F1: Zaklatott lesz, mint az egész év volt

2008.10.30. 20:41
Vasárnap Brazíliában eldől, ki nyeri a Forma-1-et. Hamilton favorit, de 7 pont előnye és Massa 7 pont hátránya egy pillanat alatt eltűnhet, főleg ha esik, ha koccannak vagy ha besegítenek a hiperaktív versenybírák. Következik az utolsó futam.

Vasárnap este nyolc órára – magyar idő szerint –, ha minden jól megy, kiderül, ki a 2008-as Forma-1-es világbajnok. Nyolc hónap, 18 futam után tudjuk meg a győztes nevét, olyan változatos szezon végén, amilyen legutóbb 2003-ban volt.

Akkor nyolcan, idén eddig heten nyertek futamot: a két vb-esélyes, Lewis Hamilton és Felipe Massa ötöt-ötöt, Kimi Raikkönen és Fernando Alonso kettőt-kettőt, Robert Kubica, Heikki Kovalainen és Sebastian Vettel egyaránt egyet.

Öt éve nem lehetett ennyire kevés ponttal győzni, Michael Schumachernek akkor 93 volt, Hamilton jelenleg 94-gyel áll a 87 pontos Massa előtt.

Az angolnak több, a brazilnak kevesebb lehetne, a bajnokságnak gyakorlatilag már vége lenne, ha nincs a sokat vitatott spái eset, amikor a pályán győztes mclarenestől négyet levontak, a ferraris plusz kettővel gazdagodott, és a felügyelők határozatát helyben is hagyták.

A bírák 17 nagydíjon 34-szer büntettek vezetői szabálytalanság miatt, hétvégenként átlagban kétszer, ami nem tűnik soknak, de befolyásolta, sőt, eldönthette a vb-t.

Hamilton magát is jócskán okolhatja, hogy nem zárta még le a csatát, bahreini butasága, majd montreali ostobasága elkerülhető lett volna, utóbbival ráadásul a francia futamát is tönkretette. Túl heves volt Japánban is.

Massa a nyitóversenyen és Silverstone-ban ügyetlenkedett, győzelmet az autója és a csapata miatt veszített: a Hungaroringen tiszta nyertes volt, Szingapúrban favorit, de lerobbant a kocsija, később meg egyik mérnöke ügyetlenkedett.

Ellenfelének eddig ilyen gondja nem akadt, sem az autója, sem a csapata nem hagyta cserben egyszer sem, ezért is várják sokan, hogy valami történni fog vele.

Ráadásul tavaly ugyanez volt a helyzet, a McLaren épp az utolsó GP-n romlott el, itt, Brazíliában, és bár magához tért, a szintén ferraris, szintén hét pontból támadó Kimi Raikkönen elvette tőle a világbajnokságot.

A 23 éves tehetség nem foglalkozik ezzel, ő és főnökei állítják, tanultak a múltból, idén így nem fognak elbukni. Taktikájukon nem változtatnak, Hamilton elmondta, nem fogja vissza magát, és ebbe már Ron Dennis is beletörődött.

A Ferrarinál ilyesmin nem kell agyalni, egy lehetőségük van: Massával megnyeretni a futamot és reménykedni, Hamilton maximum hatodik lesz. A hazai pályán induló pilóta elmondta, 100 százalékig hisz benne, hogy bajnok lehet, hiába jelentős a hátránya.

A brazil környezet elméletileg neki kedvez, a pályát nála jobban senki nem ismeri, két éve győzött Interlagosban, tavaly pedig odaadta az első helyet Raikkönennek, hogy a finn bajnok lehessen. Sao Paulóban a héten viszont már csak esős napokra számítanak, amit Massa nem igazán kedvel.

Hamilton viszont kifejezetten szereti az esőt, még akkor is, ha olasz futamát ez húzta keresztül. Monacóban és Silverstone-ban nyert a vízen, Monzában akkor lassult le, mikor felszáradt az aszfalt.

hamilton massa

Mondhatnánk, hogy jó lesz neki, ha esik, de a csapadékos Forma-1-es futamnál kevés veszélyesebb és bizonytalanabb dolog van a világon: hiba nélkül, vétlenül és véletlenül is kieshet, ha egy riválisa elnéz valamit.

Massa biztosan nem fog, kijelentette, hülyeség arra gondolni, hogy piszkos eszközökkel kényszerítené pályán kívülre riválisát, az ilyesmi csapattársától, Kimi Raikkönentől is távol áll, amint azt bizonyította a japán verseny első kanyarjában.

Hamilton fejében – legalábbis nyilvánosan – nem fordult meg hasonló, Bernie Ecclestone F1-főnök felhívta mindenki figyelmét, hogy ne próbálkozzon ilyesmivel. Az valószínűleg kijelenthető, nem fog ütközéssel eldőlni a vb, pontosabban az, hogy a támadó nem ússza meg: idén a bírák különösen szigorúak voltak, kizárt, hogy bármit szó nélkül hagynának.

Tavaly a hivatalos végeredményre jó két hetet várni kellett, erre – épp a felügyelők aktivitása miatt – idén is van esély. A vesztes az utolsó utáni szalmaszálba is kapaszkodni fog, mint tette az egész idény alatt.

Sanszosabb persze, hogy vasárnap nyolckor biztosan fogjuk tudni, ki a bajnok, de az is szinte százszázalék, hogy a verseny nem lesz sima, mint ahogy az egész szezon izgalmas volt. A java talán még csak most következik.