntetés, hanem sima időbüntetés.

Véleményét alátámasztotta: tavaly a Japán GP-n Vitantonio Liuzzi sárga zászló alatt előzte Adrian Sutilt a futam hajrájában, amiért később 25 másodperccel sújtották. Csapata, a Toro Rosso fellebbezett, és az FIA valamilyen fórumon megvitta a tiltakozást, és elutasította.

Az f1-live.com, a pitpass.com és a grandprix.com állítja, Charlie Whiting hétfőn azt vallotta, telefonon beszélt a japán büntetést kiosztó akkori FIA-ellenőrrel, Tony Scott-Andrewszal, aki azt mondta, helytelenül döntött, nem kellett volna Liuzzit büntetni, illetve ha már büntették, a megfellebbezhetetlen áthaladó büntetést kellett volna megkapnia.

A szakoldalak úgy tudják, a McLaren bemutatott egy emailt, amit az FIA-tól kapott a múlt héten: ismerteti a szövetség nekik a Whiting említette telefonbeszélgetést, illetve Scott-Andrews beismerését. Azt sugallta a levél, a fellebbezésük értelmetlen, mert a felügyelő hibázott, magára vállalta a felelősséget, a hibát újra nem lehet elkövetni, azaz ne fáradjanak, nem lehet megtárgyalni másodfokon a Hamilton-előzést.

Csakhogy a McLaren ezután elment, és megkérdezte Scott Andrewst, aki – állítják – tagadta, hogy beszélt Whitinggal, de elmondta, ha beszélt volna, azt közli vele, a Liuzzi-ügyben minden lépését helyesnek tartja, újra ugyanazt tenné, mint egy évvel ezelőtt.

A McLaren a bíróságon még idézte is Scott-Andrewst, akivel a hét végén egy autós fesztiválon találkozott. Az exfelügyelő ”nagyon meglepődött”, amikor meglátta az FIA McLarennek küldött e-mailjét, amiben az ő nevében nyilatkoznak. A dokumentum szerinte ”súlyosan pontatlan és félrevezető”.

hamilton
Hamilton és Whiting

Ebből egyértelműnek tűnik, az FIA azon dolgozik, hogy a bíróság ne tárgyalja meg az ügyet, formai okokra hivatkozva utasítsa el a fellebbezést.

A McLaren a bíróságnak bemutatott egy felvételt, ami Whitingot igen kínosan érinti. A felügyelők Hamiltont kizáró döntését könnyedén támadhatóvá teszi: a versenyigazgató a spái futamon, közvetlenül a mclarenes előzése után rádión kétszer is megerősítette az istálló emberének, hogy Hamilton előzése Raikkönen ellen rendben volt.

”Oké volt” – hangzott va álasza mindkétszer, miután Dave Ryan nekiszögezte a kérdést.

Charlie Whiting évtizedek óta az FIA embere, ő tartja a pilótáknak a hétvégék és a futamok előtti eligazítást, ő mondja el nekik, mi helyes és mi helytelen a futamon, mit szabad és mit nem, bő tíz éve ő vezényli le a nagydíjakat. Hivatalosan nincs joga büntetések kiosztásához, azt csak a felügyelők tehetik meg. A felügyelők viszont csak azzal foglalkozhatnak, amit a versenyigazgató, illetve valamelyik csapat vagy pilóta jelent nekik. A Ferrari közleményben állította Spa után, nem ők panaszolták be a McLarent, a felügyelet magától kezdett vizsgálódni.

Ha ez igaz, és az olaszok igazat mondanak, Whitingnak kellett jelentenie. De miért szólt egy olyan eset miatt, amit kétszer is rendben lévőnek talált? A bíróság feladata, hogy megtalálja a válaszokat, és döntsön az ügy fellebbezhetőségéről, illetve ha kell, helyben hagyja vagy felülbírálja Hamilton visszasorolását.

A grandprix.com, az f1-live.com és a pitpass.com állítja, a bírák visszadobják a fellebbezést, marad a büntetés, az angol harmadik, a helyére került ferraris Felipe Massa a Belga GP győztese. A legtájékozottabb autosport.com közel egy napja nem adott ki új F1-es hírt, valójában szinte minden elképzelhető.

Hivatalos határozat kedd este várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?