Todt vs. Dennis az FIA-elnökségért?

2009.07.02. 19:33 Módosítva: 2009.07.02. 19:33
Max Mosley várható távozásával az autósport egyik legfontosabb posztja válik üressé októberben. Felmerültek az első nevek, köztük van a két híres excsapatfőnök és a volt ralis, Ari Vatanen.

”Teljesen független elnököt szeretnénk, olyat, akinek nincs és nem is volt kapcsolata egyetlen csapattal sem” – nyilatkozta a FIA-FOTA megegyezés után John Howett Toyota-főnök, a csapatok szervezetének (FOTA) egyik vezetője.

Max Mosley, az autós szövetség (FIA) elnöke bejelentette, távozik a posztról, mikor októberben lejár mandátuma, de maradással fenyeget, ha az istállók nem veszik őt addig komolyan, illetve utódját. A The Times szerint magához hasonló, erős kezű utódot akar, aki a volt Ferrari-főnök Jean Todt lehet.

A francia idén márciusban, 15 év után hagyta ott az olasz csapatot, vagyis semmiképp nem független, ám kemény, ahogy Mosley szeretné. Képbe került az exmclarenes Ron Dennis, ám mögötte meg több mint 25 év van csapatfőnökként, februárban ki is zárta magát a posztról.

”Lehetetlen lenne, hogy pártatlan legyek az összes csapattal, nem hiszem, hogy bárkinek is sikerülne, ha előtte sikeres istállót vezetett” – nyilatkozta akkoriban, csakhogy azóta le kellett lépnie a színről Lewis Hamilton hazugságbalhéja miatt.

Jean Todt és Ron Dennis
Jean Todt és Ron Dennis

Felmerült a volt ralivilágbajnok, többszörös Dakar-győztes Ari Vatanen is, aki jelenleg képviselő az Európa Parlamentben, illetve az f1-live.com szerint az amerikai Nick Craw, az FIA sportrészlegének elnöke és az indiai autóklub vezetője, Vicky Chandhok. Utóbbi már elmondta, nem vállalja, de a pozícióért mindenképp nagy harc várható.